Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest Mordor

Masurare...

Recommended Posts

Salut.Am mai multe intrebari referitoare la posibilitatea masurarii unui amplificator si a unor boxe.Exista posibilitatea de masurare a puterii maxime(RMS) si a impedantei unui amplificator?Daca da,cu ce?Apoi,pot fi masurate niste boxe,RMS-ul,puterea maxima de suportare,sau impedanta?Iarasi cu ce?Poate suna prosteste,dar,daca stiam sau gaseam undeva nu mai intrebam...Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Puterea Amplificatorului se masoara cu osciloscopul.Impedanta Amplificatorului nu ai cum sa o masori, Trebuie sa cauti specificatile amplificatorului respectiv sa vezi ce impedanta suporta.Puterea RMS a difuzorului nu ai cum sa o masori acasa in regim de amator.Impedanta difuzorului o poti masura cu un aparat de masura obijnuit.

Link to comment
Share on other sites

Generator de semnal sinusoidat şi de diferite semnale de test (zgomot alb, roz, etc), sarcină neinductivă şi osciloscop, ar fi echipamentul cel mai simplu ptr determinarea puterii aproximative a amplifului.La boxe e mult mai greu, în schimb ptr impedanţa lor nu e nevoie decît de un ohmmetru, ce va măsura rezistenţa electrică, mai mică decît impedanţa. De exemplu, găseşti 6,4 Ohmi, boxa e de 8.Ptr amplifuri, impedanţa sarcinii suportate e mai greu de determinat, în primul rînd depinde de elementele active din etajul final şi SOA lor (Safe Operating Area). Majoritatea producătorilor mint că amplifurile lor rezistă şi la sarcini mici, fiind mai preocupaţi de economie decît de rezistenţă.

Link to comment
Share on other sites

Masurarea puterii nominale de lunga durata la incinte ( Rms ) se face intr-un spectru de frecvente bine determinat ( spectru zgomot roz ) , cu o tensiune electrica aplicata la borne bine definita ( cunoscandu-se impedanta incintei sau difuzorului ) , de obicei intr-un timp " burn in " standard de 100 de ore . Atentie , acest test este distructiv , iar fabrica de obicei distruge destule difuzoare pana " hotaraste " cati Wati are un difuzor sau o incinta acustica .......

Link to comment
Share on other sites

Eu m-aş orienta după cît de mult se chinuie diful, adică cît se deplasează şi cît distorsionează la ureche. Sînt nişte boxe şi un amplif atît de scumpe să merite tot deranjul de a le testa în fel şi chip? Sau nu se găsesc date pe net?

Link to comment
Share on other sites

Amplificator JVC,iar boxele Sansui,ceva mai vechi.Au eticheta rupta si nu cunosc modelul si datele.Iar JVC-ul e slab descris.Dar,cred ca oricum le fac vant pentru ca nu par cine stie ce.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines