Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest tudorcristian80

Eurocolor sasiu 11AK30

Recommended Posts

Guest tudorcristian80

Am o problema cu un televizor Eurocolor 21" tub normal echipat cu sasiu 11AK30:

Aparatul mi-a parvenit nefunctional ("de aruncat"), prezentand defectul tipic tranz. final linii BU808dfi ars si sursa intra in protectie. Am inlocuit tranzistorul (cu 2sc5388), cond. din comanda bazei C613 si cond. de recuperare C618 si C619, precum si cei de filtrare B+ (47uF/160v) si C624(10uF/250V pe VIDEO_B+).

Acum, TV este complet functional, rastrul este OK, calitatea imaginii (culori, stralucire) de asemenea este OK, insa contrastul imaginii si intr-o oarecare masura si luminozitatea si focalizarea sunt influentate de continutul imaginii redate. (De exemplu, pe imagini foarte intunecate, sigla postului receptionat si/sau subtitrarile apar excesiv de stralucitoare si tind sa fie defocalizate).

Mentionez ca nu am experienta in depanare TV, de aceea ii rog pe cei care imi pot da o sugestie privind cauza acestui defect sa ma ajute.

Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Guest tudorcristian80

Dimensiunea imaginii nu se modifica semnificativ (am observat ca o mica "extindere" a rastrului la imagini foarte luminoase apare la multe televizoare mai vechi; si la acest TV, marirea acesta a imaginii este mica si nu deranjeaza...).Tubul este Samsung.Efectul descris este cu atat mai pregnant cu cat contrastul si luminozitatea sunt reglate mai mari, devine neglijabil la contrast dat mic (prea mic pt. o vizionare optima...). Tubul nu pare uzat (culorii vii, contrast bun, stralucire buna....).

Link to comment
Share on other sites

Guest tudorcristian80

Am schimbat C636 si C631, dioda D611 am masurat-o si pare OK, insa problema persista. Am masurat si tensiunea B+ si sta constant la aprox. 115V indiferent de continutul imaginii.M-am uitat mai atent si la modificarea dimensiunii imaginii (rastrului), si este poate mai pregnanta decat normal, desi nu se remarca foarte usor si nu e deranjanta. (un exemplu observat, o dunga verticala galbena suprapusa peste dungi orizontale alternative albe si negre apare un pic deplasata pe liniile cu alb; totusi, nu stiu daca e chiar defect, am vazut tv noi in magazin - cu tub - care faceau lafel sau mai rau...).Am mai modificat usor de tot tensiunile de SCREEN si FOCUS de la trafo linii, si coroborat cu alt reglaj de stralucire din meniu, am gasit parca o "combinatie" in care efectul descris e mai putin deranjant. In lipsa de alte idei, cred ca va ramane asa...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines