Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
electronunervos

Modificare factor de amplificare la ic-uri.

Recommended Posts

Buna seara, scuzati ca deschid un topic nou. Am o nedumerire. Am un amplificator vechi de cand lumea pt masina si vreau sa ii adaptez tensiunea max de intrare la playerele actuale! Schema este putin atipica. A avut initial 4558, l-am inlocuit cu 5532, iar zgomotul de fond aproape ca a disparut. Playerele actuale au de la 2V pana la 4V sau poate si mai mult. Vreau ca in loc de 1V max suportat sa am max 4V. M-am gandit la un divizor rezistiv, dar ma gandesc ca ic-ul ar amplifica si zgomote pe care asa le mai pot diminua.In configuratia actuala, masurand la o intrare de 1V, la iesire am obtinut 5V, ceea ce se traduce printr-un factor de amplificare de 5. Vreau ori sa ii extind plaja! Mie imi trebuie un factor mai mic, ca la valoarea de 4v pe intrare sa am max 5V pe amplificator. Iar cand as avea 2V, pt playere care nu pot atat de mult, sa am tot 5V.Ma gandeam cel mai simplu sa modific valoarea rezistentei de 2.2K de pe intrare, cu una de 10K. Sau sa schimb potentiometrul cu unul de 100K?Va rog sa imi explicati cum poate sa functioneze fara condesatori de decuplare pe intrare si ce rol are condensatorul electrolitic din schema. Ma scuzati dar am scos schema in urma cu putin timp si nu am avut timp sa o pun intr-un program de simulare. Va rog ajutati-ma.

post-7727-139829356584_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Rez de 2,2k împreună cu cond de la intrare formează un filtru gama, care atenuează frecvenţele ultrasonore, dacă o măreşti va atenua şi în banda audio.Cea mai corectă variană e să micşorezi amplificarea operaţionalului din bucla de amplificare, în prezent ea e de max x10 (47k/4,7K). Nu ştiu cum ai măsurat tensiunile semnalelor, cu multimetrul nu merge.Măreşte rez de 4,7k. Aşa va scădea şi mai mult zgomotul de fond şi păstrezi posibilitatea de reglaj fin.Verifică totuşi şi nivelul de semnal acceptat la intrare de NE5532.Nu vei putea să acoperi toată plaja de tensiuni de intrare posibile.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines