Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

defect osciloscop Tesla BM566A


lulu

Recommended Posts

Salut tuturor,Indraznesc sa va cer sfatul pentru urmatorul defect osciloscop tesla dublu spot 2x120MHz model BM 566A.Fascicolul, in pozitia normala pe mediana ecranului, nu ramane stabil. Dupa cca 20 minute fascicolul joaca sus si jos, cu amplitudini din ce in ce mai mari, iese si din campul eceranului, apoi revine in pozitia normala pe mediana ecranului.Am schemele modulelor / manualul. Tensiunile din blocul de alimentare ( +12V, -12V, +5V, +48V si +80 V) sunt in toleranta de +-2% din manual).Tranzistorii, integratele sunt pe socluri. Nu am schimbat electroliticii.Orice sugestie e binevenita. Cu multumiri

Link to comment

Bună seara, mă bucur să văd că mai activaţi! Într-un BM566 nu m-am mai băgat pînă acum, deci un răspuns sigur nu pot să vă dau, pe ne-ve...Destul de ciudat defectul. Cam ce frecvenţă are oscilaţia fascicului sus-jos, comparabil cu frecvenţa reţelei? Este periodic?Îşi pierde focusul cînd se bălăngăne spotul? Se modifică intensitatea?Ar putea fi de la canalul Y, ăsta fiind cazul cel mai simplu. Cu un alt osciloscop sau chiar cu un voltmetru analogic, aţi putea urmări tensiunile pe plăci. Dacă variază împreună cu spotul, înseamnă că ar trebui să urmăriţi semnalul prin canalul Y, căutînd unde apare fenomenul ăsta. În cazul mai rău, ar putea fi varierea tensiunii pe un anod sau de pe o lentilă electrostatică a tubului (dacă are)...Dacă doriţi pot să vi-l iau la reparat, contactaţi-mă pe pm.

Link to comment

Am evoluat in eforturile de a depana osciloscopul BM566A, incercand sa pun in opera unele sugestii foarte competente. Astfel, desi masurati cu ESR-ul in montaj, electroliticii din alimentare erau excelenti, in realitate nu era chiar asa. Urmand sfatul de a inlocui electroliticii vechi de cca 30 ani, am verificat si capacitatea acestora, care era mai mare cu 50%, semn ca dielectricul acestora nu este in regula.Dupa inlocuire ripplu pe barele de alimentare a scazut de la 10-15mv p-p la 5-7 mv p-p!Defectul este insa tot acelasi, asa ca voi continua depanarea.

Link to comment

Canalul Y este în întregime simetric. Şi preamplificatorul şi finalul. Cu alte cuvinte, orice riplu al tensiunii de alimentare s-ar transmite în egală măsură celor două "braţe" ale canalului. Variind simultan tensiunea pe plăci, în fază, chiar şi cu cîţiva volţi, poziţia spotului nu se modifică. Deci riplul pe alimentare nu ar putea provoca defectul pe care l-aţi descris.Vă recomand să vă concentraţi căutările asupra canalului Y. Posibil chiar să fie un condensator care capătă curent de fugă cînd se încălzeşte...Încă o întrebare, atunci cînd se manifestă defectul, în modul X-Y, spotul se mişcă şi orizontal? Sau doar vertical?

Link to comment

Spotul se comporta haotic numai vertical. Azi osciloscopul este pornit de cca 3 ore, mi-a aparut defectul dupa 15 minute, apoi si-a revenit si totul este normal de aproape 3 ore.Defectele aleatoare sunt cumplite si depistarea lor cu tehnica racirii / incalzirii placii de montaj nu mi-a placut niciodata.Continui investigatia pe la etajul final Y

Link to comment

Schimbarea electroliticilor a redus ripplu, dar nu a rezolvat topaiala fascicolului.Tensiunea in curent continuu pe placile Y ale tubului, la fascicolul centrat este simetrica cca 66 V, iar la topaiala tensiunea in curent continuu pe placi este asimetrica: pe o placa cca 60 V, iar pe cealalta cca 73 V, variind continuu cu 1...3 V.La intrarea placii de circuit finale Y tensiunea simetrica in curent continuu este 22.5 V f stabila.Pe placa de circuit finala Y ( 1AF 021 20) sunt multe puncte de control (U37.....U44), dar am doua handicapuri pentru a efectua masuratorile:- schema nu da tensiuni / forme de unda in punctele de control- asa cum este prinsa placa de circuit finala Y, nu am acces la punctele de control, placa fiind paralela si in imediata vecinatate a tubului catodic.Are cineva manualul cu tensiuni de control si cu descrierea accesului la punctele de control a placilor? Am manualul de utilizare, toate schemele, dar fara tensiuni de control/forme de unda.

Link to comment

Am demontat placa prefinal-final Y si am examinat-o atent. Totul OK!Dupa multe ore de investigatii concluzia certa este ca in sectiunea Y am zgomot pe canalul A, dar nu in placa preamplificatoare si final 1AF 021 20. Canalul B este perfect .Daca scurtcircuitez intrarea canalului A, fascicolul este stabil. Nu prea stiu cum sa identific la nivel de componenta, sursa zgomotului.

Link to comment

Aparatul era setat la 10mV/div si 1ms/div, valori cerute de procedura de verificari/ reglaje din manual. Atunci am remarcat ca, comutand canal A spotul are zgomot, iar comutand canal B spotul este curat, nemodulat cu zgomot.Teoria spune ca daca pui la masa semnalul Y intr-un punct si dispare zgomotul atunci sursa zgomotului este inainte de punctul considerat. Dar eu am apasat pe butonul 0 ( zero) la intrarea A si a disparut zgomotul, ceea ce inseamna ca zgomotul este inainte de mufa de intrare canal A, perfect ilogic, deoarece in mufa de intrare nu era nimic cuplat!

Link to comment

Probabil e setat ca baza timp sa ia semnalul de declansare de pe canalul A, acesta avand divizorul de tensiune pe 10mV/div prezinta o amplificare mare la intrarea A, asftel ca e posibil sa capteze zgomot si acesta odata amplificat sa produca efectul scris de dvs.Presupun ca daca mutati divizorul pe 100mV sau 1V/div nu mai tremura spotul.Eventual incercati sa il setati sa ia semnalul de trigger de pe canalul B, eventual puneti-i si o sonda pe intrarea A a osciloscopului..... eu cred ca e de vina zgomotul captat de intrare.Din moment ce pus la masa isi revine si sta potolit.

Link to comment

In acest stadiu defectul poate fi sinteteziat astfel: La 10mV/div spotul B este curat, dar spotul A este modulat cu brum . Cu un osciloscop aplicat la bornele de intrare pe canalul A se vizualizeaza un brum de cca 1.2 mV p-p, iar pe canalul B un brum de cca 0.3mVp-p.Desi am verificat cu mare atentie toate conexiunile de masa nu am gasit nimic in neregula.Evident ca pe canal A, daca scurcircuitez intrarea, spotul este curat.Are cineva vreo sugestie?

Link to comment
  • 3 weeks later...

Am reusit, dupa multe saptamani, cu vointa bunului Dumnezeu, sa rezolv defectul, care in final era generat de condensatorii cu tantal avand izolatie slaba si totul complicat de modificarea traiectului conductoarelor dintre placile de montaj. Noroc ca am fotografiat aparatul demontat si am trecut in final conductorii pe aceleasi traiectorii.CONCLUZII:Schimbati toti condensatorii electrolitici inclusiv condensatorii cu tantal,Nu atingeti reglajele producatorului,Extrema atentie cum sunt pozitionati conductorii intre placile de montaj,Curatati cu fluide specializate (similare G20) sau tetraclorura de carbon, toti comutatorii si potentiometrii,Placile de montaj fiind acoperite cu rasina pe partea costorita, componentele se schimba prin taierea terminalelor componentei defecte si lipirea noii componente pe terminalele ce ies din placa,Verificati strangerea tuturor suruburilor ce poarta cose de masa,Se poate inchide topicul! Multumiri toturor care au contribuit cu idei la incheierea cosmarului depanarii.

Link to comment
  • 4 years later...

Vă salut d-l Lulu

 

Îmi puteţi spune şi mie ce tensiuni trebuie să fie la pinii tubului catodic?!

 

Nu am deloc nicio trasă şi nici când apăs beamfinder nu apar.

La oprirea osciloscopului, apar petele verzi de stingere a traselor.

 

Şi plaja de modificare a acestor tensiuni odată cu modificarea poziţiei potenţiometrelor luminozitate, focalizare?(probabil numai la pinii 4 şi 5.

 

Faţă de masă am niste tensiuni foarte mari la pinul 2(1291 V) pinul 3(1285 V), pin 4(1061 V la maxim potenţiometru şi minim 754 V la minim potenţiometru - unul din potenţiometrele de focalizare), pinul 5 (0 V la minim şi 120 V la maxim potenţiometru).Tensiunile mari sunt negative(adică măsurate cu plusul instrumentului la masa aparatului)

 

La pinul 7 am măsurat 48 V, la pinul 9am măsurat  45 V

 

Între pinul 1 şi pinul 14 am măsurat 3,5 V(dacă te uiţi în lungul tubului dinspre pini se vede că filamentul se aprinde).

 

Mai fac precizarea că la masurarea tensiunii la pinul 3 apar trasele amândouă foarte scurte, nu se pot mişca stânga dreapta, doar sus-jos, iar potenţiometrul de luminozitate nu are influenţă(cele de focalizare au).Nici alte butoane de pe panoul frontal nu au nicio influenţă în această situaţie.

 

Mai am o întrebare: R 222 este pe luminozitate?! şi R231 şi R232 focalizări?!?!

 

Vă mulţumesc mult.

Edited by elctropan
Link to comment
  • 1 year later...
Guest Gabriel Sorin

Va salut

Am si eu o problema , fiind vorba de acelasi osciloscop

cu ce as putea sa inlocuiesc kfy 16 , kfy34

si inca ceva MAA 741 este acelasi cu lm 741

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines