Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Home Improvement-Intrerupator tactil


Guest IonutEl

Recommended Posts

Guest IonutEl

Sunt un nou utilizator al acestui forum, poate am gresit sectiunea dar sper ca entuziasmul meu de incepator in montaje sa ma ajute.Cum imi plac lucrurile complicate am decis sa schimb intrerupatoarele cu unele tactile. Motivul pentru constructia lor DiY nu este cea financiara, unul este cam 35 lei, este aceeia de amator in constructia a orice.Intrebarea mea este daca pot folosi aceasta schema simpla de intrerupator tactil, iar in locul beculetului de 6v sa pun un releu de 6v/10/15 A?Sau cum o pot "modifica" in asa fel incat sa aprind un bec normal de 60/80W.Are cineva o schema pentru asemenea bijuterie?Multumesc anticipat si tin sa reamintesc ca sunt un incepator, iar daca se poate sa imi oferiti sfaturi cat mai pe "limba" mea, experienta mea in electronica tine din montajul, reglare, modificare, constructie al sistemelor de automatizare.

post-60157-139829340666_thumb.jpg

Link to comment
  • Replies 21
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Guest IonutEl

am uitat sa spun ca majoritatea schemelor intalnite, nu gasesc piesele pentru ele, doar sa le cumpar din alta tara...Stiti vreo schema romanizata, cu piese acesibile pe meleagurile tarii?

Link to comment

dacă vrei să schimbi întrerupătoarele de pe perete, acolo ai alte probleme, ai fază permanentă dar nu ai și nul, decît înseriat cu becul. Montajul tău nu poate fi unul banal, trebuie ținut cont că dacă becul este pe aprins se scurtcircuitează alimentarea montajului. De aceea schemele banale de ir on/off sau ir dimmer nu se pot conecta în doza de întrerupător fără modificări la instalația electrică, sau fără o schemă mai deșteaptă, care de obicei implică un microcontroler.Unde te-ai gîndit tu să pui montajul ?

Link to comment
Guest IonutEl

La doza am trase 4 fire 2nul 2faza, fiindca am un avut intrerupatoare cu telecomanda, cred ca firele le am, plus posibilitatea de a monta un transformator, peretele fiind framing, sau alte artificii. in ce sens trebuie sa modific schema, imi poti explica mai exact. ideea mea era ca tactilul sa dea impulsul comenzii iar releul sa actioneze fiind si cel ce preia sarcina curentului, posibil sa gresesc.aveti o alta schema, trebuie sa fac punte redresoare?

Link to comment

dacă ai fază și nul permanent la doză e ok, poți folosi ce montaj vrei.Eu mă refeream la topologia clasică de instalație electrică, unde la doza de întrerupător se află o fază permanenta și 1-2-n fire ce duc la bec pe care întrerupătorul conectează/deconectează faza permanentă. Deci nulul permanent lipsește din doză. Deasupra dozei de întrerupător se află de obicei doza de ramificație (sau cum i-o zice că nu sunt electricean) de unde se poate trage în jos spre întrerupător, prin tubul pvc/copex un fir supliemntar pentru nul permanent.

Link to comment

Cum spune si XAN77 trebuie sa tragi nulul si faza din doza de legaturi de deasupra intrerupatorului...scoate sigurantele(sa nu mai ai curent pe circuit) si cu o sonda (o sarma oteloasa de fier)introduci un fir de 1,5mmp de la doza de legatura pana la intrerupator.Bagi sonda in tub,dinspre doza de legaturi, pana un capat iese pe la doza de intrerupator.De capatul dinstre doza de legaturi agheti firul de 1,5mmp (FY),badijonezi legatura cu banda izolatoare si il tragi in tub...mama lor de electrician care a pozat tuburile fara intrare in doze(1) sau daca celalat firele in doza de legaturi sant de aluminiu sa folosesti regleta pt conexiunea lui (2) iar daca e instalatie pe ST ai cam pus-o(3). Pt (1) sau (2) o sa scapi niste vorbe de bine,la (3) pot numai sa-ti dau un sfat colegial:nu transforma casa in santier daca nu te ocupi de servicii de amenajari interioare.Pana dupa sarbautori axeaza-te pe partea de comanda.In loc de bec poti sa pui releu ,dar cu dioda si condensator!

Link to comment
Guest IonutEl

Scuze nu m-am exprimat bine. In doza de intrerupator am 4 fire trase, 2nul 2faza, deasupra este doza de ramificatie, nulul permanent se poate face usor in doza de ramificatie. Intrerupatorul cu telecomanda am descoperit ca este inutil in anumite locuri, nu merita sa cauti telecomanda pentru a aprinde becul in baie sau scara sau in dresing sau in alte locuri. In dormitor living bucatarie am cu dimmer si telecomanda, + manual. Plus ca si aspectul de continuitate ce il ofera tactilul nu este de neglijat.Asa ca imi complic viata cu acest intrerupator tactil, casa oricum este in santier fiindca fac schimbari continue, iar datorita peretilor tip framing, din lemn, se pot face foarte usor modificari.Acesta este un exemplu de montaj.Cel mai simplu ar fi cu un releu de impuls dar pt o singura camera nu merita investitia considerabila.Daca se vand intrerupatoare tactile ce se leaga la 220v atunci este posibil dar in ce masura trebuie sa modific schema.Am intrebat cativa prieteni electricieni sau electronisti dar...neinteresati.Asa ca apelez la electronistii intradevar pasionati de pe aici.

post-60157-139829341916_thumb.gif

post-60157-139829341919_thumb.gif

Link to comment

In locul bateriei de 9V pui un traf miniatura/de PCB 9V cu punte si condensator .Inlocuiesti becul din montaj cu un releu de 9V,cu dioda paralel (copiezi partea asta de la montajul cu integrat).La contactele releului legi firele ce veneau la intrerupator.

Link to comment

te poți îngrămădi și cu o alimentare dintr-un încărcător de telefon mobil, chiar recomand, de exemplu încărcătorul nokia AC-5E care este foarte mic, îți oferă direct tensiune continuă de 5Vcc. Scheme găsești dacă cauți, făcusem pe vremuri o schemă din Tehnium cu un singur senzor ce venea la o bază de tranzistor, era un etaj simplu cu 2 tranzistoare BC care comanda unul din cele două bistabile JK dintr-un integrat (CDB473 pe vremea aia).

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines