Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

voltampermetru dublu cu LCD

Recommended Posts

Stima tuturor,

Cine stie proiecta un instrument de masura care sa afiseze 4 tensiuni diferite pe un LCD 2x20 , ceva in genul din poza:

Posted Image

Instrumentul se foloseste la o sursa dubla de tensiune (2x40V) cu rezistentele de sunt (1 ohm), pe ramurile pozitive si minusurile in comun.

As dori sa afiseze in urmatorul format:

U1=xx,xV....I1=x,xxA

U2=xx,xV....I2=x,xxA

• Replies 27
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

In cazul asta poti folosi orice microcontroler ce are minim 4 intrari analogice - 2 pentru tensiunea pe sarcina si 2 pentru tensiunea pe sunt - (atmega8?) si doar masori tensiunile (pe sarcina cu un divizor rezistiv) si le afisezi pe display.Cu ce nu te descurci?

Da, orice mc. cu 4 intr. analogice e bun.Trebuie afisate 4 valori: o diferenta de tensiuni, alta diferenta de tensiuni, o tensiune, o alta tensiune.Nu ma descurc deloc cu scrierea programului asta.Am cautat pe net un astfel de voltmetru (cu 4 valori afisate) dar n-am gasit.

Schema propusa de tine , prezinta o deficienta in ceea ce priveste precizia citirii (calcul) valorilor ale curentilor. Functie de valorile maxime ale tensiunilor de la iesirile celor doua surse, va fi necesara citirea lor prin intermediul a unor divizoare rezistive, astfel incat tensiunea de la ADC-uri sa nu depaseasca valoarea tensiunii de referinta (in cazul AVR, max. 5V). Automat la calculul curentilor va apare o diminuare a valorilor ceea ce conduce la o precizie scazuta a rezultatului. Un alt aspect este ca, valoarea shunt-urilor de 1 ohm, este prea mare. La un curent de 1A pe acesta va cadea 1V, ceea ce mi se pare f. mult ptr o sursa.O solutie ar fi separarea GND de la cele doua surse, amplasarea shunt-urilor pe liniile de GND ,iar citirea se va face direct de pe ele. Valorile lor pot fi de 0.27 ohmi , caz in care ptr o referinta de 2,56V(interna) rezolutia de citire va fi mai buna de 10mA.

post-3845-139829367566_thumb.png

Schema propusa de tine , prezinta o deficienta in ceea ce priveste precizia citirii (calcul) valorilor ale curentilor. Functie de valorile maxime ale tensiunilor de la iesirile celor doua surse, va fi necesara citirea lor prin intermediul a unor divizoare rezistive, astfel incat tensiunea de la ADC-uri sa nu depaseasca valoarea tensiunii de referinta (in cazul AVR, max. 5V). Automat la calculul curentilor va apare o diminuare a valorilor ceea ce conduce la o precizie scazuta a rezultatului. Un alt aspect este ca, valoarea shunt-urilor de 1 ohm, este prea mare. La un curent de 1A pe acesta va cadea 1V, ceea ce mi se pare f. mult ptr o sursa.

O solutie ar fi separarea GND de la cele doua surse, amplasarea shunt-urilor pe liniile de GND ,iar citirea se va face direct de pe ele. Valorile lor pot fi de 0.27 ohmi , caz in care ptr o referinta de 2,56V(interna) rezolutia de citire va fi mai buna de 10mA.

Treaba cu divizoarele o consideram subanteleasa iar amplasarea sunturilor pe ramurile negative nu este posibila sursa exista deja si are sunturi (de 1 ohm) pe ramurile pozitive. Masa este comuna.

In concluzie, citirea pe sunturi 0...5V, si restul citire de (am zis de 40V) dar mai bine 0...50V.

Guest ionut musat

Uite aici un programel adaptat de mine din altele asa cum am stiut eu.Iti raspund pentru ca tot la LCD m-am incurcat si eu iar cand am intrebat pe forum nu am primiti nici un raspuns.Proiectul este facut in winavr si are si simularea in proteus.Daca citesi decat tensiuni pozitive poti sa il folosesti.Problema mea este ca eu vreau sa citesc si tensiuni negative (pentru o sursa dubla, +/-40V) dar nu ma impac cu operationalele astea.

Nu imi e prea clar... daca alimentezi la 12V un consumator care ar trage 5A, pe sunt vor cadea 5V (si 5W) iar tensiunea efectiva pe sarcina va fi 7V in loc de 12V... Asta e sursa??? :rade: Poate nu am inteles eu bine si imi cer scuze in acest caz.Eu lucrez la o sursa cu L4964 care e de tip comutatie si a carei referinta pot sa o iau "dupa" sunt, chiar de la bornele sarcinii. Si oricum sunt de 0.1ohm, tensiunea culeasa cu un semireglabil multitura se aplica pe intrarea A/D ch0 iar convertorul are o referinta tensiune de 1V culeasa tot prin multitura de pe o referinta de tensiune termocompensata TL431 (2.5V). Astfel am conversia 0..1V in 0..255 (folosesc doar 8biti de la A/D). Afisarea se face pe lcd V si A simultan. Avand in vedere ca nu am cum masura tensiuni negative fata de masa, as pune 2 montaje cu 2 displayuri si referinte diferite sau m-as gandi la o schema cu operationale sa faca translatarile necesare. Sau un ADC comandat pe I2C, SPI... care sa stie si negative.

Nu imi e prea clar... daca alimentezi la 12V un consumator care ar trage 5A, pe sunt vor cadea 5V (si 5W) iar tensiunea efectiva pe sarcina va fi 7V in loc de 12V... Asta e sursa???

Schema a fost desenata simplificat. Desigur ca sursa isi i-a semnalul de control de pe sarcina a.i. sa aiba la borne tensiunea prestabilita.

...as pune 2 montaje cu 2 displayuri si referinte diferite...

Ca ultima solutie, asta voi face dar sa mai vad poate apare ceva.