Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare montaj rotativ


Guest nathaniel

Recommended Posts

Guest nathaniel

Salut.

Am realizat un montaj ce va sta pe ceva care se roteste (un suport actionat de un motor). Daca montajul meu va fi alimentat de la o sursa fixa, cum il alimentez? Imi trebuie un fel de mufa rotativa.... Mentionez ca motorul pe care va sta nu se va invarti foarte tare, 5 rot/sec maxim.

 

Dr.L: "o mufa" nu e un titlu regulamentar

Totodata,forumul are diverse sectiuni

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Păi poţi face ceva de genul unor lamele fixe care să stea pe nişte trasee în formă de cerc, puse pe montajul mobil. Ceva foarte fiabil poţi obţine dacă ai un VHS stricat, şi să-i iei capul rotativ. Ăla are 4 sau 8 fire (pentru 2 sau 4 capete), suficiente pentru scopul tău. Dacă montajul are consum mic, poţi pune 2-4 magneţi ficşi, iar pe montaj să fie nişte bobine cu miez de fier. Cînd trec prin dreptul magneţilor, generează tensiune, pe care-o redresezi şi o filtrezi.

Link to comment

Cea mai eleganta metoda este sa alimentezi montajul prin inductie.

 

Pui o bobina in stativul montajului, alimentata in curent alternatv, bobina care va fi ca primarul unui transformator. In partea care se roteste pui alta bobina, asta din urma va fi secundarul transformatorului. De la secundar poti alimenta ce ai nevoie. Ambele bobine sunt centrate pe axa imaginara care trece prin axul motorului. In felul asta nu apar vibratii.

 

In loc de bobina din primar merge si cu magneti permanenti, cum scria Mikrosha mai sus. In cazul asta motorul trebuie sa aiba suficienta putere mecanica sa roteasca si sa alimenteze montajul in acelasi timp. Pentru ca bobina nu mai este concentrica cu axul motorului, pot aparea vibratii mecanice atunci cand bobina trece prin dreptul magnetilor.

 

In felul asta nu e nevoie de fire intre partea fixa si cea care se roteste.

Link to comment

Cel mai bun contact rotativ, dupa parerea mea este un rulment. Adica pentru fiecare cale de semnal cate un rulment montat pe un tub de textolit, izolator (fata de ax rulmentul trebuie izolat), si astfel ai contact prin intermediul bilelor rulmentului. Metoda este limitata la curentul maxim la care nu se incalzesc bilele si la care nu face scantei, tinand cont ca este o suprafata de contact foarte mica intre bile si camasa. Pe scurt, ai nevoie de 7 fire de semnal, pui 7 rulmenti pe tubul de textolit care sa aiba canale pentru firele de la rulment la montajul de pe placa rotativa. Avantajul metodei este uzura mica a "contactelor", comparativ cu alte metode mecanice. Sper ca m-am exprimat destul de bine.

Link to comment

Cauta pe google 'propeller clock' si vei gasi multe proiecte de ceasuri care afiseaza prin rotatia ledurilor. Acolo o sa gasesti toate felurile de alimentare amintite mai inainte, cu poze si cum se construiect. Sapa bine prin proiecte si vezi ce este cel mai potrivit pentru tine.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines