Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator cu UC3906


costy
 Share

Recommended Posts

Bun, am zis sa-mi fac un incarcator cu integratul asta specializat.

Am gasit vreo 2 proiecte complete, dar nu reusesc sa-mi dau seama cum au ajuns autorii la valorile alea pt rezistorii din divizor(Ra, Rb,Rc)

Am luat calculul invers adica am luat val rezistorilor si am calculat cu ele Id , surpriza: valoarea lui nu e in intervalul specificat de producator.

Imi scapa mie ceva?

 

 

 

formulele din datasheet:

 

 

si schema cu valori

 

http://www.hobbielektronika.hu/kapcsola ... ematic.gif

 

Cel mai simplu calcul e pt Rc care in schema are valoarea 1240 ohm

Din formula lui Rc scoatem Id ca fiind 1,8 mili-amperi ; dar valoarea recomandata e de max 100micro-amperi.

 

Ce imi scapa?

post-3082-139829352067_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Fara a pretinde ca inteleg ce doresti, incerc sa ajut spunandu-ti ca referinta interna a CI (conf PDF) este de 2,3V. Aceasta tensiune se va gasi pe Rc la echilibru. Pe celelalte, se gasesc tensiuni corespunzatoare valorilor lor fiind strabatute de acelasi curent. Nu vad vreo greseala (aparent). Vrei cumva o alta tensiune si doresti sa recalculezi valorile Ra,b,c?

Link to comment
Share on other sites

Pai vad ca in datasheet, calculul de dimensionare incepe cu alegerea curentului Id intre 50-100 uA.Formula pt calculul Rc spre exemplu, este:Rc=2,3/IdValoarea Rc din schema din link este 1,24k , aceasta valoare nu poate fi obtinuta pentru o valoare a lui Id din intervalul 50-100uA, deci cel ce a facut schema a ales Id din alt interval .Deci ori nu a respectat recomandarea producatorului (Id->[50-100uA]) ori imi scapa mie ceva

Link to comment
Share on other sites

Id este raportul dintre 2,3V si 1,24k. Id=1,8548mA. Integratul citeste tensiunea de pe divizor, chiar daca prin divizor trec 10A. Probabil te referi la un curent minim, care sa nu afecteze acuratetea citirii datorita curentilor necesari la intrarea comparatoarelor interne. Adica, Id>50uA. Sunt convins ca Id=2mA e OK, dar daca ai indoieli poti folosi alte valori la divizor.

Link to comment
Share on other sites

cam asta era nelamurirea mea:De ce nu a respectat recomandarea producatorului integratului de a alege Id intre 50 si 100 uA.El practic a ales acel 1,8 mA.Oricum voi pune semireglabili ca sa nu stau sa calculez pt valori standard ale rezistorilor.Voi merge pe recomandarea producatorului, ca sa nu am surprize.

Link to comment
Share on other sites

Un astfel de incarcator este gandit sa stea conectat permanent la bornele acumulatorului. Valoarea recomandata pentru curentul ce parcurge divizorul respectiv este de max 100uA pentru a nu incarca cu un consum inutil acumulatorul cand lipseste tensiunea de la intrarea incarcatorului (de ex. a picat reteaua).In datasheet chiar exista o recomandare ca rezistenta Rc din divizor sa nu se lege la masa ci la pinul 7 al integratului, tocmai pentru anularea curentului prin divizor cand lipseste tensiunea de la intrarea incarcatorului "If discharging under this condition must be kept to an absolute minimum, the sense divider can be referenced to the POWER INDICATE pin, Pin 7, instead of ground."

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Baza de calcul pt rezistente e intre 50 si 100 ...asa ca pot iesi diverse valori . 3906 e un integrat vechi iar acum se folosc R.I.S.C.-uri.TME sau Farnell.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines