Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

7805 current boost ????

Recommended Posts

Salutare tuturor !Am o problema pe care trebuie sa o rezolv pina maine si apelez la experientele voastre cu 7805 .Problema este ca trebuie sa furnizez cate 5V stabilizat la 2A unor camere video VNT6656G6A40 .Pentru ca omul vroia sa scoata 220V la fiecae camera in ploaie vant , furtuna am zis ca mult mai sigur este sa plece cu un 12V la 32A dintr-o sursa de PC iar la destinatie sa bagam cate un stabilizator de 5V cu cate un LM7805 care sa aiba un circuit de current booster .Necazul este ca nu am de unde lua nici azi si nici maine cate um MJE3055 sau TIP3055 iar maine trebuie sa prezint un prototip.Faza este ca nu am decat vreo 10 x 7805 , 4 x BD901 , o tona de diode 1n4007 si ceva surse de calculatoare defrisabile.Am apelat la solutia asta ptr ca in dreptul fiecarei camere , utilizatorul a montat cate o doza de 10 x 10 cm si pot inghesui acolo un mic montaj . De asemenea , daca plec cu 5V pe o distanta de 20metri de cablu , am o cadere de tensiune destul de mare astfel incat cand se lasa seara si trebuie cuplate led-urile IR am o cadere de tensiun de vreo 0,68mV lucru care imi opreste camera din functiune doarece tensiunea ajunge la 4,32 V .Ce puteti recomanda astfel incat sa fac un mic current booster de la 1A cat furnizeaza LM-ul la vreo 3A stabili .Am optat la o asemenea solutie din motive de siguranta electrica . Casa este o casa canadiana din prefabricate. Daca scot 220V pe pereti sunt destule riscuri de electrocutare si nu numai. a un eventual soc de tensiune se poate face praf sursa de 5V cu care vine camera si mai departe rezultatul poate lesne de inteles. LM-ul are ceva protectii cu compensarea la temperatura , suprasarcina scurcircuit. Prventiv se poate pune pe iesire o dioda zenner de 5V si vreo 3Amperi in cazul in care o ia tensiunea pe coclauri .Apoi , daca LM-ul intra in scurt din cine stie ce motiv sursa de calculator se opreste automat daca de de un scurtcircuit pe bara ei de 12V.Cam atat !Multumesc anticipat 1

• Replies 22
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Salut,

Poti sa incerci cu 7805 si un tranzistor.

http://electroschematics.com/1961/lm780 ... regulator/

-

http://www.eleccircuit.com/5v-3a-regula ... y-tip2955/

-

http://www.fairchildsemi.com/ds/LM/LM7805.pdf

Mai sunt niste povesti cu doua in paralel (nu am vazut asa ceva pana acum).

Vorbind numai de 7805. Binenteles ca mai sunt si alte solutii cu alte componente in loc de 7805.

Succes

La inceput parca scrie 5v/2a.Se selecteaza perechi de cate 2 integrate cu tens. apropiate si se leaga in paralel.1a este un curent garantat in orice conditii,deci limitarea de curent va fi sigur peste 1,2aREVIN:m-am uitat la un magazin de pe M.DOM.ua7805=1leulm323k=19leitineam eu minte ca am renuntat la 323 din cauza pretului

Mai sunt niste povesti cu doua in paralel (nu am vazut asa ceva pana acum).Si ce se intampla daca tensiunile de iesire difera putin? Sa zicem ca unul are 5V la iesire si altul 5,2V.

Dupa cum am spus nu am vazut si nici nu am incercat.

Insa sunt o caruta de discutii pe tema asta (nici nu mi-am batut capul cu asa ceva).

http://www.google.co.uk/search?hl=en&q= ... 66&bih=606

Sunt multe optiuni sa rezolvi problema asta si fara 7805(lm338k steel 5A), numai ca se mentioneaza 7805 (asta are colegul disponibil).

Daca individul care mi-a solicitat asta ar avea rabdare ar fi simpluLM323 pare a fi o solutie .Faza este ca in datasheet arata ca nebunia asta mica ( 7805 ) are plaja de tensiuni de intrare intre 7 si 20V. Eu am pus 12V de la o sursa de calculator. Camera merge bine merci pina intra infrarosiile . Au intrat alea , hales - bules se duce sursa pe coclauri . Ajunge tensiunea la 4,48V si acolo ramane . Intra camera in lumina si se opresc infrarosiile revine la normal.Imi este oarecum sa ii bag omului 220V de jur imprejurul casei , in plus arata ca dracu . Sa zic ca trebuie sa bag sursele camerei in cutii de conexiuni trebuie stecherul bagat in ceva cutie mai mare de conexiuni . Sau regleta de ceramica . Dar sursele alea mititele ca de calculatrci nu imi prea inspira incredere. La fostul loc de munca mi-au picat vreo doua echipamente wireless de vreo 2000 EURO bucata doar ptr ca , cutia de conexiuni avea o fisura mica. A batut ploaia in cutie si echipamentele mele innotau in apa . Vina nu imi apartinea ci era a montatorilor .De atunci suflu si in iaurt.Altfel ce solutii la 7805 care sa imi furnizeze un curent de vreo 3A imi recomandati ? Pina acum LM 123 , LM338K , LM 323 sunt solutii ok .Multzam frumos .

Ala care are 5,2V e defect/contrafacut sau masuratoarea e eronataS-a mai vb de astfel de stabilizatoare in paralel...parca ar merge unite cu niste rezistente de valoare mica la iesiri...mai cauta!

Am incercat TOATE variantele de aici :http://www.reuk.co.uk/High-Current-Volt ... lation.htmMai putin aia cu MJE 3055 in loc am folosit un BD 901 .Am incercat si un parametric cu DZ 5v6 , rezistenta de veo 450 ohmi si acelasi BD901 .Am incercat si cu doua BD-uri puse in paralel cu rezistente de 0,33 ohmi / 5W pe emitor .Same shit .Cum as putea sa modific sursa de PC sa ii dau un plus de 1V fata de cei 5V ai ei de iesire ?Ar fi si asta o solutie .Sa compensez pierderea de pe cablu cu ridicarea tensiunii de iesire a sursei . Sau sa o cobor pe aia de 12V pina la vreo 6V .

Cu tot respectul Dr.L am dat doua valori la nimereala. Totusi pe vremea cand ma mai jucam cu TTL-uri eram obligat sa adaug si stabilizatoare de 5V. Si imi amintesc de un 7805 care "scotea" 4,7V. Desigur am considerat asta atunci o anomalie dar totusi circuitul stabiliza cei 4,7 volti cand l-am alimentat cu tensiuni de 6V, 7,5V si 9V. Mai sus nu am urcat pt ca nu vroiam sa-l distrug.De la 12V la 6V cu un stabilizator de 6V.

De la 12V la 6V cu un stabilizator de 6V.

Fara suparare , era vorba de modificarea srsei . Pina acum firul discutiei este despre un stabilizator care ace din aia 12 V vreo 5V . Ma gandeam sa modific sursa sa scoata 6V . Sper ca m-am facut inteles .