Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfaturi privind "animalut" cu inteligenta artificiala.


Mondan

Recommended Posts

Salut. Sunt hotarat. Vreau sa fac un "animalutz" cu inteligenta artificiala.

 

Astept si multe idei foarte fanteziste, dar aplicabila.

 

Gradul de dificultate al acestui proiect in care ma implic vreau sa fie foarte ridicat.

 

1. Ce "animalutz" sa fie ?

gandac ?

http://www.alephnaught.com/Blog/2009/11/29/bug-robot/

 

2. Prin ce sa "perceapa"

- simple intrerupatare - contacte in antenutze ?

- camera de luat vederi

 

3. Pe ce se bazeaza inteligenta

- acel algorit clasic cu sigmoida de sigmoida si tu ii ajustezi niste coeficienti - cica "antrenezi reteua"

 

sau ma gandesc eu - este o idee fantezista - procesorul in timp ce ruleza sa modifica exact programul dupa care ruleaza. Chiar si dsPIC poate sa faca asta.

 

As vrea sa dicutam asta ? cum sa modifice programul ?

 

Daca imi cumpar pisica va reusi acest mic robot sa se ascunda de ea ? :rade:

 

Ce altceva ar trebui sa invete ca sa va conving ca e vorba de inteligenta ?

 

Ceva sigur imi scapa. Nu cred ca va reusi sa isi modifice propriul cod dupa care ruleaza procesorul.

 

Sau sa fie din 2 procesoare:

- unul principal dupa care codul se modifica, si evalueaza daca ce a invatat am doilea este spre beneficiu sau nu;

- unul secundar care "invata", adica "calculeaza" informatia de la senzori.

 

Sau ma rog pot fi implemetate virtual.

 

Sau sa faci un "gandac" care invata sa recunoasca scrisul de mana ?! :ras:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Multzam de raspuns.Ok, le-am vazut pe ala. Vreau sa discutam cam ce intelegeti prin inteligenta artificiala ?Ce ar trebui sa faca sa acceptati ca este inteligent ?De exemplu google translate cred ca este inteligenta artificiala pentru ca invata sa traduca din ce in ce mai bine cu cat i se dau mai multe exemple.Considerati ca asta este AI ?Ce ar trebui sa faca un device jucarie ca sa il considerati inteligent ?

Link to comment
Share on other sites

ca sa fie intelijent in adevaratul sens ar trebui sa invete din greselile altora. asadar nici macar omul nu este inteligent pentru ca invata doar din propriile greseli. in concluzie omul nu poate face un device inteligent in sensul pur al cuvantului.retelele neuronale au multe avantaje dar si mari dezavantaje in implementarea lor. problema e ca tu doresti ca acel buchet de sinapse sa aibe bun simt in luarea deciziilor iar retelele neuronale doar isi finiseaza parametrii din experientele traite, ceea ce le face sa fie eficiente pentru procese precise dar nu si pentru procese pentru care nu au fost proiectate.o sa continui pledoaria dar am treaba urjenta acum.

Link to comment
Share on other sites

Pai continua pledoaria, ca e ok ce zici.Sinapsele alea sunt decat o "vrajeala" In spatele lor este o functie si o mixtare intre fitare si interpolare... si numim beleua ANN.De exmplu:Am 2 inputuri o sinapsa si un outputSi sa zicem ca folosesc functia F(X)=a*X^bDe fapt am F(F(imp1)+F(imp2))=OUTAdica F(a1*X^b1+a2*X^b2)=OUTBun, in final obtii o functie supercomplexa ce se ascunde in spatele unor proceduri itarative.Acum vreai sa invete adunarea sii ii dai exemple..1+1=22+2=4...In felul asta antrenezi reteaua, adica ajustezi coeficienti.Aici de contrazic: nici eu nu sunt un tip inteligent, dar cred ca poat face un device inteligent.Ca sa invete din greselile altora trebuie sa existe in primul rand altii.... eu vreau un device unicat.Repet: eu nu vreau sa ajustez niste coeficienti ai functiei. EU vreau sa isi modifice propriul program dupa care ruleaza.Stii ce ma gandesc... in primul rand ar trebui sa intelega limbajul vorbit. Sa interpreteze cuvintele.Pentru asta trebuie dsPIC si memorie externa.....asta cam incarca pretul.Deci sa ne gandim... ce animalutz sa fie ?Exista un astfel de forum, dar pana acum nu am reusit nici sa ma loghex pe el - atat este de inteligent. Daca reusesc sa ma loghez am sa ii invit la dicutia asta. Dar forumul nu este foarte activ.forum.inteligenta-artificiala.ro/

Link to comment
Share on other sites

pai nu cred ca are importanta daca se apuca sau nu de device. discutia e foarte interesanta.la fel de interesanta e si ideea de swarm. daca este cazul, mutam topicul.eu zic sa-ti faci o lista cu procesele care ai vrea sa le controleze acea drona. in functie de asta vom incerca sa stabilim o valoare initiala pentru convolutie si sa vedem cum evolueaza... dupa aia ii schimbam comandat prin rotatie procesul si vedem ce iese ca in cele din urma sa ii dam sa rezolve doua procese concomitent dupa care adaugam si altele.de exemplu:1) sa stea la intuneric2) sa stea la caldura3) sa nu se indeparteze de incarcator mai mult decat ii permite autonomia sa se intoarca4) sa consume cat mai putina energie electricaimportant nu este sa iasa ceva. ci sa intelegem ce n-a mers. :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines