Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest petrudrg

Semnal video pe ecran LCD

Recommended Posts

Guest petrudrg

Va salut. Sunt nou in acest domeniu(anul 2 la Facultatea de electronica Bucuresti). As vrea sa afisez un semnal video primit de la o camera oarecare(de telefon cel mai probabil) pe un display LCD(provenit probabil din aceeasi sursa). Problema e ca nu stiu de unde "sa apuc" problema. Am tot cautat documentatie despre acest lucru si n-am gasit decat franturi. As vrea sa folosesc montajul in masina pe post de camera de mers inapoi. Aveti ceva sfaturi,idei, linkuri?Multumesc

Link to comment
Share on other sites

Daca esti la inceput, ai ales cea mai grea metoda de a realiza acest lucru chiar daca materialele sunt usor obtenabile. In primul rand camerele video de telefon au ori interfata propietara ori interfata USB iar interfata la display-ul de laptop este LVDS. Trebuie ca sa ai un microprocesor foarte rapid pentru a face conversia (DSP) intre formate.

Mai multe sanse ai cu o camera de supraveghere cu iesire de semnal video analogic si cu o rama foto care, de obicei, are intrarea analogica in panel, pe placa electronica, depinde de model. Sau mai poti folosi un "interfon video" la care semnalele sunt tot analogice.

Link-uri (Eng): http://www.youritronics.com/laptop-lcd- ... e-project/ , http://www.montest.com/technote.html .

Link to comment
Share on other sites

Guest petrudrg

Mersi de informatii. Ideea este ca imi trebuie un display de dimensiunea unui ecran de telefon. O alta idee pentru a implementa ideea asta? Pot face cumva ca ecranul telefonului sa primeasca semnal de la niste mufe RCA sau ceva echivalent?

Link to comment
Share on other sites

Din ce cunosc (si nu lucrez in domeniu) display-ul de telefon, daca nu are interfata propietara, are interfata usb, fiind cuplat la acelasi DSP cu camera video, depinde de model. In principiu exista televizoare portabile care au ecran atat de mic, destul de bune pentru aplicatia ta.

Un link, de exemplu, pentru scheme de telefoane de unde poti afla tipul interfetei specifica camerei sau display-ului, in lipsa datasheet-ului (Eng): http://cellphoneschematic.com/page/21/ (primul link, "Schematic Siemens S75" este un exemplu bun).

Parerea mea este ca mai intai sa te decizi ce ai disponibil, in functie de complexitatea interfetei pe care o vrei, apoi sa creezi aplicatia. De exemplu, spui ca un display de rama foto, de exemplu, este mult prea mare pentru ce vrei sa faci. Ok, fa-l culisabil. Adica, nu il mai integrezi in bord ci il pui in loc de parasolar, pe care il cobori (sau se coboara automat daca il cuplezi la senzorul care aprinde luminile de mers inapoi) doar cand este nevoie de el. Daca autoturismul are receptor TV incorporat in bord, o camera PAL cuplata la un modulator RF si selectarea acelui canal pe TV-ul auto poate rezolva problema. Daca exista si telecomanda, poti face ca la primirea semnalului de mers inapoi sa emita codul acelui canal si astfel sa comute automat pe acesta. La disparitia semnalului de mers inapoi sa se transmita codul de revenire la programul anterior (este o tasta existenta acum pe majoritatea telecomenzilor).

O idee care ar fi raspunsul la intrebarea initiala este sa folosesti un telefon cu camera vga (rezolutie mica inseamna si frecventa de lucru mica) la care sa prelungesti firele care duc la camera si cele de la display (telefonul efectiv fiind la jumatatea distantei, ceea ce impune cabluri ecranate) plus firele de la tastatura, catre display. Aceasta metoda are o distanta maxima destul de redusa la care componentele nu vor mai functiona corect, limitand metoda in functie de toleranta la erori a telefonului.

Link to comment
Share on other sites

Guest kttlynn

Cauti ceva de genul:

 

http://www.mikroe.com/forum/viewtopic.php?f=148&t=31057

 

?

 

LCD'urile din telefoanele mobile au controlere dedicate care comunica, in multe cazuri, pe SPI cu procesorul telefonului. Daca nu cunosti protocolul controlerului e ca si cum ai incerca sa vorbesti cu un chinez fara translator. Producatorii telefoanelor nu pun la dispozitia publicului datasheet-urile LCD'urilor custom produse pentru ei. Totusi datorita eforturilor unor hobisti se gasesc pe internet date despre unele LCD'uri: cele mai populare sunt cele utilizate de telefoane Nokia din seria 6100 (controlere Epson S1D15G10 si Philips PCF8833) si Siemens din seria S65 (controlere LS020, LPH88 si L2F50).

Daca stai bine cu finantele poti incerca o configuratie de genul: modul camera JPEG RS232 + microcontroler (16 sau 32 biti) + lcd (Nokia sau Siemens)

 

Poti cumpara de aici:

http://www.robofun.ro/senzori/video/cam ... linksprite

http://www.robofun.ro/lcd/lcd_shield

 

Documentatie si exemple pentru LCD'uri:

http://www.sparkfun.com/products/569

http://thomaspfeifer.net/nokia_6100_display_en.htm

http://www.juras-projects.org/eng/lcd.php

http://www.superkranz.de/christian/S65_ ... tware.html

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines