Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Programarea unui LCD 16x2


Vizitator un_inginer_21

Postări Recomandate

Vizitator un_inginer_21

Salutare. Am de facut un proiect la o materie numita Senzori si traductoare. Pe scurt am de facut urmatoarele: am un senzor de distanta(gp21d12) cu ajutorul caruia trebuie sa afisez distanta pe un lcd 16x2. Problema mea este ca nu reusesc sa programez lcd-ul sa-mi mearga. Am cautat pe mai multe forumuri si am gasit mai multe si le-am cam amestecat si nu mai inteleg nimic. As avea nevoie cineva sa-mi explice cum sa programez lcd-ul cat mai simplu: sa-mi afiseseze distanta in format intreg ,un spatiu dupa si dupa aia "cm". Senzorul meu are un interval de masurare 10-80 cm si microcontrolerul pe care il folosesc este Atmega8-16PI. Mersi fain

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Un LCD 16x2 nu functioneaza singur si nici nu poate lucra cu un senzor de distanta (nu stiu nimic de gp21d12 si nici n-am gasit pe net).Deci, ai nevoie de un controler PIC sau ATMEL la care vei conecta senzorul si afisajul si pentru care va trebui sa scrii un program care sa faca ce vrei tu.

Link spre comentariu

senzorul nu-l cunosc si nici nu ma intereseaza.

 

pentru ce doresti tu sa realizezi iti recomand sa citesti putin aici: http://www.pocketmagic.net/?p=447

 

este vorba de un blog al tovarasului nostru radhoo si imi place stilul lui scurt si la obiect.

 

practic treaba e simpla.

 

faci legaturile

 

faci programul in care ai urmatoarele etape:

 

1) initializare lcd

2) citesti valoarea de la senzor

3) iti pregatesti bufferul (sir de caractere folosind functia itoa)

4) scrii la coordonatele x,y in lcd bufferul

5) sari la pasul 2

 

trebuie sa te asiguri ca driverul lcd-ului e compatibil cu HD44780 si ca ai facut bine conexiunile si ai completat corect fisierul header al bibliotecii pt lcd

Link spre comentariu
Vizitator un_inginer_21

Mersi fain de ajutor srdjan. Dupa ce m-am uitat peste link-ul trimis de catre tine si alte cautari am reusit sa fac aproape tot. Singura problema este la citirea si trimiterea valorii de la ADC catre LCD, nu inteleg cum se face, am incercat si m-am ametit de tot. Daca ar fi careva care s-ar uita peste proiectul meu si mi-ar evidentia ce nu este bine este bine i-as fi foarte recunoscator.

Aici este link-ul: http://www.wupload.com/file/2612549077/Proiect.rar

Mersi

Link spre comentariu
Vizitator un_inginer_21

Stiu ca pare complicat dar nu e tare. Singura problema este in ADC.c unde am calculat valcm. Pe a doua linie de la LCD vreau sa-mi trimita valoarea aceea(valcm) in format intreg de la 10 la 80 cm deoarece asta este intervalul de masurare al senzorului meu.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Programarea unui LCD poate fi uneori frustranta daca nu respecti timpii minimi din datasheet sau nu dai comenzile corecte de initializare. Daca lucrezi cu LCD-ul direct, fara sa folosesti vreo librarie si trebuie sa ai control la nivel de pin al LCD-ului, simulatorul de LCD 16x2 din link-ul urmator iti va fi de folos:

 

http://www.bobtech.ro/tutoriale/componente-electronice/57-lcd-16x2-simulator

 

Eu i-l folosesc mai mult la partea cu scripturile, pentru ca pot sa-mi configurez diferite moduri de lucru al ecranului si sa vad cum se comporta fara sa programez de zeci de ori un microcontroler si sa fac mici ajustari pana obtin efectul dorit.

Aceleasi functii din script-uri le implementez si in C in programul din microcontroler.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări