Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

aparat de sudura pentru modelism


Guest amatoru

Recommended Posts

  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Salutare tuturor!are cineva vreo idee referitoare la cum as putea face si eu un aparat de sudura din acesta: http://www.sierra.ro/Electronic-Spot-We ... 3208p.htmlpe iesire are 24V si 2500Acum as putea realiza eu dintr-un cablaj 2500A?

Valoarea de 2500A mi se pare o gluma...inca vreo 500A si poti incerca startul la o locomotiva diesel!Practic un astfel de aparat se poate construi foarte usor dintr-un transformator recuperat de la un cuptor cu microunde.Secundarul(original)se scoate afara si in locul lui se bobineaza cu platbanda de Cu cat incape in carcasa.Pentru o sudura reusita curentul de sudura trebuie aplicat numai dupa ce piesele sunt bine stranse impreuna,iar inainte de a slabi strangerea pieselor se intrerupe curentul de sudura si se asteapta cateva secunde dupa care se pot lasa libere piesele sudate.
Link to comment

Exista doua metode de sudura in puncte. -Capacitiva, unde se incarca o baterie de condensatori la o anumita tensiune (reglabila) si se descarca dupa aceea prin piesele care se vor a fi sudate. Se poate eventual controla si durata acestei descarcari pt un reglaj mai fin. -Cu transformator (de la cuptor cu microunde, modificat), care se bazeaza pe un curent f mare care strabate piesele si incalzeste (topeste) locul (punctul) sudurii. Aparatul despre care se discuta aici, Welma2000, este cu sudura capacitiva, iar valoarea de 2500A se refera la o valoare de varf a curentului in momentul descarcarii condensatorilor. Valoarea medie, conform manualului, este de 1A. Reglajul puterii de sudura se face prin tensiunea de incarcare a condensatorilor, in trei trepte, 16-20-24V. In mod normal puterea aparatului ar trebui exprimata in Ws (Watt/secunda) sau J (Joule) unde 1Ws=1J, dar este mai impunator cand se spune "2500A". Aceasta valoare insa nu spune absolut nimic, deoareca cei 2500A pot sa dureze 1us sau 1s, ceea ce este o mare diferenta. Sunt pe net destule informatii si scheme despre acest tip de aparate. Trebuie doar cautat, "Capacitive Discharge Spot Welder".

Link to comment
  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines