Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
alex14

motoras de casetofon

Recommended Posts

Placuta aia este un stabilizator electronic de turatie.Fara ea turatia depinde mult de sarcina motorului si de tensiunea de alimentare, nu mai e constanta.De fapt, ce vrei sa faci? De ce vrei sa scoti placuta?

Link to comment
Share on other sites

Acum, dupa ce i-ai scos stabilizatorul, merge la orice tensiune continua, dar sa nu depasesti 12V. Daca il alimentezi la tensiune mai mica se invarteste mai incet. Daca il alimentezi invers se invarteste in celalalt sens.

Link to comment
Share on other sites

Dioda e chiar pe placuta pe care sint bornele de alimentare a motorului. La unele modele se vede (e imediat linga carcasa), iar la alte modele este in interior, sub capacul de protectie din dreptul palierului spate al motorului. Dioda are acelasi rol ca diodele montate in paralel cu bobina releelor.La modelele la care am intilnit diode, erau in capsula DO35, ca diodele 1N4148.

Link to comment
Share on other sites

Nu poti alimenta motorasul fara acea placuta deoarece nu exista stabilitate in turatia lui fara un circuit care sa serveasca acestui scop, la fiecare variantie de tensiune turatia motorasului se va modifica si totul va suna f neplacut, totusi poti incerca sa o inlocuiesti cu un stabilizator de tensiune reglabil cu LM317, circuitul este cat se poate de simplu si cred ca se poate preta la ce ai nevoie, important este ca tensiunea de intrare in circuitul de stabilizare sa fie mai mare cu minim 4V decat cea pe care o ceri la iesire.

Link to comment
Share on other sites

Motoarele mai "moderne" de casetofoane sint cu regulator electronic de turatie. In anii '70...'80 majoritatea casetofoanelor aveau motorase cu regulator centrifugal; nu tensiunea de alimentare era problema ci diferenta cuplului la axul motorului (dependent mai ales de cantitatea de banda existenta pe rola acceptoare). Daca ma scotocesc bine mai gasesc cel putin un exemplar tinut la naftalina.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines