Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre acest amplificator?


Guest Tyirean

Recommended Posts

  • Replies 23
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Salut. Cautand pe net am gasit aceasta schema ( http://electroschematics.com/79/high-po ... schematic/ ) .Dupa cum se vede,cica capabila de 200W. As incerca s-o realize pt ca am la dispozitie 2 transformatoare de 12v de 210VA. Ati incercat careva sa realizati acest amplificator? Este functionala? Va rog ceva sugestii.

Mai incet cu numarul Watilor !!!200W chinezesti cel mult !!!Schema este functionala .Fiabila ? NU niciodata !Se aude ca porcul cand grohaie la taiat .(Nu recomand aceasta schema.)Ai fost atent ca-ti trebuie boxa de 2 ohmi ca sa scoti ceva putere din schema respectiva la tensiunea aia de alimentare !
Link to comment

Este un amplificator in punte care foloseste pentru comanda finalilor caderile de tensiune de pe rezistentele folosite la alimentarea circuitelor integrate de comanda (tda 2030);la semnal mic lucreaza integratele iar la cresterea semnalului finalii.E sensibil la calitatea componentelor si poate fi recomandat mai mult pentru subwoofer( de 4 ohm).

Link to comment
Guest Tyirean

Este un amplificator in punte care foloseste pentru comanda finalilor caderile de tensiune de pe rezistentele folosite la alimentarea circuitelor integrate de comanda (tda 2030);la semnal mic lucreaza integratele iar la cresterea semnalului finalii.E sensibil la calitatea componentelor si poate fi recomandat mai mult pentru subwoofer( de 4 ohm).

Bine.L-as folosi si pt un subwoofer. Dar am trafurile alea si chiar le-as folosi la ceva. Cum am zis as avea 400 si ceva de wati de la trafurile respective,pacat ca-s pe 12V. Ati avea dvs o schema mai buna? As putea conecta cumva 2 circuite identice pt(in paralel) pt un subwoofer de 300-400w? sau as putea sa pun 2 difuzoare fiecare cu circuitul lui da amplificare,ambele difuzoare intr-o cutie intr-o cutie?
Link to comment

O putere mare la acea tensiune de alimentare poate fi asigurata doar de montaje in punte care au si avantaje si dezavantaje si pe sarcini de 4 ohm(2 ohm solicita prea mult finalii oricare ar fi ei).La transformatoarele Dvs. schema propusa poate fi o solutie dar realizata cu componente de calitate(integrate chiar recuperate ,dar de la acelasi producator),rezistente sortate,etc.

Link to comment

Din +-16v se poate obtine lejer 200w pe 2 ohmi si ceva mai mult de jumatate pe 4 ohmi , pentru ca acel montaj este in punte si tranzistorii finali sunt pilotati in asa fel incat sa nu fie cadere de tensiune mare pe ei. N-am testat schema deci nu pot sa-ti mai spun alte pareri.

Link to comment

Cei 200W sunt o valoare teoretica ideala care nu tine cont nici de variatiile de tensiune in sarcina ale sursei si nici de impedanta complexa a difuzorului. La 2 ohmi pierderile pe cablurile difuzorului sunt f mari, deci merge numai varianta de boxa activa.Tensiunea retelei atinge pe alocuri si 250V, asa ca in loc de TDA2030 folositi mai bine TDA2030A. Acesta suporta o tensiune de alimentare de 2x22V la curenti de iesire de pana la 1A.Distorsiunile la puterea aceea vor fi mari, asa ca amplificatorul se potriveste cel mai bine cu un subwoofer cu incinta tip trece banda (filtru acustic). Acesta mai atenuaza putin armonicile ce apar la iesirea amplificatorului.Daca transformatoarele au numai cate un singur secundar, cautati sa le inseriati secundarele corect in faza. In felul acesta puteti folosi o singura punte redresoare. Cu doua punti redresoare, cate una pe fiecare secundar, se dubleaza numarul de diode in serie cu secundarele (deci si caderea de tensiune) si se reduce si mai mult tensiunea de alimentare (deci si puterea). Oricum o sa aveti nevoie de condensatoare de filtraj de valoare mare.Caderea de tensiune pe finali (UCE) depinde de finalii din TDA care la randul sau se alimenteaza la ca 0,7V sub tensiunea sursei.

Link to comment

Sau chiar tda2050 care suporta maxim +-25v. Cu cabluri de cativa metri, si groase nu o sa fie pierderi mari, de ex cu un cablu de 2x2metri si sectiune de 4mm2 pierderile sunt sub 1%.Oare chiar asa de mari sa fie distorsiunile incat sa nu poata fi utilizat pe boxe fullrange? Ar trebui investigat putin acest lucru, pentru ca avantajele acestei scheme sunt ca e simpla si ca scoate putere mare din trafuri cu tensiune mica .Eu nu sunt interesat de aceasta schema, dar am vazut ca multi au asemenea trafuri si nu au ce face cu ele , nu au chef sa faca amplificatoare de 30w , cred ca le-ar prinde bine o schema de asta. Am vazut mai de mult o schema foarte asemanatoare intr-o carte romaneasca de prin 80-90 , cu aplicatii ale circuitelor integrate de la iprs. Era neagra si pe coperta avea un integrat. Tin minte ca ei ziceau ca distorsiunile erau mici, de 0,005% sau ceva de genul, tocmai datorita acestei topologii.. Integratul era ceva a.o. romanesc, nu mai tin minte de care, si avea iesirea pusa pe o rezistenta legata la masa . Pe alimentarile sale erau tot asa puse rezistente si prin caderea de tensiune de pe ele se pilotau tranzistorii de putere. Nu mai stiu daca era bridge sau simplu.Poate cineva de pe aici cunoaste schema sau cartea respectiva.

Link to comment

Am vazut asa ceva in catalogul de date IPRS. Acolo insa operationalul nu debita curent direct pe sarcina, ci pe un rezistor. In felul acesta se putea obtine un slew-rate de valoare mare plecand de la un ßA741 care avea doar 0,7V/us. In plus, la o dimensionare ingrijita, se putea realiza un etaj final non-switching. Schema se poate dezvolta; am vazut pana si o varianta current dumping, gen Quad 405 (G. Schmidt, Elektor). O alta varianta o gasiti aici http://www.angelfire.com/sd/paulkemble/sound5k.html

Link to comment

Am vazut asa ceva in catalogul de date IPRS. Acolo insa operationalul nu debita curent direct pe sarcina, ci pe un rezistor. In felul acesta se putea obtine un slew-rate de valoare mare plecand de la un ßA741 care avea doar 0,7V/us.

:ras: Da, ala era integratul! In utilizare normala, acel integrat nici nu putea sa reproduca 15khz la semnal mare. Pe vremea aia se facea bici din kkt care mai si pocnea. erau inventivi romanii :da
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines