Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest mya

Comanda ventilator

Recommended Posts

Am facut urmatoarea schema care comanda ventilatorul (FAN 60) in functie de temperatura.

Senzorul este Q1, cand se incalzeste deschide tranzistorul Q2.

 

Posted Image

 

Tensiunea in baza si in colectorul lui Q2 cand variaza temperatura.

 

Posted Image

 

 

Acum as vrea sa nu apara pe iesire tensiuni mai mici de 5V si nu stiu cum sa fac...

Cam asa ar trebuie sa arate iesirea :

 

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

Păi cel mai simplu ar fi punînd un Zener de vro 7V în paralel cu joncţiunea CE a lui Q2. Sau chiar şi o rezistenţă, dar o să-i cam schimbe răspunsul. Ca idee, ceva mai complicat poţi face cu încă un tranzistor care să funcţioneze ca o reacţie negativă şi să intre cînd tensiunea pe motor scade pe la 5V.

Link to comment
Share on other sites

Dar mai exact care ar trebui sa fie modul de functionare al acestui circuit de comanda? si la ce aplicatie il folosesti?

Păi tranzistorul Q1 este polarizat la tensiune fixă, iar rezistenţa de emitor este foarte mică. Din cauza încălzirii, beta creşte şi tensiunea de deschidere a joncţiunii bază-emitor scade. Drept urmare creşte curentul de colector care trage un curent mai mare prin baza tranzistorului Q2. Aşa că un curent mai mare va trece prin colectorul lui Q2, deci ventilatorul se va roti mai tare. Q1 trebuie montat direct pe corpul care se vrea răcit, pentru a citi cît mai bine temperatura. Aplicaţie, să nu facă zgomot aiurea PC-ul cînd nu joci Skyrim, să nu facă zgomot ventilatorul de la amplificator cînd e volum mic, etc
Link to comment
Share on other sites

@Mikrosha ma tem ca nu s-a inteles ce vroiam eu sa intreb.... logic ca stiu cum functioneaza circuitul prezentat in schema, nu-s atat de noob, eu la altceva m-am referit, adica ce anume doreste el sa faca acest circuit, ca daca este doar vorba despre control turatie ventilator conform cu temperatura atunci sunt sigur ca sunt si metode mai simplificate si mai la indemana decat acest circuit, spre exemplu un regulator cu LM317 care sa foloseasca pe post de senzor temperatura un termistor care in functie de coeficientul acestuia sa fie montat sau in locul R1 sau in locul R2. :da

Link to comment
Share on other sites

Varianta cu mosfetul prezentata creste tensiunea brusc de la o anumita valoare minima la maximul setat, nu stiu daca este tocmai ok, personal am folosit regulatoarele cu LM317 deoarece acestea ofera o crestere treptata a turatiei, practic isesizabila o data cu cresterea temperaturii, se pot obtine variatii de la 5V pana la 12, 14, 15 etc. in functie de termistorul folosit.

Link to comment
Share on other sites

Ca idee, ceva mai complicat poţi face cu încă un tranzistor care să funcţioneze ca o reacţie negativă şi să intre cînd tensiunea pe motor scade pe la 5V.

Poti sa-mi spui mai exact cum se face ? nu stiu ce inseamna "sa functioneze ca o reactie negativa". Nu mi-e frica de schemele complicate. Important e sa faca ce trebuie.Am uitat sa mentionez : Nu vreau cu termistor, pt ca n-am cum sa-l prind pe radiator.Deci neaparat senzorul de temperatura trebuie sa fie un BD.Iar domeniul de reglaj trebuie sa fie 0V, 5 - 12V.Cand radiatorul e relativ rece, ventilatorul trebuie sa fie oprit complet 0V.Cand incepe sa se incalzeasca incepe si ventilatorul sa primeasca tensiune dar incepand de la 5V in sus pentru ca la mai putin nu porneste si intra intr-o stare in care mie nu-mi place.
Link to comment
Share on other sites

Nu vreau cu termistor, pt ca n-am cum sa-l prind pe radiator.

Cum sa nu-l prinzi? il poti atasa fie cu niste adeziv mai bun fie cu o clema de tabla subtire prinsa in suruburi care sa-l tina presat pe radiator si pentru transfer de temperatura eficient exista pasta termoconductoare, deci modalitati sunt, si personal mi se pare mult mai simplu si eficient decat sa te complici cu acele 3 trepte.. :da Spre exemplu sunt niste termistoare de 500 Ohm in aparatele de radio cu picup vechi ceva mai mari in carcasa de lemn gen pacific, pe radiatorul ala unde sunt fixate AC-urile din amplificator mai este un soi de surub ceva mai mare cu 2 picioruse care merg pe placa, ala e termistorul, are surub deci il poti fixa pe radiator simplu, si il poti folosi in schema LM317 in locul R2, alegi R1 dupa preferite si astfel obtii o variantie de la 5v pana la 14 sau chiar mai mult.
Link to comment
Share on other sites

Nu vreau cu termistor. Chiar daca m-as chinui sa-l prind cu tabla cum ai zis tu, tot nu face ce am zis mai sus.

 

Ah, adică vrei să fie ori 0 ori 5 - 12! Scuze am înţeles iniţial că să nu scadă sub 5. Lasă-mă să mă gîndesc, e puţin mai complicat decît credeam.

Da, pai cand e radiatorul rece, ventilatorul trebuie sa fie oprit.

 

Am pus zener cum ai zis, in paralel pe Q2 si am 5 -12 ! :aplauze

Acum mai trebuie sa-l includem si pe 0V.

 

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

Faptul că nu te sperie schemele mai complicate, m-a făcut să-i adaug un operaţional. În Proteus 7 Demo merge. Din RV2 se reglează sensibilitatea. Pragul de la care porneşte motoraşul se calculează ca 12V - tensiunea Zener. Pînă la pragul ăsta, e oprit.

Posted Image

Simulează-l, vezi dacă-ţi place. Acuma că avem un operaţional, temperatura s-ar putea citi chiar şi direct de pe diodă, fără cei doi tranzistori.

LE: încă o improvizaţie, mai pune 4K7 între baza lui BD140 şi 12V. Ca să poată să urce puţin mai sus, în caz că operaţionalul nu ţine tensiune prea înaltă la ieşire...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines