Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

SFATURI PENTRU ACHIZITIA UNUI STRUNG TOS MN 80

Recommended Posts

Va salut ,astazi am gasit in talocioc un ofertant despre un strung TOS MN 80. Am mers impreuna in locatia respectiva si intr-un colt al garajului se afla la ,,odihna,, aceasta bijuterie.din primele aspectari am constatat ca lipseau urmatoarele :1 ---universal 2----port cutitul3----motorul pt actionare .in schimb avea papusa mobila si caricior se gasesc reperele ?cu stima IOAN

Guest robertcristian

Mai bine ai face sa nu te bagi pt ca ori le vei gasi uzate. Trebuie sa fii foarte bun la tehnica sa-l resuscitezi... Cauta mai bine unul nou; incep de pe la 500 E cu tva

Va salut ,astazi am gasit in talocioc un ofertant despre un strung TOS MN 80. Am mers impreuna in locatia respectiva si intr-un colt al garajului se afla la ,,odihna,, aceasta bijuterie.din primele aspectari am constatat ca lipseau urmatoarele :1 ---universal 2----port cutitul3----motorul pt actionare .in schimb avea papusa mobila si caricior se gasesc reperele ?cu stima IOAN

Universal daPort cutit da se poate face sau cumpara de alt tip si adaptaMotor da se poate adaptaVezi cum sta cu ghidajele si cu jocurile,daca are rotile de la filete .

Apeleaza la un cunoscator care are ochiul format si poate evalua obiectiv starea strungului.Foarte important pentru un strung, este gradul de uzura al angrenajelor din cutia de viteze si avansuri, uzura ghidajelor si a surubului conducator, jocuri in axe. Universal gasesti, portcutitul se poate face sau iei unul cu prindere rapida, motorul nu-i o problema.

va multumesc, am fost contactat de un prieten pentru aceasta problema adica verificarea uzurii etc etc vine cu aparatura de masura si control pentru aceasta treaba. voi scrie maine despre rezultatul masuratorilor . va multumesc pentru promptitudinea raspunsului ,chiar nu stiam ce sa fac pretul este undeva la 800ron deci era foarte ,,tentant ,,cu stima IOAN

m-am lamurit strungul are mecanismul pt avans automat ne functional roti dintate lipsa ...

Probabil este vorba despre rotile de schimb. Documenteaza-te daca nu cumva astfel de roti poti gasi in magazine specializate. La urma urmei este un motiv ca sa negociezi un pret cat mai bun pentru tine. Universalul il gasesti in targuri - ieftin. Port cutitul il adaptezi de la un alt strung. Singura problema va fi adaptarea motorului. Cu sutele economisite la negociere, vei putea lua insa unul nou. Pentru rotile de schimb, in cazul in care nu le gasesti de cumparat, poti rezolva cu cineva de pe forum, detinator de freza sa-ti confectioneze setul de roti de schimb pentru avansuri si pentru filete.

In primul rand: la ce pret l-ati gasit de vanzare?Un strung uzat poate fi reconditionat insa cu anumite costuri. Strungul TOS MN80 are batiul fara ghidaje prismatice deci se poate face o rectificare a ghidajelor pe o masina de rectificat plan. Celelalte ghidaje (de la carucio, sanie) se pot rectifica in cazul in care au uzura. Motorul se adapteaza destul de usor, la fel ca si universalul. Accesoriile de care spuneati ca sunt lipsa o sa le gasiti foarte greu. Eu detin un SP80 (copia ramaneasca a TOS-ului) si la fel, caut diverse repere dar fara succes. Rotile dintate pana la urma o sa trebuiasca sa le fac.Daca doriti un strung pe care sa lucrati in viitorul apropiat, cea mai buna decizie este sa va oientati spre un alt strung. Daca insa sunteti pasionat de mecanica, ar fi un proiect excelent de reconditionare.

Pana la urma si pretul vorbeste. Daca nu are uzuri mari eu zic ca ati putea sa-l ,,salvati" din situatiade a ajunge la fier vechi si sa-l reconditionati. Roti de schimb pentru filete am si eu lipsa, insa poate ne strangem mai multi detinatori pt. o comanda.

am gasit ceva poze pentru a fi nteles mai bine

Posted ImagePosted ImagePosted Image

pozitiile marcate sunt repere care lipsesc .

incerc pe un site http://www.practicalmachinist.com/vb/ sa intreb daca sunt disponibile si la ce ,,pret,, sau poate gasesc pe plan local .

axul pe care vine fixat universalul nu are chestia neagra .

astept in continuare parerile dvs

cu stima ioan

Uploaded with ImageShack.us

ps d-le ,,PL500,, daca gasiti ceva oferte pt realizarea rotilor va rog , dati un semnal.

Aveti un tos 80?

Da, am un tos mn80a dar inca nu am lucrat pe el nimic.

Chestia aia neagra este doar o aparatoare de plastic ce protejeaza filetul pe care se

cupleaza flansa universalului atunci cand aceasta nu este montata - nu are niciun rol

in functionare.

Multe informatii le gasiti aici:

http://groups.yahoo.com/group/Tos-Lathe/ - trebuie sa va inscrieti

http://www.chipmaker.ru/index.php?showforum=103 - multe informatii dar in rusa

Trebuie sa precizez ca acea chestie neagra face parte din sistemul de prindere al pensetelor. Daca doriti sa folositi un universal, nu va trebuie acea piesa neagra. Rotitele se pot executa destul de usor (chiar si cu ajutorul unor colegi de forum) tinand cont ca se poate face rost de dimensiunile de executie.Nu vreti sa ne spuneti la ce pret l-ati gasit? :limb:

Trebuie sa precizez ca acea chestie neagra face parte din sistemul de prindere al pensetelor. Daca doriti sa folositi un universal, nu va trebuie acea piesa neagra. Rotitele se pot executa destul de usor (chiar si cu ajutorul unor colegi de forum) tinand cont ca se poate face rost de dimensiunile de executie.Nu vreti sa ne spuneti la ce pret l-ati gasit? :limb:

da l-am gasit la 12 mil.mentionez ca nu l-am cumparat. cu stima IOAN