Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Diagnosticare tub defect


Recommended Posts

Am un TV Nei, model vechi, constructie cu 2 placi. O sa revin cu un model de sasiu dar nu cred ca e relevant. Situatia sta in felul urmator: a avut sursa defecta (conzi si dioda de pe B+), iar dupa inlocuirea acestor componente se vede verde, si cu linii de intoarcere tot verzi daca maresc G2. Un pic de albastru, rosu deloc.Partea dubioasa e ca reglajele de focus si screen fac cam acelasi lucru - lumineaza ecranul in verde. In functie de pozitia reglajului de focus se aude cum incepe sa descarce in tub si da pe verde. Focalizarea este totusi buna...Am pus catozii la masa cu urmatorul rezultat: pe albastru apare albastru dupa care se face verde, pe rosu apare doar un pic rosu dupa care imediat verde, iar pe verde... verde, evident. Intrebarea mea este, e posibil sa fie in scurt grila de focus cu tunul de verde? Altfel nu imi explic cum focalizarea afecteaza luminozitatea culorii verzi.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 18
  • Created
  • Last Reply

Am deconectat catodul de verde de pe placa TK si acum se vede albastru intunecat, insa reglajele de focus si screen tot se comporta ciudat. In continuare nu am rosu. O sa iau la puricat toata placa sa vad ce iese, asa din ce verificasem pana acum tensiunea pe catodul verde era 163v, pe albastru vreo 145v, iar pe rosu doar 63v. Pe rosu banuiesc tranzistorul final video ars, o sa'i schimb intre ei ca nu am inlocuitori momentan.

Link to comment
Share on other sites

O sa'i schimb. Inca nu am rosu chiar schimbati intre ei, dar am o veste buna - l'am prins. Cu verdele deconectat de pe placa TK pun la masa rosu sau albastru si se umple ecranul de culoarea respectiva fara sa mai dea in verde. In schimb cand pun verdele la masa, se vede arc intre verde si G2, in soclu. Asta e problema.Edit: Am rezolvat la rosu, crapatura in traseu exact langa soclu. Finalii video sunt toti buni. Acum sa vad ce'i cu verdele.Edit 2: Am descoperit o crapatura si in traseul G2, acum reglajele de focus si screen functioneaza corect. Ceea ce parea la prima vedere un tub defect, s'a dovedit a fi provocat de niste intreruperi banale. Multumesc tuturor pt sugestii.Apropo, imaginea tot cu nuanta de verde e, dar cred ca se poate regla din trimeri. Cursa inversa nu mai apare, nu se mai aud acele zgomote de descarcare, eu zic ca mai e doar de reglat la el.

Link to comment
Share on other sites

Televizorul este pe sasiu Indiana 200.Culoarea nu merge reglata din trimeri, tot verde. Am schimbat rezistentele de 10k 1W (R728, R722, R714) din colectorul finalilor video pt ca le'am gasit devalorizate. Tot verde. Sa incerc sa schimb si finalii video?

Schimba finalii video pe verde,smireglabilii sunt ok?.Cred ca la vechimea lui tk-ul este cam dus...incearca o regenerare,bafta.
Link to comment
Share on other sites

Multumesc de sfaturi, o sa incerc, desi nu cred sa fie matricea RGB, tot pe placa TK banuiesc defectul. Am reusit pana la urma sa'l reglez din trimeri, insa luminozitatea este slaba, se vede ca nu e in regula ceva. Partea dubioasa e urmatoarea: In continuare, reglajul G2 afecteaza verdele. Si daca deconectez alimentarea finalilor video ecranul se face verde cu cursa inversa, in conditiile in care nu ar mai fi trebuit sa apara nimic.

Link to comment
Share on other sites

E rau ca nu ai la dispozitie un aparat de testat/regenerat tubul. Din experienta mea recenta cu asemenea Nei I200, vreo 4-5 buc. in ultimele zile, cam toate au tuburile duse. Din pacate nici de regenerat nu ies grozav. Daca tubul este Samsung made in Germany astea sunt cele mai proaste. Decupleaza verdele, da saturatia pe 0 si vezi daca imaginea alb/negru se vede corect in nuante de mov (rosu + albastru = mov). Daca este intunecata si neclara te cam muncesti degeaba.PS. Daca deconectezi alimentarea finalilor video ecranul se face ALB (negru se face daca aplici tensiunea de alimentare pe catozi), faptul ca se face verde arata clar ca pe rosu si albastru tubul e dus.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines