Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

SRPP-6n6p-"pentru băieții mari"


Guest

Recommended Posts

"Participanta" dubla trioda ruseasca 6n6p(desigur trebuie respectat subiectul).

Am sa pun citeva oscilograme(schema SRPP fiind arhicunoscuta Rg=220k , Rc=180Ω , Cin=1uF ,Cout=22uF+1uf pentru Rs=2KΩ, Ck=1000uF/35V+1uF , Ua=300V) precizez expres valoarea rezistentelor din catod 180Ω/0,5W.

De ce curenti asa mari ? ,poate va intereseaza un atac SE cu trecere A1-A2(cind apar ceva curenti grila comanda tub final , gen tub final 6p3s sau 6p3s-e etc) sau un amplificator de casti etc etc(Zout estimat 1k2-2k functie de tubul 6n6p din aceste ratiuni am pus sarcina 2k! la iesire si demo desigur).

Uneori lucrurile pot fi extrem de simple dar cu eficienta mare pentru un scop dat.

Daca doriti detalii "suplimentare" ,solicitati FFT domnului Lazaroiu(pentru situatia prezentata acum SRPP-6n6p).

 

 

PS sarcina la iesire nu trebuie ! sa fie in mod obligatoriu 2k ! (atentie mare incepatori vacuumtubes), sarcina la iesire se va constitui din Rg1 tub-final paralel Zi-tub final ,desigur Cout("Cout=22uF+1uf") trebuie acomodat la Zi tub final pentru frecventa minima dorita.Am mers pe valoarea Cout=23uF datorita sarcini mici dispusa la iesire(2k).

post-18717-139829344451_thumb.jpg

post-18717-139829344468_thumb.jpg

post-18717-139829344485_thumb.jpg

Link to comment
  • Replies 37
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

http://www.tubes.ru/techinfo/HiFiAudio/6n6p.html

Datele de catalog spun ca tubul asta duce 30 mA, dar cum stam cu distorsiunile? Nu ar trebui si o rezistenta in anodul triodei de sus?

Poate dezvoltati schema asta...ar fi interesanta cred si pentru atacul 6N13-SE, d-l valderama mi-a mai facut o schema interesanta tot cu 6N6P, cuplaj galvanic a doua triode...ar fi interesant de studiat comparativ cele doua variante de atac.

O alta intrebare, am citit undeva ca nu se folosesc doua etaje succesive SRPP, dar nimeni nu a spus de ce...sau altfel spus, ce ar fi daca dupa acest etaj s-ar folosi 6N13S in SRPP? Sarcina ar putea fi un transformator de vreo 5-600 ohmi separat prin condensator de 20uF nepolarizat, ca in schema lui Flemming Madsen...

***

Scuze daca interventia mea aici deranjeaza, chiar daca la lampi ma consider undeva prin grupa mijlocie, altfel sunt baiat destul de mare...si la propriu, si la figurat :)

P.S. In cazul 6P3S-Se atacat in clasa A2 cat ar fi puterea maxima vs distorsiuni? Mi se parea mie ca lampa asta ar putea mai mult decat 5-6W in SE clasa A...

Link to comment

@valderama: Puteti face o comparatie intre un SRPP cu 6N6P si miu-follower cu acelasi tub? Din orice punct de vedere: distorsiuni, amplificare, impresie auditiva etc.

Teoretic miu-follower ofera distorsiuni mult mai mici dar necesita o tensiune mai mare.

Daca tot aveti montajul pe masa de incercari nu ar mai fi de adaugat decit o rezistenta si un condensator si bineinteles o sursa de tensiune mai mare.

 

@lazaroiu: Puteti face o simulare comparativa pentru cele doua tipuri de etaje? Distorsiuni la nivel mic de semnal dar si la nivel mare pentru tuburile care necesita un asemenea atac, armonici, comportare la sarcini mici (pentru cei care vor un OTL pentru casti) etc.

 

Bineinteles ca comparatia ar trebui facuta la acelasi curent si aceeasi tensiune anod-catod pentru a fi relevant.

Orice amplificator care ar beneficia de un etaj de atac superior ar avea de cistigat.

Link to comment

 

P.S ce curent aveti prin SRPP in gol???...eu "masurat" cam 22.34mA la Ua=300V[nu este cam mult??]

DA(reprezentare exacta-schema),

Exact asa stau lucrurile(confirm 22,2mA) domnule Lazaroiu , nu este mult pentru scopul dat(sarcina la iesire 2k ,sa zicem atac tubfinal-se clasaA1 dominant cu intrare in A2 catre Pu_max un singur exemplu).Nu trebuie mers cu tubul 6n6p "lesinat/adormit" in anumite situatii(parafaza srpp stă la "colţ"...).

 

 

..................................................................................................................................

...Poate dezvoltati schema asta...

NU dezvolt(din pacate ,sau cu scuzele de "rigoare") ,trebuie luat ca atare.

..................................................................................................................................

@adigh incerc ce propuneti(in masura timpului disponibil).

Link to comment

@blue sa mai citim o data

....,sa zicem atac tubfinal-se clasaA1 dominant cu intrare in A2 catre Pu_max ...

sa dau un exemplu pentru grila de comanda tub final SE ,poate aceasta grila de comnda in regim dinamic necesita la extreme +5 pina la +10V respectiv -50V pentru o modulatie data la anod.@caragaeSubiect mai scurt decit gindeati(tot din pacate),scurt si sigur.Nu vreau dezvoltare pe sapte pagini(varza) strict la subiect si atit(va rog).
Link to comment

@blue sa mai citim o data

....,sa zicem atac tubfinal-se clasaA1 dominant cu intrare in A2 catre Pu_max ...

sa dau un exemplu pentru grila de comanda tub final SE ,poate aceasta grila de comnda in regim dinamic necesita la extreme +5 pina la +10V respectiv -50V pentru o modulatie data la anod.@caragaeSubiect mai scurt decit gindeati(tot din pacate),scurt si sigur.Nu vreau dezvoltare pe sapte pagini(varza) strict la subiect si atit(va rog).
Am inteles, precizarea mea este pt caz particular clasa A2
Link to comment

Nici vorba sa ma supar domnule Lazaroiu din contra va asigur ca treaba/colaborarea functioneaza brici , constat ca de aici incepind o sa colaboram eficient si util.

Acum sa incercam sa multumim oarecum si pe domnul blue adica sa asiguram curent ceva mai mare in sarrcina(dumnealui solicita parca 20mA acum nu stiu virf sau efectiv asa ca am dat o "medie" fizica) si desigur sa micsoram putin THD (excludem "nenorocirile" urmariti ce am postat in subiectul dumneavoastra de simulari) vedem ce se intimpla dupa excludere , adica fizic asa:

post-18717-139829345086_thumb.jpg

Link to comment
Cam astea sunt rezultatele la cele cerute de dv...

Maine continuam,acum ,la ora asta,s-ar putea sa fac greseli!

Multumesc pentru efortul depus(sinteti formidabil ,ati raspuns promt solicitari).Maine poate vedem THD cind la iesire avem 60Vvv.

O vedere "dinspre 60Vvv"... cu FFT si banda:

Posted Image Posted Image Posted Image

Se poate face o comparaţie cu o altă lampă, folosită mulţi ani ca prefinală audio, doar ceva mai slabă ca 6H6п, e vorba de 12BH7(A)?

Da se poate face comparatie cu 12BH7A sau E80CCnos ori ECC99 productie recenta, cred ca din aceeasi liga ar mai fi E180CC si E182CC (astea imi vin in minte la ora asta).

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines