Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Materiale pentru prelucrare


Recommended Posts

Nu știu dacă mesajul meu are locul aici, dar sunt nepriceput rău în domeniu.Aș vrea să știu unde găsesc materiale pentru prelucrare, în formă brută.Adică m-ar interesa niște bucăți/blocuri/lingouri din diferite materiale cum ar fi cupru, aluminiu, etc...

Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Asta este problema grea, cam toti ne confruntam cu gasirea materialelor. Sunt mai multe surse, depinde de buzunarul fiecaruia. De cumparat: sunt magazine on-line (vezi reclama HI-END), depozite de materiale (insa acolo nu vand la bucata mica ci la cantitate mare ex: bara de 6m) sau targuri de vechituri (asa numitele targuri sociale). Alta sursa ar fi REMAT-urile sau centrele de colectare fier vechi. Personal, am mai achizitionat si din comert greutati de fonta pentru gantere pe care le-am folosit pe strung sau discuri din otel de la magazine de instalatii (flanse pentru instalatii).

Link to comment
  • 2 weeks later...

Bara rotunda fi 50, OLC42 (un otel destul de slab pentru preferintele mele) 50 cm, 8Kg 40RON am cumparat ultima data. Insa e debitat cu toporul... scuzati - acetilena, si pentru a fi prins in universal la strung este absolut obligatoriu sa fie debitata inca odata la dimensiunea dorita. Cum posibilitatile sint modeste, eu procedez cu ferastraul manual si nu iese intotdeauna suficient de bine taietura. Aproape de fiecare data il mai prind intr-un universal fixat in menghina si-l indrept la pila. Deasemenea il mai decojesc si pe curbura. Sa nu se creada ca nu am flex, (am 3, + doua mese de fixare insa prefer varianta manuala,). Eu aceste ultime aspecte le consider mai grele decit sursa de materiale; semifabricate gen bare rotunde, patrate de otel sau neferoase sint cam peste tot. La fier vechi nu stiu ce sa zic, destul de putin am cumparat si nu prea utile... in general ce se merita recuperat, ajung la angajati inainte sa ajunga la tine; ei vind mai departe cite-odata si la piata.

Link to comment
  • 1 month later...

Am o nouă problemă. Intenționez să îmi fac un CNC și aș vrea să încerc metoda cu un cărucior cu rulmenți ce alunecă pe o bară de tip platbandă de oțel.La americani pare simplu, ei pur și simplu cumpără "cold rolled steel", în traducere presupun că asta înseamnă oțel tras la rece sau oțel roluit la rece.Problema e că în toată România nu am găsit deloc un astfel de oțel platbandă tras la rece, sau nu am găsit pe nimeni cu care să pot discuta.Am fost azi la un depozit de materiale metalurgice și cineva acolo mi-a arătat o platbandă ruginită de dimensiunile menționate de mine (70mm lățime x 8mm grosime). Când l-am întrebat de rece sau de cald a făcut ochii mari, a zis că el are doar ce se vede...Pe lângă faptul că era destul de ruginită, platbanda aia nu mi se părea nici tocmai dreapta așa cum am văzut prin pozele pe la americani...Deci, dacă are cineva idee unde să găsesc un oțel din ăsta roluit la rece sau cum i-o zice, de unde să cumpăr sau unde să mă adresez, ... :d

Link to comment

Singurele prefabricate cu care poti sa lucrezi fara sa mai prelucrezi suprafetele, cred ca sint profilele de aluminiu produse de Alfer; astea se gasesc in toate formele posibile la lungimi de 1, 2 2,5m, ele sint destinate constructiei de mobilier, insa se pot folosi cu succes si la altceva. Se gasesc la magazinele de bricolaj (Practiker, Bricostore, Obi) dar au preturi destul de mari spre exorbitante (o bara calibrata patrata de aluminiu, de 15mm sectiune si 1m lungime, ajunge pe la ~50 ron). Tot depozitele de otel, in general cele mai mari au insa aluminiu si inox, dar deobicei nu tin marfa de genul asta pe stoc in prea multe forme si dimensiuni pentru ca risca sa stea mult cu marfa nevinduta. Si daca n-ar fi ruginite profilele de otel comun, ele din fabrica vin cu un strat de "zgura" care trebuie indepartat.Totusi si asa, am reusit sa gasesc la un depozit in Oradea natala, chiar tabla de cupru de 4mm grosime si culmea, am putut sa comand sa mi-o taie (ciobanesc ce-i drept, cu flexul) in dimensiune 20x100cm. Altadata am vazut in depozitul respectiv bara rotunda de aluminiu de aprox 30cm diametru adusa la comanda evident. Succesul procurarii materialelor de la astfel de depozite zic eu ca consta in rabdare si un anume stil de abordare al "gestionarului"; intotdeauna am fost servit cu "maruntisuri" atunci cind am avut rabdare sa plece clientii mari, intotdeauna se enerveaza cind vin spre sfirsitul programului, etc.Daca vrei neaparat otel de 70mm latime si 8mm grosime, eu zic sa abordezi altfel problema; cumperi material brut si il dai la prelucrat. Iarasi vin cu exemplul din Oradea, unde la un moment dat am gasit un atelier de scularie care aveau si masina de rabotat de exemplu si lucrau si cu persoane fizice.

Link to comment

Salut. Am cumpărat o țeavă pătrată "Alfer" și deși a fost scumpă îți pot spune că am fost destul de dezamăgit de ea. Pereții interiori nu erau egali, ar fi trebuit să fie de 1,5mm, abateri mari.Multă lume am văzut că încearcă la Amari, au aluminiu toate tipurile. Tot pe ideea asta, am găsit tablă de aluminiu la un depozit în Pitești și prețurile pentru o foaie de 2x1m sunt de 100,200, 250,300 pentru grosimi de 1mm, 2mm, 2,5mm ,3mm, etc. Tot așa un profil țeavă pătrat din aluminiu de 20x20x2mm costă în jur de 50 lei pentru 6 metri. Eu zic că e rezonabil. Doar că trebuie să te descurci... cu transportul.Am găsit câteva site-uri pe net care se pare că ar avea așa ceva, adică platbandă trasă la rece, dar fiind vineri ba nu am găsit, ba voiau să plece acasă, etc.Acum să văd ce rezolv de săptămâna viitoare. Faza este că unii îi spun oțel laminat la rece, alții îi spun tras la rece, alții îi spun oțel de precizie iar alții spun oțel lat calibrat.O să trebuiască să ajung să dau și comanda, sper să nu mă țăpuiesc...

Link to comment

...mi-a arătat o platbandă ruginită de dimensiunile menționate de mine (70mm lățime x 8mm grosime)...

Tot ceea ce se poate gasi la depozite, in materie de profile pline din otel, este tras la rece. De fapt, la cald se face doar o "laminare" din sarja initiala, dupa care profilul respectiv trece printrun dispozitiv de "calibrare", care se face la rece. Deci poti cumpara fara grija de la depozite astfel de materiale.Prin exceptie, unele materiale, indeosebi unele oteluri inalt aliate, se obtin printr-un proces de forjare rotunda pe niste forje speciale. Aceste cazuri sunt insa rare si sunt limitate doar la materiale speciale, care se comanda in cantitati mici. Ele sunt in general de peste 10 ori mai scumpe decat materialele trase la rece si nu cred ca vei avea destui bani sa cumperi asa ceva.
Link to comment

Păi și atunci de ce americanii se tot dau cu fundul de pământ să fie musai cold rolled steel și nu hot rolled steel?

 

Am găsit două linkuri.

Primul de la un producător autohton, care are profile platbandă, A și B. Din poze se vede că unul este cu muchii rotunjite iar altul cu muchii mai drepte. Dar diferența interesantă este atunci când arunci ochii pe toleranțe. B-ul are toleranțe mai bune. Desigur, asta nu înseamnă că A este tras la cald sau B este tras la rece. Doar am remarcat ce diferențe sunt între sortimentele de platbanda ce ajunge pe piață.

 

http://www.laminorul-sm.ro/profillat.asp

 

Al doilea link în engleză de la un tip care explică diferența între hot rolled și cold rolled.

http://spaco.org/hrvscr.htm

Link to comment

Arise, ceea ce cauti tu se numeste otel laminat si trefilat.In Cluj este un depozit care aduce astfel de materiale, sunt din import (cum altfel, doar fanul e de productie autohtona la noi), cu preturi pe masura.Si eu am cauta asa ceva si doar la ei am gasit.Nu mai tin minte cifre exacte , dar era ceva de genul 4 Euro+tva/kilogram.In categoria asta aduc profil patrat plin, rotund plin si cornier.Nu vand decat profil intreg -6 ml.Stocul lor este mic,ceva gasesti pe rafturi, daca vrei alte dimensiuni, aduc la comanda. Materialul este cu totul altceva decat platbandele care se gasesc pe la depozitele de materiale de constructii bune pt garduri&shit.Profilele sunt calibrate pe o masinarie cu valturi.Suprafata este lustruita ca aspect, dar nu de genul unui material rectificat.Am cautat pt un scop similar -niste ghidaje la o masinarie.

Link to comment

Păi și atunci de ce americanii se tot dau cu fundul de pământ să fie musai cold rolled steel și nu hot rolled steel?...

...Oare chiar ai citit postarea mea, sau iti urmezi propria logica?
Link to comment

Citesc absolut tot ce găsesc. Și... încerc să înțeleg și să interpretez.Am pus două poze cum arată platbanda la americani. Sper să se înțeleagă ceea ce folosesc ei. Ce am găsit eu la depozitul de materiale de construcții nu avea nici o treabă cu platbanda ce apare în poze, era cam ruginită, și se vedea că nu are muchiile perfect drepte, iar fața avea niște mici găurele, o textură cam cum este pe mingile de golf.Notă, bandă neagră de pe platbanda din poze este de la vopsea. Se vopsește acolo unde nu intră în contact cu rulmenții de rulare pentru a nu rugini.post-59493-139829373103_thumb.jpgpost-59493-139829373111_thumb.jpg

Link to comment

Banda lata, din figura B din link-ul de la Sidex Galati, este banda trasa la rece. In figura A, este banda, asa cum iese ea din laminor. Intre cele doua categori, diferenta este o "trefilare" sau "calibrare" sau "tragere la rece". Daca banda pe care ai gasit-o semana cu cea din fig. B, atunci era sigur trasa la rece. Daca insa avea fete rotunjite, precum cele din figura A, atunci era iesita direct din laminor. Din cate stiu eu benzile mai groase de 6 mm, nu se livreaza decat ca benzi trase la rece. Cele subtiri, se mai livreaza si direct din laminor, deoarece se folosesc in scopuri diverse in constructii - de exemplu benzile galvanizate sau negalvanizate destinate retelelor de impamantare.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines