Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum preparati emulsia pentru prelucrarile prin aschiere?


Recommended Posts

Ieri, in timpul strunjirii unei tevi de inox, chiar ca a fost nevoie de emulsie. Am folosit alternativ, apa si ulei, dar asta nu este o solutie. :ras: Intrebare: cum se prepara emulsia apa-ulei si daca se mai adauga si alti aditivi in aceasta emulsie?La o cautare pe net, vad ca nu este asa ce simpla chestiunea..."IBERSOL - 2000 -> Ulei emulsionabil ptr. prelucrari prin aschiere - Ulei mineral emulsionabil pentru toate tipurile de prelucrari prin aschiere a metalelor. - Prin diluare cu apa se obtine un lichid opac cu aspect alb-laptos. - Diluarea minima este de 3%, adica 3 litri de IBERSOL-2000 la 97 litri de apa. IBERSINT - R 15 -> Lichid sintetic ptr. prelucrari prin aschiere - Lichid sintetic de culoare verde, cu miros placut, pentru toate tipurile de prelucrari prin aschiere a metalelor. Prin diluare cu apa se obtine o solutie transparenta de culoare verzuie care permite o vizibilitate buna în timpul aschierii. Fiind sintetica, nu se strica si nu produce mirosuri neplacute în conditii de temperatura ridicata. - Diluarea minima este de 4%, adica 4 litri de IBERSINT-R15 la 96 litri de apa. - Protejeaza piesele contra oxidarii între operatii si are o buna stabilitate în apele dure. "

Link to comment
  • Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Salut,Eu folosesc emulsie pe care am primit-o si o amestec in proportie de 10%, solutia nu stiu cum se numeste si este din Germania.Are buna stabilitate in timp.Am mai primit doi litri dintr-o fabrica, emulsie romaneasca dar daca nu este folosita 4..5zile se aduna la suprafata apei si trebuie sa o agiti din nou sa fie cum trebuie alb laptoasa.In orice caz pentru preparerea home made se foloseste apa ulei si sapun, cel mai bun este acela de vase.Cu stima.

Link to comment

Salutari!@radu cncCred ca m-am grabit sa deschid subiectul, inainte de a ma documenta. :jytuiyu Spre rusinea mea, trebuie sa spun ca nu aveam stiinta ca exista atat de multe tipuri de emulsii semipreparate.Tinand cont ca dintr-un litru de emulsie, sa-i zic concentrata, prepari pana la 25-30 litri de emulsie de lucru, nu cred ca se merita varianta "home"de emulsie.O zi buna tuturor!

Link to comment

Cel mai usor se gaseste ulei de taiat sau ulei de filetat (folosesc Ecocut 523 LE-BERG) la flacon de 1L cu 20RON. Dar aceasta este o alternativa pentru cei care nu au sistem de racire cu pompa, ungerea se face manual, evident cu flaconul-pompa din plastic (se cumpara separat). Oricum pentru gaurit si filetat este foarte bun, prelungeste durata de viata a sculelor, in primul rind si inlesnete aschierea.

Link to comment

O solutie buna si eficienta este seul de oaie, s-a mai discutat pe forum si in alte sectiuni.Mai sunt de asemenea si solutii profesionale dar aspru criticate pe forum ca sunt scumpe...Eu sunt de parere ca sculele daca sunt de calitate si mai ales produc nu ma zgarcesc in a folosi lichide de taiere profesionale iar ca beneficiu viata unei scule se dubleaza.

Link to comment

Cel mai usor se gaseste ulei de taiat sau ulei de filetat (folosesc Ecocut 523 LE-BERG) la flacon de 1L cu 20RON. Dar aceasta este o alternativa pentru cei care nu au sistem de racire cu pompa, ungerea se face manual, evident cu flaconul-pompa din plastic (se cumpara separat). Oricum pentru gaurit si filetat este foarte bun, prelungeste durata de viata a sculelor, in primul rind si inlesnete aschierea.

In cazul folosirii unei pompe, trebuie preparata o cantitate de min 5-10 litri, daca nu chiar mai mult. Daca nu folosesti emulsia mai mult timp, isi pierde proprietatile? Emulsiile, imi aduc aminte de butoaiele alea care miroseau "a pute" in sectiile de scularie, inainte de '89.Acum, poate ca lucrurile s-au schimbat.
Link to comment

La noi in Oradea, uleiul respectiv l-am cumparat de la un magazin de suruburi (fratii Oprean, ei il cumpara si-l imbuteliaza la cantitati mici si-l branduiesc; dealtfel printre putinele lucruri cumparate de acolo, pentru ca au in rest preturi cam exagerate) inainte am cumparat de la Obi, dar la un pret exorbitant (gen 150 ron 100ml), asta era mai bun, mai "diluat" si nu mirosea asa de rau. Nu regret, pentru ca el mi-a deschis ochii. Am incercat sa-l diluez cu diluant pentru vopsele alchidice (nu cel nitro, atentie ca ultimul este puternic inflamabil) si pare ok. Ca o observatie personala: nu cred ca vre-o data am sa mai gauresc-filetez-debitez-etc fara ulei de taiat. La gaurire orice ulei de taiat ajuta la formarea unei aschii continue, rasucite, daca folosesc un regim de turatie/ avans neadecvat imediat se poate observa. Se degaja fum inainte cu mult ca scula sa se toceasca la virfuri prin supraincalzire. Singuril dezavantaj este mirosul oribil (eu m-am cam obisnuit) de produs petrolier. Uleiul obisnuit pentru ungere nu se preteaza la asa ceva este o diferenta foarte mare; inainte foloseam si eu ulei mineral obisnuit insa aceasta se arde mult mai rapid si se depune pe piesa si scula. Intr-adevar solutia profesionala este emulsia specializata; cu ea si un sistem de ungere ar fi minunat. La masinile de prelucrat prin aschiere "cool"-antul circula printr-un sistem inchis, mare parte din emulsie se refoloseste; apa se poate completa si atunci poate nu mai pare asa de mare pretul platit pe emulsie.

Link to comment

Gaby - nu abandona ideea asa de usor; sint convins ca in Bucuresti ai sanse si mai mari sa gasesti ulei de taiere mai ieftin si mai bun; cu citeva exceptii, magazinele de profil din Oradea sint "aducatori" de marfa de la Rocast spre exemplu. Cred ca orice magazin de profil mai sus de "metalo chimice" are de vinzare ulei de taiere. Si scuze am gresit: a se citii 15RON 100ml.

Link to comment
  • 2 weeks later...

Deja la 100 ron pt 5l e mult prea scump. Eu am cumparat cu vreo 230 ron un bidon de 20l de emulsie concentrata (se dilueaza ~1:7 cu apa). Probabil ca o sa ajung sa las si mostenire din ea, dar fata de preturile nesimtite care se practica la cantitatile mici imi scot banii in 1 - 1.5 ani, dupa care inca mai am emulsie pentru probabil inca vreo 15 ani.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines