Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Construire efect de fade la plafoniera auto


Andreib18

Recommended Posts

Buna seara! As dori sa construiesc o "chestie" pentru masina,rolul ei fiind ca atunci cand inchid usa masinii , lumina interioara sa ramana aprinsa aprox 5 secunde iar apoi daca se si poate(si este simplu) sa "cada" /faca fade.Am mai gasit pe net anumite scheme insa sincer nu ma pricep la domeniul acesta ,nu inteleg termenii si mai rau ma supar.Ce componente pot lua dintr-o sursa de pc(condensatoare,rezistente,etc) si ce ar trebuii sa cumpar?(va rog sa-mi spuneti de exemplu .condensator ...modelul N de ex.) Atasez mai jos o schema din care sincer nu inteleg mai nimic:((

post-61168-139829352634_thumb.png

post-61168-139829352639_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

triunghiurile alea arata asa in realitate:

 

Posted Image

Posted Image

 

acela este simbolul pentru amplificator (in cazul acesta amplificator operational)

 

de obicei un op-amp are 2 pini alimentare, 2 pini de intrare si 1 pin de iesire.

 

dupa cum observi, cipul respectiv are 8 pini. in el practic sunt puse doua amplificatoare operationale si care au in comun alimentarea.

Link to comment
Share on other sites

Deci sagetiile indica ca ambele triunghiuri sunt lm358?Inca ceva ...care este codul de culoare la o rezistenta de 5k (am cautat pe net si am verificat cu un programel insa 5k nu am gasit) iar condensatorul de 0.1uF cati volti trebuie sa aiba?Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Vezi ca 5K pe schema nu este o rezistenta simpla. Este o rezistenta semireglabila (are un al treilea contact care se deplaseaza intre cele doua extremitati). In poza ta sunt doua (patratele albastre). Pe partea laterala scrie valoarea, fara cod de culori.Condensatorul trebuie sa aiba tensiunea mai mare decat cea folosita (cam 15V pe masina). Prima valoare standard este 16V, desi mai prudent ar fi sa o alegi pe urmatoarea, adica 25V. Asa scrie si pe condensatorul verde din poza.

Link to comment
Share on other sites

pe condesatorul respectiv scrie 100uF,mie parca imi trebuia 0.1uF,m-am uitat acum pe sursa aceea de pc si am gasit doar o rezistenta ,cea de 100ohm:( un sg. amplificator 2003 bay62480342E,deci nu cel care trebuie.Cand o sa ma duc sa cumpar rezistente si ce mai trebuie ,trebuie sa cumpar si o placa ca cea din poza (pe care se aseaza componentele) ?

Link to comment
Share on other sites

un sg. amplificator 2003 bay62480342E,deci nu cel care trebuie

vezi ca nu tot ce zboara se mananca. sunt mii de cip-uri care arata exact ca LM358 dar fac cu totul alte functii. teoretic codul lor le face sa stim la ce folosesc, nu modul cum arata.
Link to comment
Share on other sites

Ultima schema pusa de tine pare sa regleze intensitatea luminii cand actionezi cu mana semireglabilul de 5K. Nici vorba de intarziere la stingere. Nu ai citit ce zicea autorul in locul de unde ai luat-o? Probabil ca asocierea intre schema si fotografie ai facut-o tu, nu stiu pe ce criterii.Trebuie sa te hotarasti exact ce vrei si, daca nu gasesti tu, sa astepti sa-ti indice cineva un site sau o schema care sa faca acea functie.

Link to comment
Share on other sites

Si o schema care pare extrem de simpla:Explicatia:R1-2 Resistor 2.2 KOhm 1/4 Watt 5% Carbon Film R3 Resistor 33 KOhm 1/4 Watt 5% Carbon Film R4 47K trimmerCapacitorsC1 47 uF 25 Volts electrolytic CapacitorDiodesD1 1N4002 General Purpose Diode Rectifier D2 1N4148 Switching Diode TransistorsT1 BD243 NPN Silicon Power Transistor T2 BD140 Plastic Medium Power PNP Transistor T3-4 BC547 Switching and Applications NPN Epitaxial Transistor

post-61168-139829353911_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines