Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest dacianh28

problema orga de lumini

Recommended Posts

Guest dacianh28

Buna ziua.Am realizat o orga de lumini(de pe site de la niq_ro ) pe 3 canale si unul de negativ cu optocuploare leduri martor si triace. Problema e ca nu functioneaza decat cel de negativ. mi-am dat seama de asta din ledurile martor de pe ea, pt ca la 220 inca nu am legat-o pana nu o fac sa functioneze bine.2 piese nu sunt exact modelul din schema pt ca nu le-am gasit. ma refer aici la integratul 4093N pe care l-am inlocuit cu HCF4093BE si la tranzistorii 2N2904A pe care i-am inlocuit cu 2N2907A.Daca nu sunt buni aveti idee cu ce i-asi putea inlocui?Intrebarea este daca acestia sa fie de vina pt nefunctionarea montajului???Am atasat schema. Multumesc.

post-15282-139829353981_thumb.jpg

post-15282-139829353992_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Guest dacianh28

sa inteleg ca integratul si tranzistoarele cu care le-am inlocuit se potrivesc?

 

Am bagat semnal audio in ea de pe iesirea de la amplificator si singurul led care se stinge intermitent cand merge muzica e cel de negativ.

 

Te referi la transformatorul de la intrarea audio? daca da, ala nu l-am mai pus pt ca am pus optocuploare, eu stiu ca ala era doar de izolare.

 

Schema e de pe pagina asta http://www.niqro.3x.ro/orga/orga.htm pe la mijlocul paginei, inainte de schema Color organ.

Link to comment
Share on other sites

am vazut ca traful e 1:10 si ma gandesc ca este semnalul prea mic si de aia nu face nimic.tz sunt cam echivalenti, la prima vedere.daca ii bagi semnal mai mare in el, nu pleaca? cel de negativare ar trebui sa fie aprins la pauze, nu in timp ce canta.LE: vad ca in schema originala rezistenta care la tine este de 10M pe fiecare poarta, acolo este de 15k, ceea ce este o dif f mare. incearca sa le micsorezi, vezi ce se intampla

Link to comment
Share on other sites

Guest dacianh28

Si oare ai idee cam cu cat sa inlocuiesc rezistentele de 10M ca sa mearga canalele? Oare daca pun si un potentiometru mai mic in locul celui de 10k pt reglajul brut ar fi posibil sa functioneze la un volum mai mic din statie? sau ce alte rezistente sa inlocuesc.Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Guest dacianh28

Din pacate nu functioneaza cum trebuie.Am inlocuit rezistentele de 10M cu 10k si nu merge nici asa. apoi am pus de 1k si asa se aprind ledurile martor si fara semnal audio, iar daca reglez din potentiometre se sting, dar nu joaca dupa muzica.Am incercat si cu rezistene de 100ohmi si tot asa face.Oare sa fie de vina 2n2907a, ca nu am gasit 2n2904a cum era in schema?Ce as mai putea face?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines