Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest silviu tcaciuc

Modulatie la FT-450

Recommended Posts

Guest silviu tcaciuc

Buna ziua.Va rog mult sa ma elucidati intr-o problema.La un transceiver FT-450 folosesc microfonul original,neavand un MD-100,sau altceva asa cum multi recomanda.In CW puterea se duce undeva la 120w,in schimb,in fonie mi se pare ca moduleaza slab de tot.O intrebare am:in SSB n-ar trebui ca acul sa se duca la maxim la semnale puternice,in fonie?Atunci cand fluier in microfon duce la 100w ,dar cand vorbesc normal daca incarca la 50w(cel putin asa imi arata aici,pe afisaj).Vizualizarea ALC-ului este edificator?Cu ce ma ajuta daca stiu nivelul ALC?Va rog mult sa-mi explicati pe intelesul unui novice.Cu multumiri.

Link to comment
Share on other sites

La vorbire normala acul urmareste aproximativ vorba.Are inertie mecanica si nu e facut sa arate PEP.Cand fluieri ii dai un ton cvasiconstant si are timp sa indice o valoare mai mare.Cand te aude si te intelege lumea nu te stresa.Daca cresti exagerat nivelul de microfon obtii splatter-e.Un microfon mai bun da o modulatie mai placuta si/sau mai penetranta iar asta nu implica obligatoriu si o indicatie mai mare a acului.Zic eu :)

Link to comment
Share on other sites

Salut,Semnalele astea aleatoare, cum e si vocea, au o chestie care se cheama crest factor si care se defineste ca raportul dintre puterea de varf si cea medie. In cazul CW, cele doua puteri sunt egale. La voce nu sunt egale si de aia, chiar daca la varf te duci la 120W, asa numitul PEP, puterea indicata de acometru va fi mai mica, ptr ca acometrul arata puterea medie. Impingand asa direct ca sa dea acometrul mai sus, nu ajungi decat la distorsiuni si splattere, cum s-a mai spus.O solutie ca sa dai mai tare este sa folosesti un compresor de dinamica. Asta reduce crest factorul si are grija sa limiteze si banda, dar vocea devine metalica.Cirip

Link to comment
Share on other sites

Eu am un Sommerkamp FT250, stravechi, cu lampi. Nu cunosc starea lampilor. In schimb, in timpul transmisiei, obtin in mod curent puteri de peste 100W, masurate- cei drept- cu un SWR-Powermeter Zetagi. Nu stiu cum masoara acest aparat, avand in vedere ca nu stie impedanta antenei. De aceea nu prea il iau in seama. Totusi, cea mai indepartata legatura a fost cu Brazilia, cu o antena Inverted V amplasata intre blocuri (varful e la nivelul balconului, et.2).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines