Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

magnetofon ASTRA MK-110 S-1


Guest tudor79

Recommended Posts

Guest tudor79

Buna ziua, Acum o luna am intrat in posesia unui magnetofon ASTRA MK-110 C-1, din 1989, foarte putin folosit, avea si sigiliile intacte. A functionat perfect pana am vrut sa inregistrez o banda, iar in momentul in care am apasat pe inregistrare s-a auzit o pocnitura si a iesit ceva fum (eram sigur ca e un condensator, ulterior asta s-a dovedit a fi). Cu toate astea, pe partea de redare si amplificare a functionat in continuare pana acum cateva zile cand motorul a inceput sa se invarta foarte incet, si fara putere (il pot opri cu mana). Am gasit un tiristor ars pe placa de alimentare a motorului, KY202K9009. Nu il gasesc pe nicaieri, nimeni nu stie ce sa pun in locul lui. Asta ar fi o problema. A doua este ca vreau sa inlocuiesc electroliticii (toti) insa am valori de 50 de micro si 20 de micro (care nu se regasesc la noi pe piata). Are ceva daca pun 47 de micro, respectiv 22? Multumesc anticipat.

Link to comment
  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Guest alexandrum

sa vedem si noi misteriosul tiristor si care e rolul lui.

motorul de tipul asta este direct alimentat la 220v printr-un condensator de 4yF si-o rezistenta de 130 ohmi.

condensatorii pot fi inlocuiti fara grija cu cei mentionati.

 

edit remus68

@alexandrum - cind raspunzi utilizeaza butonul Raspunde. Nu mai utiliza "Citeaza" pentru postarea raspunsurilor. Cind citezi (numai atunci cind este cazul) limiteaza-te la portiunea de text la care raspunzi. Postarile neconforme iti vor fi sterse!

Link to comment

Daca asta este magnetofonul, schema este in atasament. Bineinteles ca nu exista nici macar un singur tiristor in aparat!

Are ceva daca pun 47 de micro, respectiv 22?

Nu are nimic! Problema este urmatoarea: daca nu stii nici macar atit, cunostintele tale in materie de electronica sint extrem de reduse - orice interventie care o vei face in aparat poate duce la distrugerea unor componente scumpe...
Link to comment
Guest tudor79

... "Bineinteles ca nu exista nici macar un singur tiristor in aparat!" . Si totusi ... uite si tiristorul in imagine, l-am incercuit. este KY202K9009 .... iar intre poarta si catod imi idica undeva la 0,36. Deci nu vb chiar in plop nici eu, recunosc o componenta cand o vad. Eu vroiam sa stiu ce echivalent trebuie sa pun in loc, nu sa aud ca nu exista, daca el exista. Merci pt schema. In schema nici eu nu il vad. Cred ca nu e placutza respectiva inclusa.

post-61426-139829356543_thumb.jpg

Link to comment
Guest tudor79

Acum, ca ne-am lamurit de existenta lui, eu stiam ca intre poarta si catod ar trebui sa imi indice pe aparat undeva la 0,6 - 0,7. Mie imi indica 0,36. in rest, anod - catod si anod - poarta am infinit. Toate bune mai putin acel 0,36, care mi se pare o valoare cam mica.Fotodioda functioneaza, cand obturez lumina, motorul porneste. Insa are viteza extrem de redusa si puterea mica, il opresc si cu un deget. De asta am ajuns "babeste ce e drept" la concluzia ca ar fi tiristorul.

Link to comment

Insa are viteza extrem de redusa si puterea mica, il opresc si cu un deget.

Daca-l suntati(strap A la K) vedeti daca este el vinovat sau grupul RC(4uF cu 130 ohmi).Daca suntat motorul functioneaza corect, inseamna ca tiristorul "s-a imbolnavit de deces", daca nu, verificati componentele grupului RC.
Link to comment
Guest tudor79

Gata ... VERDICT = Inculpat este tiristorul. A plect bine. Partea aiurea e ca mi se invarte motorul acum tot timpul. Pana o sa gasesc tiristor cred ca o sa ii pun un comutator acolo, fiindca magnetofonul il folosesc si pe post de amplificare si nu are rost sa se invarta motorul aiurea. MULTUMIRI MULTE !!!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines