Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest arcadestyle

rezistente pe post de sigurante

Recommended Posts

Guest arcadestyle

:nas: Rezistori calibrati dupa ce criteriu...?Monteaza sigurantele!

adica? :jytuiyu .deci eu trebuie sa inlocuiesc 2 sigurante fuzibile 2A si 4 sigurante fuzibile 3A .si am auzit ca se pot inlocui cu niste rezistente pt ca nu am sigurante .ma poate ajuta cineva?
Link to comment
Share on other sites

Buna seara!! Vreau sa intreb daca se pot inlocui 2 sigurante arse (2A respectiv 3A) cu rezistori ?? Va multumesc!!

Raspunsul este categoric nu, rezistorul converteste o tensiune intr-un curent sau un curent intr-o tensiune, insasi caracteristica ei o face nepotrivita pentru acest aspect, siguranta are ca rol protejarea montajelor electrice/electronice de scurtcircuite accidentale prin intreruperea circuitului pe care ea il inchide, deci neaparat pui sigurante in locul sigurantelor.
Link to comment
Share on other sites

Eu cred că aşa s-a ajuns de la treaba aia cu rezistenţele de 1-10 Ohmi de pe alimentările etajelor finale la prima pornire/testare/reglare, probabil cineva îi dă sfaturi aiurea sau incomplete.Dar nici el nu dă detalii mai multe... :nas:

Link to comment
Share on other sites

Am intalnit in cateva surse (SMPS) rezistoare in loc de sigurante pana in puntea redresoare. Nu erau NTC-uri, varistoare, bobine, erau sigur niste rezistoare cu valoarea de 0.1 ohmi la 0.5W. Probabil chinezul a hotarat ca erau mai ieftine sau fabrica de sigurante era la prea multe strazi distanta :ras:

Link to comment
Share on other sites

Exista rezistente speciale, fuzibile care atunci cand se supraincalzesc se topesc fara vreo flacara. De obicei au valori mici. Eu am vazut folosite acolo unde e nevoie si de siguranta si de rezistenta. E posibil ca acea rezistenta din sursa sa fie fuzibila indeplinind rol de siguranta. Daca e rezistenta normala, e tragic. Pe la magazinele de la noi nu am vazut sa se vanda.in orice caz, clar nu se pune rezistenta mala in loc.

Link to comment
Share on other sites

Si eum gasit in multe surse rezistenta de valori sub 1 ohm in loc de sigurante.Mai ales in montajele china.E logic cand curentul depaseste valoare pentru care e calculata rezistenta se intrerupe.La TVuri in general pe alimentare de 180V video este cate o rezistenta din asta.

Link to comment
Share on other sites

Se confundă siguranţele cu rezistenţele fuzibile. Numai siguranţele garantează izolarea electrică rapidă şi totală între sursă şi consumator. Celelalte sînt cu ''întîrziere'', întîi îşi măresc rezistenţa, apoi se ard, sau nu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines