Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Drivere și USB - sunt batut in cap si nu pricep


Arise

Postări Recomandate

Salut.Am reușit să înțeleg oarecum parțial diferența între USB și paralel.Am înțeles că pentru USB este interfața/softul de la cncdudez și cea de la planet. Continuăm discuția pe cea de la planet.Deci ca să conectez CNC-ul la calculator prin USB îmi trebuie interfața hardware adică CNC USB controller Mk1 (69 euro). Am văzut pe site-ul hi-end CNC USB Motion Controller care pare a fi o clonă după interfața de la planet-cnc. Adică funcționalitate identică, nu? În descriere scrie:

Poate fi alimentat din sursa externa de tensiune : 10-30V din portul USB sau de la placa driver de motoare CNC4X35AP

.Cum vine treaba asta pentru că eu dacă o conectez la portul USB am fix 5 volți. Dacă o alimentez de la o sursă separată cu 12V să zicem pe portul USB, atunci cum o mai conectez la calculator dacă mufa e deja ocupată de sursa separată?Acum mie nu îmi e clar, plăcuțele astea două (oricare dintre ele aș alege-o), le conectez la driver (drivere) care la rândul lor se conectează la motor/motoare. Nu înțeleg de ce la planet-cnc am cate un driver pentru fiecare motor în parte și în alte părți este un driver pentru toate motoarele???Apoi plăcuța de la planet-cnc văd că are 4 mufe de ieșire. Nu trebuia să aibă direct un LPT? Sau trebuie să cumpăr suplimentar acest Adapter with screw terminals?Plăcuța de la hi-end văd că are mai multe mufe printre care și LPT, să înțeleg ca în funcție de posibilitățile de conectare hardware ale driverelor, trebuie ba mufe micuțe din alea negre, ba mufe LPT, ba mufe specifice driverului CNC4X35A? Nu de alta, dar m-am uitat puțin la specificațiile CNCx35A și nu am văzut decât mufa LPT, restul ar părea pentru legăturile de la motoare și alimentarea de la sursa separată (IN).La interfața asta de la planet-cnc se pot folosi softuri gen Mach3, etc? Adică dacă vreau să folosesc softurile clasice nu cea specială scrisă pentru CNC USB controller Mk1?Am înțeles că nu e nevoie, dar se poate?Mulțumesc.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Salut !Deci ...Alimentarea cu 5 v se face odata cu conectarea mufei usb acea mufa este doar pt conectarea la pc nu poti alimenta prin ea cu 12 v!!!!! :ras: Alimentarea de care zici cu 12 v se face printr-un conector separat ( se vede in poza!)nu este necesar ca sa alimentezi placa prin ambele variante de conectare ! Alegerea variantei de alimentare se face cu ajutorul jumperilor(se vede in poza 5VEXT 5VUSB)

Posted Image

Ordinea conectarii ar fi c am asa controller USB->driver motor -> motoare ,despre drivere doar unu simplu pe placa sau mai multe nu are importanta fiecare firma isi alege varianta constructiva .Avantajul celor compacte adica mai multe pe placa este ca in general ai atasat pe placa mufa de conectare si nu te mai "trambalezi cu fire iar aspectul este mult mai ordonat !Dezavantajul acestor drivere este ca daca ai problema cu un driver va trebui sa desfaci toata placa si sa o duci la reparat si daca iti permiti sa iei chiar si alta !Pe cand la varianta cu o singura axa umblii doar la acel driver si eventual il schimbi doar pe cel cu probleme! :aplauze

Driverele la fel in functie de varianta constructiva pot fi cu mufe ltp cu conectori sau alte modalitati de conectare (asta chiar nu are nici o importanta!La controllerul usb de la hi end are toate variantele de conectare dupa cum ai obs si tu !

La interfața de la planet-cnc "din cate stiu eu pe langa faptul ca o cumperi mai ai nevoie si de soft+ licienta care se achizitioneaza separat ca si pret si la fel din cate stiu eu "nu merge cu mach 3!" Cu speranata ca am fost destul de explicit iti urez un an nou fericit si spor la construit !!! O zi buna!!! :101

Link spre comentariu
Salut !Deci ...Alimentarea cu 5 v se face odata cu conectarea mufei usb acea mufa este doar pt conectarea la pc nu poti alimenta prin ea cu 12 v!!!!! :ras: Alimentarea de care zici cu 12 v se face printr-un conector separat ( se vede in poza!)nu este necesar ca sa alimentezi placa prin ambele variante de conectare ! Alegerea variantei de alimentare se face cu ajutorul jumperilor(se vede in poza 5VEXT 5VUSB)

Posted Image

Ordinea conectarii ar fi c am asa controller USB->driver motor -> motoare ,despre drivere doar unu simplu pe placa sau mai multe nu are importanta fiecare firma isi alege varianta constructiva .Avantajul celor compacte adica mai multe pe placa este ca in general ai atasat pe placa mufa de conectare si nu te mai "trambalezi cu fire iar aspectul este mult mai ordonat !Dezavantajul acestor drivere este ca daca ai problema cu un driver va trebui sa desfaci toata placa si sa o duci la reparat si daca iti permiti sa iei chiar si alta !Pe cand la varianta cu o singura axa umblii doar la acel driver si eventual il schimbi doar pe cel cu probleme!

quote

 

Deci daca vei alimenta placa asta cu 12v, poti sa o arunci la gunoi. Se alimenteaza tot cu 5v pe conectorul albastru. Nu se vede nici o sursa pe el de 7805. Alimentarea de exterior pe conectorul albastru este pusa pentru a se folosi o sursa externa mai puternica pentru a alimenta si driverele la partea logica (puterea pe usb la calculator este limitata la maxim 100-200ma). Varianta noua pe care o construiesc are si 7805 pe ea. Asta este varianta care s-a montat pentru Andrej. Este bine a se aprofunda si niste cunostinte de electronica pentru cine se apuca sa-si monteze un cnc singur.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări