Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa 0-30V/ max 3A

Recommended Posts

vreau sa realizez sursa din proiectul de aici: http://martiname.ic.cz/zdroj3a.html

sursa permite limitare de curent 2mA-3A si reglaj de tensiune 0-30V

Posted Image Posted Image Posted Image

Posted Image

cablajul trebuie tiparit in "oglinda". personal am folosit TL071 si am dublat elementul regulator serie 2N3055. voi realiza 2 cablaje ,unul e pentru un user de pe forum. e posibil sa fie nevoie ca puntea sa fie montata pe radiator. am ajuns cu proiectul pana aici:

Posted Image Posted Image Posted Image

Jucaria e aceeasi de aici: http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html

Frumos realizata pana acum, cu cateva obiectii ce mi le pemit sa le afirm:

1.Filtrajul mi se pare cam mic, personal as pune minim 10.000uF, pretul unui astfel de condensator fiind destul de mic

2.Am disecat un 2n3055 identic cu al dvs, si m-a lasat putin cam rece referitor la capsula de siliciu utilizata fata de unul de fabricatie autohtona, bineinteles ca acel trazistor crapase desi aplicatia nu il suprasolicitase peste parametri

Dar cum banuiesc ca folositi 2 bucati pt o sursa n-ar trebui sa fie probleme

Jucaria e aceeasi de aici: http://www.electronics-lab.com/projects ... index.htmlFrumos realizata pana acum, cu cateva obiectii ce mi le pemit sa le afirm:1.Filtrajul mi se pare cam mic, personal as pune minim 10.000uF, pretul unui astfel de condensator fiind destul de mic2.Am disecat un 2n3055 identic cu al dvs, si m-a lasat putin cam rece referitor la capsula de siliciu utilizata fata de unul de fabricatie autohtona, bineinteles ca acel trazistor crapase desi aplicatia nu il suprasolicitase peste parametriDar cum banuiesc ca folositi 2 bucati pt o sursa n-ar trebui sa fie probleme

autorul a folosit suplimentar o baterie de condensatori de 10000uF. tranzistorii in mod sigur tin 1,5A/30V deoarece i-am testat.se vor introduce in emitorul lor cate o rezistenta de echilibrare de 0,1R la 5W, pentru conectare in paralel. rebuie acordata o atentie sporita la secundarul transformatorului pentru a nu se depasi tensiunea maxima suportata de operationale 36V

Si eu am realizat aceasta sursa. Se comporta excelent.Am inlocuit integratele pe rand cu LM-741, TL-071, TL-081.Sunt dezbatute mai multe variante pe site-ul polonez Elektroda. Am citit si articolul autorului care recomanda pentru tensiuni mai mari TLE-2141 sau MC34071. Personal am folosit LM-741 care adevarat ca nu are JFET la intrare dar are Umax=44V Regretatul profesor Dan Vanca a dezbatut pe larg constructia acestei surse pe site-ul sau.Merita incercata constructia ei deoarece ofera satisfactii personale si nU este complicata.ROSMARIN

tot cu 741 am construit-o si eu tl-urile au murit subit, merge excelent :101

sau lm301 ,insa e simpla si modificarea alimentarii operationalelor si separarea fata de partea de putere a plusului. sau se alimenteaza cu traf max 22 ~
  • 3 months later...
  • 4 months later...

Pe ce dimensiuni se scoate poza cu circuitul care trebuie imprimat ? :ciuda:

Te ataci degeaba, ai circuite integrate in capsula standard DIP8 pe cablaj...
Sunt incepator in cablaje, deci daca ai putea fi mai explicit :PNu pot sa il fac eu personal sau cum ?

Capsula DIP8 are dimensiuni standard, scalezi desenul pana ajugi la dimensiunea corecta.Dimensiunile le gasesti in orice datasheet de integrat in aceasta capsula.

Ohh :jytuiyu Multumesc de explicatii !!

Și eu lucrez la ea.. Eu voi folosi Mje13009 în to220 în loc de 2n3055 şi voi folosi tl071 în loc tl081, şi eu am folosit bd139 în loc de tranzistorul în capsulă metalică 2n2219 parcă(aici am ceva dubii). Sper să iasă. Am folosit punte de 10A mă gândeam că diodele nu vor avea o viaţă prea rece. :rade: Eu am un traf care redresat dă în jur de 37v pe fiecare ramură, nu depăşeşte oare?