Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltmetru si ampermetru cu Atmega 162


Recommended Posts

Buna seara, am de facut un mic circuit cu Atmega, mai precis un voltmetru (2 valori de la 0V la 100V si un ampermetru de la 0.00 la 20.00 A).Pana acum nu am mai folosit decat Atmega 8, Atmega 88 si Atmega 168, care au port ADC, din datasheet-ul de la Atmega 162 nu am vazut sa aiba vreun port ADC.Il pot folosi pe acesta sau nu merita sa imi bat capul?Multumesc anticipat,Ionut.

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Tocmai asta era intrebarea, nu ma pot folosi de nici un port ca ADC, nu? La atmega 8 avea integrat, la asta am vazut din datasheet ca nu are, de asta intrebam.Acum intrebarea noua, ce ADC extern sa folosesc pentru cele 3 valori masurate (2 tensiuni si o intensitate) ca sa am rezolutia necesara sa afisez si zecimalele.

Link to comment

Tocmai asta era intrebarea, nu ma pot folosi de nici un port ca ADC, nu?

Asta a fost o intrebare capcana ? Daca Atmega162 nu are ADC intern , e clar ca nu ai ce folosi.

Acum intrebarea noua, ce ADC extern sa folosesc pentru cele 3 valori masurate (2 tensiuni si o intensitate) ca sa am rezolutia necesara sa afisez si zecimalele.

Corect ar fi sa spui ca vrei sa masori 2 tensiuni si un curent. Oricum chiar si pentru curent vei masurade fapt tot o tensiune pe o rezistenta de valoare cunoscuta (shunt) si apoi vei calcula curentul.Tipul de convertor depinde de aplicatia si precizia cu care vrei sa masori respectivele valori analogice.Poti sa te documentezi de aici :http://focus.ti.com/paramsearch/docs/pa ... rch_a_to_dsau de aici:http://www.linear.com/products/analog-t ... _%28adc%29Dar daca nu este un proiect "pretentios" iti recomand totusi sa schimbi controllerul si sa folosesti unul cu ADC intern. Va fi mult mai ieftin.Succes!
Link to comment

Multumesc @nico_2010 pentru CI. O sa studiez ce poate.@volhov, nu era intrebare capcana, pur si simplu ma gandeam ca nu am vazut eu bine in datasheet (era noapte cand m-am uitat si eram destul de obosit) si ca de fapt are si ADC.uC-ul asta mi se da (am vreo 30 de bucati), nu pot folosi altceva. Modulul este pentru o centrala eoliana, deci precizia nu este extrem de importanta, se admite acolo 1-3% diferente, dar nu mai mare.Si da, stiam ca o sa masor tot o tensiune pe un sunt, va trebui sa il calculez in asa fel incat sa nu se piarda prea multa energie pe el.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines