Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masina de roluit tabla MRT4-3030


Recommended Posts

As dori sa stiu daca vreo persoana de pe forum are in dotare, sau cunoaste Masina de roluit tabla MRT4-3030.Documentatia care a mai ramas de la ea, din posesia noastra, este deteriorata si in mare parte neinteligibila. Am inceput prin a incerca sa reconstitui documentatia. Orice informatie despre masina este binevenita. Multumesc.

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

... Masina de roluit tabla MRT4-3030 ...

Daca nu este o masina hidraulica si cu un grad mai mare sau mai mic de automatizare, atunci este posibil sa nu fie o masina din productia unei intreprinderi consacrate de masini - unelte si/sau dispozitive. Pe vremea prea-impuscatului, in functia tehnica unei intreprinderi era inclusa si o latura foarte importanta de tehnologizare prin "auto-utilare". Foarte multe intreprinderi, nu numai dintre cele foarte mari, aveau ateliere sau grupe specializate pe proiectarea si constructia in regie proprie a unor masini-unelte, sau dispozitive mai complicate sau mai simple. In mod traditional chiar, o masina de roluit era de foarte multe ori realizata prin auto-utilare. Pentru a ne lamuri mai bine, ar trebui sa postati vreo cateva poze.
Link to comment

... Masina de roluit tabla MRT4-3030 ...

Daca nu este o masina hidraulica si cu un grad mai mare sau mai mic de automatizare, atunci este posibil sa nu fie o masina din productia unei intreprinderi consacrate de masini - unelte si/sau dispozitive. ...
Sunteti foarte pe faza. E chiar o masina in buna parte hidraulica cu un grad moderat de automatizare, din productia unei intreprinderi consacrate de masini... Stiu cum era cu atelierele de "auto-mutilare", noi inca il mai avem... In opinia mea, nu era o treaba rea ci din contra...N-am momentan poze cu detalii tehnice, dar cred ca exista, o sa le procur (daca nu sunt, o sa fac), eu am tema in principal de automatizare si modernizare, dar daca n-o sa stiu bine hidraulica n-o sa fac nici o branza.Am facut insa zilele astea niste poze din timpul lucrului, deocamdata pun cateva din astea, cunoscatorii probabil o vor recunoaste.[attachment=4]Image4658b.jpg[/attachment][attachment=3]Image4659b.jpg[/attachment][attachment=2]Image4665b.jpg[/attachment][attachment=1]Image4682b.jpg[/attachment][attachment=0]Image4683b.jpg[/attachment]
Link to comment

... Stiu cum era cu atelierele de "auto-mutilare", noi inca il mai avem ...

Probabil ca este o intreprindere foarte mare. Anumite intreprinderi foarte importante (ex. Dacia), aveau chiar uzine de autoutilare, care produceau masini-unelte de orice grad de complexitate, iar uneori chiar si pentru terti, in cadrul unor programe de cooperare. Oricum in domeniul masinilor de roluit, nu pot sa va ajut prea mult eu personal. Poate vre-un alt user, are o astfel de experienta. Pe unde am lucrat, am avut de-a face doar cu mici dispozitive de roluit manuale, sau in cel mai bun caz actionate prin electromotoare de mica putere, construite prin auto-utilare.

... In opinia mea, nu era o treaba rea ci din contra...

Bineinteles ca nu era rea treaba. Insa, asa dupa cum spuneam, doar o intreprindere puternica isi permite si isi permitea in realitate si pe atunci, auto-utilari cu pretentii de masini - unelte. Celelalte, se rezumau la dispozitive de mici dimensiuni, ocazii cu care in general isi trageau prime mari, cei din staff.
Link to comment

...pe cartusul unui desen am vazut ICSIT Titan...

ICSIT Titan Bucuresti, este proiectantul, care nu mai exista ca institutie. De regula acest centru de cercetare - proiectare livra caietele de sarcini, desenele, memoriile tehnice, etc beneficiarului, in mape cartonate etichetate. Am lucrat cu documentatie ICSIT Titan, in legatura cu punerea in functiune a unor masini-unelte-agregat, avand de asemenea o cinematica bazata pe sisteme hidraulice si un inalt nivel de automatizare. Pe atunci - anii '80 - aceasta automatizare se baza pe relee si alte dispozitive electromagnetice asemanatoare si era implementata in panouri metalice produse la Titu. O masina-unealta-agregat, avand in componenta cel putin un astfel de panou de automatizare, plus grupurile specifice automatizarii hidraulice, produse de regula la Balanta Sibiu. Lasand aceste aspecte tehnice deoparte, imi aduc aminte, ca mapele cu documentatia tehnica au fost pastrate o perioada indelungata la serviciul Investitii al intreprinderii. Dupa punerea in functiune, ele au fost transferate catre serviciul Tehnic si depozitate in magazii specializate pe documentatie, avand in vedere faptul ca erau foarte voluminoase. Cele aproximativ 30 de agregate, avand documentatie care cu greu au incaput intr-o incapere de format 6x6 mp, prevazuta cu rafturi de depozitare. Probabil ca undeva s-a pastrat si documentatia care va este necesara. Trebuie gasit cel care s-a ocupat de ea. Nu veti putea gasi altfel referinte tehnice. De obicei ICSIT Titan, proiecta utilaje unicat. Deci probabil ca aceasta masina de roluit, este unica in tara si nimeni nu va va putea da relatii despre ea. Poate doar personalul care a deservit-o si/sau reparat-o, daca fizic mai exista cineva sa-si aminteasca, sau chiar sa detina intr-un fel sau altul documentatie scrisa din mapele acestei masini. Schemele electrice si hidraulice de automatizare, faceau fiecare obiectul unor mape separate, ceva ma putin voluminoase decat partea cu desenele de constructie.
Link to comment
  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines