Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
rony2006

Cum fac din 220--12v fara transformator

Recommended Posts

Vreau sa produc si sa comercializez mai multe module alimentate la 220 si pentru asta am nevoie de o solutie ieftina si simpla sa scot 12 v pentru a alimenta 80 de leduri si un circuit flip flop simplu.

 

Imi poate da cineva ceva idei?

 

Am cautat pe net si ce am gasit pana acum a fost doar http://hackpedia.info/viewtopic.php?f=37&t=15763

http://www.edaboard.com/thread79656.html

Link to comment
Share on other sites

Exista pe piata niste surse in comutatie mici, dar care functioneaza doar cu sarcina rezistiva. Astea ar trebui sa fie bune pentru tine, mai ales ca sunt circa 10 lei. De ce iti trebuie 12V ? Vrei sa le folosesti si la masina ? O punte redresoare (sau o dioda) si o rezistenta inseriata cu fiecare led (daca le pui in paralel pe "magistrala") ar trebui sa fie ok. Uita-te putin la instalatiile de brad cu LED.

Link to comment
Share on other sites

Exista pe piata niste surse in comutatie mici, dar care functioneaza doar cu sarcina rezistiva. Astea ar trebui sa fie bune pentru tine, mai ales ca sunt circa 10 lei.

 

Imi poti pune un link?

 

De ce iti trebuie 12V ? Vrei sa le folosesti si la masina ?

 

Nu imi trebuie neaparat 12 volti, am zis 12 volti ca de acolo pot scadea tensiunea cu un lm7805.

 

Scopul meu este sa alimentez 80 de leduri (aprox 20mA/led) si un circuit flip flop direct de la 220 folosind o solutie IEFTINA si simpla.

 

Culmea ii ca ceea ce vreau sa fac nu este un lucru nou, sunt altii care vand aceste module, dar costa prea mult sa cumpar unu numai ca sa vad cum le alimenteaza.

 

O punte redresoare (sau o dioda) si o rezistenta inseriata cu fiecare led (daca le pui in paralel pe "magistrala") ar trebui sa fie ok. Uita-te putin la instalatiile de brad cu LED.

 

Am folosit calculatorul de la http://ledz.com/?p=zz.led.resistor.calculator iar pentru un led de 20 mA si 3 volti caderea de tensiune, am nevoie de un rezistor de 12 Kilo-ohm dar la 7W, ceea ce este mult prea voluminos.

 

Daca mai ai ceva idei te rog sa scri.

 

Am mai gasit si http://www.schematicwiringdiagram.com/k ... ds-circuit

Ce parere ai? Pare destul de ieftina, insa se poate adapta pentru 80 de leduri?

Link to comment
Share on other sites

... pentru un led de 20 mA si 3 volti caderea de tensiune, am nevoie de un rezistor de 12 Kilo-ohm dar la 7W, ceea ce este mult prea voluminos...

 

Nu numai voluminos, dar si neeconomic: pentru 3x20=60mW pe LED consumi 7000mW pe rezistenta.

Vezi alimentarea prin condensator aici http://electroschematics.com/5678/capac ... er-supply/

Capacitatea necesara (si marimea si pretul) creste odata cu curentul pe care vrei sa-l obtii.

Oricum clientii vor fi fericiti sa se curenteze la 230V~.

Link to comment
Share on other sites

Pentru alimentarea circuitului iti recomand sa cauti pe google "transformerless power supply", de preferat pe imagini.Daca ai 80 Led-uri si vrei sa le aprinzi toate odata, ai putea sa le pui in serie cate 40 si cele 2 grupuri in antiparalel, astfel le poti comanda ca un releu reed. Bineinteles in serie cu led-urile pui o rezistenta de valoarea necesara pentru limitarea curentului sau mai bine un condensator.

Link to comment
Share on other sites

Am gasit un modul care alimenteaza 86 de leduri de la 220v fara transformator.Deci se poate!Am copiat schema si am atasat-o.Stie cineva vreo formula (sau calculator online) de calculare a condensatorului 474j si a rezistorului. Eu vreau de exemplu sa pun 70 sau 150 de leduri la 220 si vreau sa stiu ce valori au componentele.MultumescP.S. Rezistorul din schema cred ca este de 5w

post-12785-139829357488_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

474 e valoarea condesatorului .Condensatorul e pt limitarea curentului. I-mi pare rau,am lipsit de la orele de fizica si mu stiu cum se afla impedanta condensatorului in ca. Cauta pe net dupa formula daca si tu ai lipsit.

Link to comment
Share on other sites

Folosesti sch furnizata de tine.

Pt limitarea curentului se folosesc rezistente,dar la 220 trebuie rezistente prea voluminoase(pt disiparea caldurii) si se foloseste reactanta condensatorului(rezistenta in ca).

Reactanta codensatorului se afla dupa formula 1/2x3,14xCxf sau folosesti http://yo7kaj.oltenia.ro/TechnicalPages/Reactanta.html . Ai n leduri,caderea totala de tensiune pe leduri e =n x3,5V=Uled . Asta pt leduri albe.

Reactanta necesara o calculezi pt tensiunea (220V-Uled) ,iar curentul dupa formula lui Ohm (in loc de R pui Xc).

Adica:

I=U/Xc=2pi*f*C*U.

Link to comment
Share on other sites

I=U/Xc=2pi*f*C*U.

D-le tyc, o intrebare stupida: 2pi ce inseamna? 3,14X3,14 sau 2X3,14?! :jytuiyu Inclin sa cred ca cel mai probabil inseamna 2X3,14...Presupun ca in formula de mai sus, daca f se da in KHz, C in microfarazi, si U in volti, atunci I ar trebui sa rezulte in miliamperi.Eu folosesc de regula formula Xc=159/f X C, dar a Dvs. e mai buna.
Link to comment
Share on other sites

Sunt mai in ceata decat am fost la inceput.

 

Am vrut sa vad daca se aplica cele spuse de voi in modulul cu leduri pe care l-am desfacut.

 

Am 86 de leduri alimentate in serie

 

86 x 0,02 (mA pe led) = 220/R din legea lui Ohm imi da R = 127 ohmi cand am calculat cu http://yo7kaj.oltenia.ro/TechnicalPages/Reactanta.html

si la condensatorul pe care l-au folosit ei, 0,47uF imi da o rezistenta de 6.7K.

Unde ma incurc?

Link to comment
Share on other sites

Prin toate elementele de circuit legate in serie (LED-uri, condensator, eventual rezistenta) circula acelasi curent (0,02A), deci nu trebuie inmultit cu 86, ca nu sunt in paralel!Observ ca daca impart 230V la 86 rezulta 2,7V pe fiecare LED. Daca sunt albe sau albastre nu le mai trebuie nimic (doar redresare), ca probabil nici nu se aprind bine la tensiunea asta. Daca sunt de alte culori le trebuie cam 2V pe fiecare, deci iti mai raman vreo 60V cadere de tensiune pe R sau C. Pentru asta aplici Ohm si rezulta 60/0,02=3K. Daca e mai mult (6,7K cum zici) curentul e mai mic (spre 9mA) dar e mai sigur.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines