Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

variator tensiune 2,5kW


Recommended Posts

  • Replies 18
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pai stai sa ne intelegem....nu ai zis ca vrei pentru calorifer? Daca vrei pentru calorifer, banuiesc ca marea majoritate a sarcinii respective este rezistiva! Adica te folosesti de efectul Joule al curentului electric. Daca vrei pentru sarcini inductive, pune un triac snuberless, de tipul BTA20-BW, sau alt BTA dar sa aiba terminatia BW, adica sa fie snuberless.

Link to comment

Adauga si un radiator pe masura la triac si foloseste unul in capsula TOP3.Sau fa un PWM cu 555 si element de forta tot un triac.Parca as folosi BTA45...Daca la aspiratoare de 1,5kW merge,banuiesc ca rezistenta aia nu-i chiar asa de incolacita ca bobinele din motor.

Link to comment
  • 4 weeks later...

Eu nu-ti recomand scheme cu control de faza ca cele propuse aci, sunt foarte poluante pt retea si necesita filtre voluminoase si scumpe, puterea fiind mare.Cel mai bine in acest caz se preteaza variatoarele care comanda pachete de sinusoide, comandate la trecerea prin zero a tensiunii. Se preteaza perfect data fiind inertia, ele nu se pot utiliza ca dimmere, dar nici nu e cazul.

Da, pentru un calorifer electric, dar are si el o inductanta. Se aude cum bazaie la cei 50Hz ai retelei... :)

Spui o prostie, inductanta e neglijabila in raport cu rezistenta; la frecventa de 50Hz ponderea ei in cadrul impedantei e practc nula, cu bazaitul e alta poveste.Si becurile incandescente comandate de dimere bazaie si filamentul vibreaza puternic la anumite reglaje (unghiuri de faza), dar asta n-are nimic cu indctanta.
Link to comment

...Nu stiu daca conteaza ca se polueaza reteaua.

Ar trebui sa conteze si pt tine, nu esti singurul alimentat din SEN, apoi trebuie sa constientizezi ca esti in Europa... :sparge:Variatoarele despre care-ti vorbesc sunt extrem de simple, ele sunt gandite special pt acest tip de aplicatie, marele avantaj e ca nu necesita filtre, pe care unul civilizat si constient le pune daca foloseste controlul de faza.Cel mai simplu, asta se poate face cu un banal astabil care comanda un optotriac cu ZVS (zero voltage), e vorba de MOC-uri.
Link to comment

em2006 nu vreau sa starnesc o polemica legata de zgomotul pe retea... in fine... ai idee daca dimmerele de becuri au filtre? Asta cu europa e cea mai tare :)) Te rog sa nu te superi. :) Da-mi o schema, ceva probat. Daca e la fel de simpla ca si variatorul si se poate scapa de zgomotul generat pe retea, atunci e ok.Leoncris zi-mi tu de unde sa iau un termostat pentru calorifer.

Link to comment

Sa vezi ce distractiv e cand auzi dracii in boxe si nu stii de unde sunt,nu de alta,dar poate sunt de la propiul dimmerE bine totusi sa incercam sa nu injectam zgomote in retea,acum fiecare face ce poate/vrea,dar e o varianta de luat in calcul (adica schema completa a dimmerului include si filtrarea)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines