Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
dorelb

lcd 16x4

Recommended Posts

Ma intreb ce caractere genereaza afisajul? Chirilice sau latine? Asta poti sa vezi din datasheet-ul afisajului care este corespondenta caracterelor. Pe afisaj scrie VREMEA, DATA, ULITA si DOM. Nu stiu cum este facut programul insa din cate cunosc pentru piata rusa afisajele genereaza caractere chirilice. O fi softul facut de un rusnac insa tu ce afisaj ai la dispozitie?Ca idee HD44780 habar nu are ce afisaj controleaza. Utilizatorul trebuie sa-l configureze corespunzator.

Link to comment
Share on other sites

Salutare, te intereseaza ceva in genu asta?

 

Posted Image

 

Eu am finalizat acest proiect de curand, poseda un meniu de setare prin 4 butoane: ziua saptamanii,ziua lunii, luna, anul, ora, minutul, iar in starea de afisare apare si temperatura.

Testul este facut cu un displat 20x4, dar poate fi afisat fara nici o schimbare si pe 2x16. Evident poate fi schimbat dupa bunul plac sa faca orice.

Daca te intereseaza, voi intra in detalii, oricum vreau sa postez tot proiectu la rubrica "proiecte".

Link to comment
Share on other sites

Ma intreb ce caractere genereaza afisajul? Chirilice sau latine?

Ambele.
Ce am eu la dispozitie afiseaza caractere latine, japoneze si ceva semne grecesti. Este importanta documentatia pentru ca este un capitol cu Standard Character Pattern si vezi clar ce afiseaza la transmiterea unui octet de tip data.
Link to comment
Share on other sites

Am intalnit afisaje produse de firma aceasta. Foloseste un controler SPLC780 care in mare este compatibil cu HD44780. Din cate tin minte sunt ceva schimbari la initializare ca timpi intre comenzi. Sunt 2 variante pentru Character Pattern, una in japoneza si una in chirilica. Insa pentru caractere latine vad ca au aceleasi adrese. Pentru aplicatiile tale poti folosi afisajul fara probleme. Banuiesc ca rusnacul a folosit zona specifica pentru caractere chirilice, dar fara program in fata mea nu sunt sigur.

SPLC780.pdf

Link to comment
Share on other sites

@Spitfire. Am instalat LCDsmartie și pe afișaj ( 16x4 ) nu apare nimic. Ceasul de pe breadboard îl afișează pe doua rînduri ca și afișajul (16x2). Deci afișajul este bun (Compatibil). C de la grade îl arata normal. Este cineva care are samartie instalat ? Nu am găsit nici un HELP nicăieri.

Link to comment
Share on other sites

Am legat niște leduri pe ieșirile de la portul paralel, masa - (18 la 25) + pin 1 pana la pinul 9 și a ieșit o discoteca de lumini. Ledurile se aprind intermitent și rar cînd se aprind doua în același timp. Am semnal, nu reacționează LCD-ul. Sa nu fie declarate bine ieșirile în schemă ?

post-38484-139829351539_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines