Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

osciloscop RIM ROG 7A stricat


Recommended Posts

Salutare. Am primit gratis acest osciloscop stricat. L-am bagat in priza si nu se intampla nimic. L-am desfacut, am testat becul de control si este ok, filamentele lampilor nu functioneaza, defapt nu citesc mai nicaieri mai mult de 1-2V. Traseul 220 se opreste in potentiometrul (sau ce o fi) din stanga sus. Nu mai iese nimic din el. E88CC-urile le-am testat intr-un amplif audio si functioneaza toate, mai sunt vreo 3 carora le-am testat doar filamentele. Par ok. In transformator nu ajunge tensiune deloc. Am gasit un electrolitic umflat pe care l-am schimbat dar degeaba. Era oricum 100uF/25V, problema e ca nu am tensiune mare nicaieri. Banuiesc ca acel potentiometru porneste osciloscopul? Nu face nici-un clic, merge cursiv dintr-o parte in cealalta. Daca stiti careva unde sa ma mai uit as aprecia. Iar daca este vorba de acel potentiometru, unde pot gasi un echivalent? Sau cu ce il pot inlocui?

post-33159-139829334357_thumb.jpg

post-33159-139829334373_thumb.jpg

post-33159-139829334393_thumb.jpg

post-33159-139829334413_thumb.jpg

Link to comment
  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ce valoare are potentiometrul cu intrerupator?

50K, l-am masurat chiar acum, inca functioneaza potentiometrul, in schimb intrerupatorul e cam praf. As incerca sa pun pe direct intrerupatorul si sa incerc asa. Rezistenta este pentru intensitatea luminozitatii din tub? Pot functioneaza ok...later edit:ok, multumesc mult! o sa ma duc cu el la mine sa fiu sigur
Link to comment

50K cu intrerupator, 12 lei la conex.

Nu aveau, adica aveau doar un model din plastic la 0.5W maxim. In rest nicaieri pe strada aia nu am gasitnimic cu intrerupator. Dat fiind faptul ca pot este ok, problema fiind la intrerupator il voi pune pe direct.
Link to comment

buna searaun sfat:pune legaturile intrerupatorului de la potentiometrul de luminozitate pe direct si verifica daca ai o reziatenta pina la 500 Ohm-1kOhm pe bornele stecherului,daca rezistenta este infinita masoara fiecare ramura de alimentarea trafo (primar)de la terminal strecher pina la borna de intrare primar pe continuitate (0Ohm),dupa care masoara rezistenta direct la bornele trafo in primar,daca aici ai o rezistenta sub 1kOhm si totusi nu ai continuitate verifica si schimbatorul de tensiune si siguranta pe alimentare primarRevin-o cu concluziile sa te pot ajuta mai departe pt diagnoza(conecteaza inapoi potentiometrul in vechiul circuit de luminozitateastept raspunsul taustima :aplauze

Link to comment

buna searaun sfat:pune legaturile intrerupatorului de la potentiometrul de luminozitate pe direct si verifica daca ai o reziatenta pina la 500 Ohm-1kOhm pe bornele stecherului,daca rezistenta este infinita masoara fiecare ramura de alimentarea trafo (primar)de la terminal strecher pina la borna de intrare primar pe continuitate (0Ohm),dupa care masoara rezistenta direct la bornele trafo in primar,daca aici ai o rezistenta sub 1kOhm si totusi nu ai continuitate verifica si schimbatorul de tensiune si siguranta pe alimentare primarRevin-o cu concluziile sa te pot ajuta mai departe pt diagnoza(conecteaza inapoi potentiometrul in vechiul circuit de luminozitateastept raspunsul taustima :aplauze

Intrerupatorul a fost problema, este conectat direct acum, am pus potentiometrul la loc si functioneaza, dar ma tem ca nu bine. Am atasat o fotografie. Un sinus (si triunghiular si dreptunghiular) de 100hz generat de calc printr-o placa M-Audio. Am temporar si un osciloscop digital de la un prieten si acela arata corect sinusul. Care sa fie problema? Odata cu cresterea volumului varful de sus face defapt un colt in jos, pe cand partea de jos se duce frumos.

post-33159-13982933499_thumb.jpg

post-33159-13982933501_thumb.jpg

post-33159-139829335034_thumb.jpg

Link to comment

am mai facut ceva investigatii si se pare ca problema ar avea un caracter termic printre altele. Am scos capacul pentru a testa tensiuni si in vreo 4-5 minute si-a revenit putin forma, dar tot a ramas putin stramba. Am masurat temperatura transformatorului si are vreo 43-45 de grade cu 18 grade ambiental. L-am lasat asa vreo 30 de minute si mai mult de-atat nu si-a revenit. Am adaugat fotografii cu formele mai ok, si apoi formele dupa 5 minute dupa ce-am pus iar capacul. Transformatorului nu-i creste temperatura cu capacul pus (maxim 1-2 grade). Ultimele 2 fotografii sunt facute cu capacul pus la loc.Ma intereseaza sa functioneze ok deoarece vreau sa testez un amplificator audio facut de mine si vreau sa vad unde apare clipping-ul efectiv

post-33159-139829335057_thumb.jpg

post-33159-139829335077_thumb.jpg

post-33159-139829335103_thumb.jpg

post-33159-139829335127_thumb.jpg

Link to comment

Rectific, am vazut schema si nu are intrare de DC.Verificati condensatorii de cuplaj, C8 si C9 si tensiunile pe EF184(ambele), daca nu puteti sa masurati condensatorii, inversati-i intre ei si daca se inverseaza si afisarea, inseamna ca ei sunt problema.

Multumesc, ii voi testa.
Link to comment

Voi incerca diseara cand ajung de la munca, oricum planuiesc sa schimb toate tuburile si condensatorii electrolitici ca sa fiu sigur. Cu cei de cuplaj e putin mai greu, trebuie sa incalzesc ciocanul etc :) Dar planuiesc sa-l aduc intr-o stare buna de functionare deoarece apreciez lucrurile de odinioara facute cu interes, si in special sa dureze! Revin cu noutati. Multumesc mult pentru ajutor!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines