Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

diy

Guest vanamonde_star

Recommended Posts

Guest vanamonde_star

buna tuturor .desi sant incepator in domeniu am construit un pistol de lipit electric simplu si usor de realizat utilizand transformator de alimentator banal de 220v/12v 1000 ma.,usor de gasit in comert,carcasa este de la un pistol de lipit mai vechi,care sa dus sau poate fi si de la un pistol jucarie sau eventual confectionat dupa imaginatia fiecaruia.in consecinta am indepartat vechiul secundar de 12v si am bobinat 1,5 spira Cu de 5, sau de 6 mm care se gaseste mai greu dar eu l-am facut din conducta de frana de 5 mm, mai usor de gasit iar, pentru prinderea ansei am folosit doua bucati de alama hexagonala de 8 mm si filet interior de 5 sa poate fi stransa bine pe capat,am mai folosit un cotactor pe post de tragaci si cateva suruburi de prindere a trafo pe suport.o constructie foarte simpla si costuri reduse. mentionez ca functioneaza excelent,bafta

• 1 month later...
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• gcom61

2

• hades19

2

• remus68

1

Top Posters In This Topic

Posted Images

:rade: Acum 25 de ani mi-am facut si eu un pistol de lipit la serviciu din bobina unui contactor TCA63, secundarul bobinindu-l cu conductorul din bobina statorului demarorului de Dacia (vreo 4...5 spire). Butonul de anclansare era din contactul auxiliar de la un TCA40 (modelele din anii '70 cu fereastra la arcuri) iar cele doua parti ale miezului megnetic le-am strins cu un jug sa nu vibreze. Totul era asamblat pe o placa de lemn (!!!) frumos finisata si decupata care ii conferea aspectul unui pistol de lipit... In urma cu vreo 15 ani l-am facut cadou unui copil amarit care dorea sa invete electronica. Chiar ca ar fi binevenite poze cu aceasta realizare!
  • 1 month later...

Bobinajul primarului nu este supravoltat si daca blochez butonul de alimentare,se inroseste ansa si se topeste;il pot tine asa o zi intreaga fara teama ca se poate arde.Sarma de bobinaj din primar are diametrul de 0,55mm.