Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

avr + tsop irda receiver


Guest gr3go

Recommended Posts

Hello elforumistilor!

 

As vrea sa leg un attiny la un tsop (ir receiver), si sa comand una alata cu telecomanda.

Am gasit o implementare pt atmel + telecomanda ir nec type: http://extremeelectronics.co.in/avr-projects/avr-project-%E2%80%93-atmega8-based-multi-channel-ir-remote/

 

Din ce am inteles, sunt doua tipuri de telecomenzi: unele care respecta specificatia nec, si altele care repecta specificatia philips.

Care e mai folosit dintre cele doua tipuri?

De unde pot afla o telecomanda de ce tip e?

 

Pana la urma, as vrea sa-mi fac implementarea mea....

 

Sarbatori fericite,

gr3go

Link to comment
  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

cand ai facut partea hardware imi dai un msg pe privat si te ajut eu . iti recomand telecomenzi care respecta cod philips rc5 .poti folosi ce microcontroller vrei din seria atmel .ca cod iti recomand bascom am cod gata facuteu am pentru mine o statie cu atmega la care am legat o veioza la un port al uc ului si o folosesc noaptea cum telecomanda merge la si la tv si la statie .imi trimiti schema cu montajul si cum vrei sa se comporte si iti voi trimite codul.

Link to comment

ca sa afli ce standard este o telecomanda anume, inregistrezi semnalul dat de TSOP la folosirea telecomenzii respective, folosind o placa de sunet, osciloscop digital, sau ce altceva ai la dispozitie si vizualizezi semnalul respectiv si compari cu informatiile de aici http://www.sbprojects.com/knowledge/ir/index.php

Eu asa am facut si mi-am facut rutine proprii pentru citirea telecomenzilor rc5, nec, jvc, sony, x-sat

Link to comment
  • 1 month later...

Pana la urma am reusit sa fac o implementare in C bazata pe intreruperi pentru receiving logic.Am pierdut vreo doua nopti pana sa-mi dau seama ca telecomanda mea nu folosea RC-5, e ceva telecomanda de la un tv-tuner leadtek. Am cumparat una noua, 10 lei, pt televizoare philips, si acum e ok.Ma gandeam sa-mi extind idea: as vrea sa comand un consumator AC(sa zicem un bec, doua), folosind telecomanda.Pentru asta, am inteles ca am nevoie de un releu sau un releu stare solida (solid state relay)Cum fac, sa pot comanda si cu telecomanda, si cu un intrerupator normal? (sau cap scara)

Link to comment

pai daca ti-ai facut rutina de decodare rc5, iti vine greu! sa programezi un controler micut, ceva de 8 pini, care sa receptioneze ir si functie de codul tastei, si de o tasta on board, sa activeze sau nu un banal releu/triac.apropo de rc5, nu stiu ce tot zice lumea ca sunt asa de folosite si intalnite peste tot, nu prea e deloc cel mai popular protocol ir al telecomenzilor care le avem cu totii prin casele noastre. Am intalnit mai des protocoale nec si jvc, care folosesc o codare un durata a pulsului.

Link to comment

pai daca ti-ai facut rutina de decodare rc5, iti vine greu! sa programezi un controler micut, ceva de 8 pini, care sa receptioneze ir si functie de codul tastei, si de o tasta on board, sa activeze sau nu un banal releu/triac.

 

Releul e un `simplu intrerupator`, ca sa leg impreuna cu un intrerupator cap-scara, poate mi-ar trebui altceva... Dar ce?

Intrerupator 1 ar trebui sa fie intrerupatorul normal, iar intrerupatorul 2 sa fie comandat de uc:

Posted Image

 

La montaje ma descurc unpic mai greu, cunostintele mele in domeniul electric sunt limitate(desi ma straduiesc sa invat una alta)... ce sa mai explic? de profesie, sunt programator (dar nu am treba multa cu microcontroalere, e doar un hobby in timpul liber)

Link to comment

cred ca ar trebui sa fi mai exact pe ce circuit vei pune comanda. Ai in casa circuitul din figura? anume cu 2 intrerupatoare capscara!

Nu am in casa acel circuit. Sa zicem, ca am un intrerupator normal legat la un bec.Am accces la fire, ca sunt trase pe perete.
Link to comment

atunci poti folosi montajul de la topicul ir on-off, unde am psotat eu un hex modificat, la varianta cu un canal, care are si un buton pe placa. Daca zici ca ai acces la fire, implicit poti modifica, poti pune montajul la tavan sau intrerupator, unde vrei.

Link to comment

atunci poti folosi montajul de la topicul ir on-off, unde am psotat eu un hex modificat, la varianta cu un canal, care are si un buton pe placa. Daca zici ca ai acces la fire, implicit poti modifica, poti pune montajul la tavan sau intrerupator, unde vrei.

Tu zici ca sa pun un intrerupator a carui iesire intra in uc, de acolo sa fac logica, si apoi sa comand simplu releu?
Link to comment

da. Poti folosi arhicunoscutul ir dimmer, gasesti topic mare la sectiunea de PIC. Se gaseste in doua variante: 1. cu necesar de alimentare 220Vca directa, care nu se poate conecta in doza intrarupatorului fara modificare la doza de legaturi de deasupra; 2. care se poate conecta cu alimentarea de retea inseriata cu becul, deci se poate conecta in doza intrerupatorului.Citeste pe topicul respectiv.

Link to comment
  • 4 months later...

salutam inceput sa fac si eu acest proiect, dar m-am oprit exact la sfarsit la momentu de a scrie ATMEGA8 . Nu am cu ce si pe deasupra sunt incepator in ale electronici,dar am zis azi ceva maine ceva invat cateceva. :jytuiyu In pararel am inceput sa-mi construesc propriu AVR USB, 10 pinuri , am cautat pe net cum se foloseste dar nu am gasit cum fac conexiunile intre programator si atmega8. Va rog sa ma ajuta-ti cu sfaturi ,link, sau cineva care este din bucuresti sa pot programa atmega8 :cry:

Link to comment
  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines