Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
xardas

cum pot folosi o sursa pc la puterea ei maxima

Recommended Posts

salut, am vazut ca pe majoritatea surselor de pc ATX scrie ca la 12V au 12A, 14A, etc...intrebarea mea este: cum pot "stoarce" sursa de acesti amperi? vreau sa folosesc sa zicem 12V si 5 amperi... daca pun un astfel de consumator pe ea se opreste instant (intra in protect)... cum pot face sa o folosesc la puterea maxima ?multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Sursele de calculator au un circuit de protectie care masoara toate tensiunile. Cand una din tensiuni coboara sub o valoare, sursa intra in protectie. Daca ai un consumator care inghite mai mult curent decat poate sa dea sursa, scade tensiunea pe acea ramura unde ai consumul depasit. Daca pui un consumator mai mare decat ceea ce poate da sursa, se pot intampla urmatoarele: intra sursa in protectie sau se arde una sau mai multe componente.Sursele ieftine nu furnizeaza curentii inscrisi pe eticheta. Valorile acelea sunt in scop pur comercial. Nu stiu sa-ti zic cam cat din ce scrie pe sursa poti sa scoti. As estima undeva la 70% din ce scrie pe sursa. Si asta pentru un timp limitat de cateva zile.Nu iti inteleg intrebarea. Cum adica sa "storci" tot ce poate ? Daca primesti / faci o oala cu 30 de sarmale iti pui intrebarea cum sa le dai gata intr-o seara? Simplu: chemi mai multi prieteni consumatori de sarmale si te ajuta ei sa le dai gata. In mod similar faci si la sursa: atasezi mai multi consumatori pana constati ca iti intra sursa in protectie sau se arde.Deci care este scopul sa consumi tot ce furnizeaza sursa?

Link to comment
Share on other sites

fa un test si apoi mai vedem:pune in acelasi timp si un consumator de 2-6 amperi si pe 5v si vezi daca se mai oprestesper ca sursa functioneaza pe calculatordaca am timp am sa incarc si eu asimetric niste surse

Link to comment
Share on other sites

mai demult am gasit la un prieten o sursa functionala de calculator de 200W! am incercat sa o pornesc fara consumator! doar asa de proba, insa in ruptul capului nu voia sa porneasca asa ca am atasat pe ramura de 5V un rezistor de putere de 100/16W care trage un curent de cateva zeci de miliamperi si tine sursa pornita! vreo doi ani am folosit acea sursa pe post de alimentator pentru un amplif auto de 2*50W(muzicali bineinteles, la maxim distorsiona ca dracu insa sursa mergea de rupea) si cred ca am tras de pe ramura de 12V chiar mai mult de 5 - 6A pe alocuri si nu s-a oprit! dupa ce am vandut statia auto, am ramas cu sursa in custodie... ce sa fac cu ea?... am umblat putin pe reactie si acum isi traieste viata incarcand acumulatorul de la masina cand se descarca(deh... porniri dese si mers putin)! in gol da 16,5V, iar la cuplarea acumulatorului citesc cu ampermetrul 4 - 5A in functie de starea acumulatorului! Am facut si teste de sarcina mai mare cu sursa am cuplat un rezistor(fabricat acasa din nichelina) care tragea un curent de peste 10 amperi pentru perioada cat era rece apoi curentul ramanea in jur de 7-8 A iar sursa nu se oprea! aici ma duce gandul ca sursa ta este una chinezeasca care DACA valorile inscrise pe ea pot fi cu indulgenta la jumatate! la 5A pe ramura de 12V inseamna un consum de aprox 60W daca la asa consum sursa intra in protectie, ori e defecta, ori e foarte slaba! mai depinde si cum este construita sursa,ce controler are si ce monitorizeaza acesta. daca este mai desteapta si vede ca nu are consum sau un consum anormal de mic pe una din ramuri se opreste, dar daca este cu KA7500 sau cu TL494 acestea monitorizeaza doar tensiunile de pe ramuri si consumul global! adica poti trage de pe una din ramuri curentul maxim inscris pe eticheta fara ca sursa sa se opreasca daca pe celelalte ramuri consumul este unul neobisnuit de mic in raport cu cel de pe ramura solicitata!Cristian2009 zice ca:Am facut eu un experiment. Pe ramura de 12 volti am folosit ca sarcina o sarma de nichelina. La 3 A aveam 9 volti. Asta e sursa.. Tiuitul este inclus in pret, evident.la un consum de 27W face asa???? inseamna ca pusa in calculator nici nu porneste! doar HDD-ul si o unitate optica mai economice asa consuma atat curent! dapoi toata configuratia unui PC care uneori depaseste 300W consum?!?!??? iar daca aia este sursa... mie imi miroare a defect!toate cele bunesarbatori fericiteAlinEX

Link to comment
Share on other sites

Cam toate sursele scot cei 12V si 5V cu acelasi traf dar infasurari diferite. Daca ai incarcare mare pe 12V, sursa o sa incarce mai mult pentru a compensa caderea de tensiune. Dar pentru ca pe linia de 5V nu ai nici un consumator, tensiunea o sa creasca. Cand creste prea mult se opreste pentru ca nu mai functioneaza in parametrii.Incearca sa pui un consumator si pe linia de 5V.

Link to comment
Share on other sites

inseamna ca pusa in calculator nici nu porneste! doar HDD-ul si o unitate optica mai economice asa consuma atat curent! dapoi toata configuratia unui PC care uneori depaseste 300W consum?!?!??? iar daca aia este sursa... mie imi miroare a defect!

Puteti sa prezentati o configuratie de PC care consuma 300W? Sincer, pana in pretul de 1000 euro mi-ar fi greu sa concep un PC care sa consume mai mult de 150W...fara consumul monitorului, fireste.
Link to comment
Share on other sites

la un consum de 27W face asa???? inseamna ca pusa in calculator nici nu porneste! doar HDD-ul si o unitate optica mai economice asa consuma atat curent! dapoi toata configuratia unui PC care uneori depaseste 300W consum?!?!??? iar daca aia este sursa... mie imi miroare a defect!

Pe calculator merge bine... ce pot sa zic, doar ca nu o pot folosi din cauza tiuitului. Sunetul nu iese evidenta, insa daca stau cu ea pornita ma dor urechile, sau capul, nu-mi dau seama exact.. Este o frecventa, undeva la limita audibilului, dar care isi face efectul. Sursele astea sunt mai periculoase decat par.

si nu s-a oprit prin protectia de subtensiune?

Nici vorba, merge bine mersi. Oricum, in gol abia ajunge la 11 volti.
Link to comment
Share on other sites

inseamna ca pusa in calculator nici nu porneste! doar HDD-ul si o unitate optica mai economice asa consuma atat curent! dapoi toata configuratia unui PC care uneori depaseste 300W consum?!?!??? iar daca aia este sursa... mie imi miroare a defect!

Puteti sa prezentati o configuratie de PC care consuma 300W? Sincer, pana in pretul de 1000 euro mi-ar fi greu sa concep un PC care sa consume mai mult de 150W...fara consumul monitorului, fireste.
nu am zis nici un brand sau pret!!! ma rog!!! PC sau server consuma chiar si mai mult! la pana sau peste o mie de euro! in tot cazul nu exista calculator desktop(poate cele cu placa picoITX si SSD) sa consume sub 27W! pana si un laptop consuma peste aceasta valoare!ca idee uite un procesor cu un consum de doar 100W http://www.mediadot.ro/procesoare/proce ... x4-631-box si este doar procesorul!multa bafta!
Link to comment
Share on other sites

am la reparat o sursa ENlight GPS-350(am pus niste oscilograme la "TOTUL despre surse.."4,97v cu 3,5a si 12v cu 1,2a4,93v cu 12a si 12,24v cu 1,2a4,90v cu 12a si 12,4v fara sarcina5,04v cu 1a si 11,63v cu 4,5a

Link to comment
Share on other sites

deci da, vreau sa folosesc sursa pt a alimenta un amplificator auto.... problema e ca sursa imi intra in protect cand dau volumul / bass-ul mai tare:)) am sa incerc sa pun consumator si pe 5V. Deasemenea ma gandeam daca pot folosii sursa pt. a porni ATv, SCUTER, etc (astea mici care pornesc cu baterii de 12v, 3-4 Amperi)...

Link to comment
Share on other sites

numai eu de cate ori am scris despre modificarea surse ATXdaca te intereseaza numai 12v se scoate supervizarea si se pune bucla de control numai pe 12vpt un curent mai mare se poate pune o dioda identica paralel pe cea existentacu un potentiometru se poate face chiar reglabila de la 5v la 20v(am zis la intamplare)pentru siguranta marita se face limitarea de curent direct pe ramura de iesire,in curent continuu(poate fi si reglabila)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines