Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie exterioara de iluminat


Guest vix

Recommended Posts

Salut,As avea nevoie de putin ajutor in "proiectarea" unei instalatii de iluminat exterior.Avem asa:- 8 lumini amplasate perimetral pe casa, cu senzor de miscare (L1..L8)- 2 intrerupatoare (I1 si I2)- o comanda logica de joasa tensiune (sa zicem iesirea de la o alarma)Functionarea trebuie sa fie urmatoarea:L1 trebuie sa fie aprins daca:- I1 este inchis- SAU senzorul de miscare este declansat- SAU alarma este activataL2 si L3 tb sa fie aprinse daca:- I1 este inchis- SAU I2 este inchis- SAU senzorii de miscare sunt activati- SAU alarma este activataL4 - similar cu L1, dar se foloseste I2 in loc de I1L5..L8 - tb sa fie aprinse daca:- senzorii de miscare sunt activati- SAU alarma este activataO constrangere aditionala este ca L1 si L4 tb sa fie pe alt circuit de alimentare fata de restul luminilor (adica un circuit de siguranta conectabil la un generator).Singura idee care-mi vine este ca pentru fiecare lumina sa pun cate un contactor (in paralel) pentru fiecare conditie de declansare , dar ajung la un nr f. mare - 15 bucati.Exista si alta solutie?

Link to comment
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Foarte buna idee! Multumesc! :aplauze

 

Vad ca exista relee cu soclu DIN, ceea ce e f. bine pt ca le pot pune intr-un tablou.

Si vad ca releele pot comanda un curent de 10A, ceea ce e super suficient pentru becurile mele.

Asta inseamna ca nu mai am nevoie de loc de contactoare. :101

 

Ma gandesc sa trag de la fiecare loc de lumina exterior cate 6 fire pana la un tablou central, dedicat iluminatului exterior, in care fac o schema cu relee.

 

E ok asa?

 

De ce 6 fire?

2 - alimentare bec

2 - alimentare senzor

1 - iesire senzor

1 - impamantare

Probabil as putea reduce numarul de fire daca presupun ca senzorul si becul sunt alimentate din acelasi circuit, dar cel mai sigur cred ca e cu 6.

 

Mai am o intrebare - avand in vedere ca luminile sunt dispuse perimetral - cum ar fi mai bine - sa trag firele pana la tablou prin interiorul casei pe drumul cel mai scurt sau sa fac niste trasee pe exterior, centralizate eventual prin niste doze de exterior si sa intru in casa printr-un singur loc?

Link to comment

Multumesc.Am incercat sa schitez traseele - 2 pe exterior si unul prin interior.TLE = tablou pentru iluminatul exteriorTG = tablou generalcercuri = dozeTraseele exterioare vor fi ingropate in BCA si tencuit peste. Peste tencuiala, urmeaza 5cm de polistiren.Am o nelamurire in legatura cu dozele de exterior - ele tb sa fie la "fata" cu finisajul exterior? Problema e cu polistirenul, daca scot dozele la fata inseamna ca vor sta complet in polistiren si nu stiu daca e o idee asa buna.

post-60913-1398293497_thumb.png

Link to comment

O sa ai ceva de lucru, nu gluma.Dozele, cel putin la mine acasa, le-am ingropat in tencuiala iar la polistiren am lasat o gaura acoperita cu un capac fals.M-am uitat si eu un pic pe schema ta, dar nu am vazut niciun intrerupator cap scara, cel putin nu simbolic, sper ca ele exista. In alta ordine de idei, la blat, doar o priza?LE: din cele 4 fire (2 bec, 2 senzor) poti trage doar trei, unul bec, unul senzor, unul comun

Link to comment
O sa ai ceva de lucru, nu gluma.

Dozele, cel putin la mine acasa, le-am ingropat in tencuiala iar la polistiren am lasat o gaura acoperita cu un capac fals.

 

Merci!

 

nu am vazut niciun intrerupator cap scara

 

Voi folosi teleruptoare. Am inteles ca se pot monta si in doze, asa ca am de gand sa le montez in prima doza in care se intalnesc toate firele de la circuit.

 

la blat, doar o priza?

 

La blat apar in plan 2 prize - care vor fi fiecare cel putin duble.

Vor fi si pe circuite diferite, pentru ca dintr-una o sa alimentez un TV, iar din celalalta un cuptor cu microunde.

In total, o sa am 5 circuite diferite de prize la bucatarie - unul trifazic pentru plita cu inductie, unul pentru masina de spalat, unul pentru frigider, unul pentru tv si unul pentru microunde. Ca si consumatori mai am hota, aprindere aragaz si detector de gaz, dar pentru astia o sa refolosesc unul din circuitele de mai sus.

 

Planul de electrice e in lucru - etajul e aproape finalizat, parterul l-am lasat mai la urma pentru ca e mai complicat.

 

O sa am ceva de bricolat iarna asta... :freaza:

Link to comment

O sa ai ceva de lucru, nu gluma.LE: din cele 4 fire (2 bec, 2 senzor) poti trage doar trei, unul bec, unul senzor, unul comun

Adica asa?post-60913-139829349714_thumb.pngDaca trag circuitele distincte am mult mai mare flexibilitate - de ex sa aprind toate luminile cand se declanseaza oricare senzor.Si pretul e doar de circa ~100m de cablu Fy 1.5 in plus, adica vreo 60 de lei.Zic eu.
Link to comment

O sa ai ceva de lucru, nu gluma.LE: din cele 4 fire (2 bec, 2 senzor) poti trage doar trei, unul bec, unul senzor, unul comun

Adica asa?[attachment=0]senzor.png[/attachment]Daca trag circuitele distincte am mult mai mare flexibilitate - de ex sa aprind toate luminile cand se declanseaza oricare senzor.Si pretul e doar de circa ~100m de cablu Fy 1.5 in plus, adica vreo 60 de lei.Zic eu.
sincer, cred ca flexibilitatea va fi aceeasi. pana la urma, nulul va fi comun orice ai face.oricum, 60 lei nu e foarte mult. deci....
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines