Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fidelitatea amplificatoarelor


Guest ionutscorpio

Recommended Posts

Guest ionutscorpio

As dori sa aflu care este factorul(sau factorii) cel mai important in fidelitatea amplificatoarelor.De ce trebuie sa tinem cont cand construim un amplificator, pentru ca acesta sa se auda foarte clar?

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Guest neculea corneliu

Ar mai fi calitatea sursei de semnal de intrare in amplificator(cd-player,pick-up, placa de sunet,dvd player plus cabluri de transmitere a semnalului),a boxelor pe care debiteaza amplificatorul si grosimea cablurilor ce fac legatura intre amplificator si boxe, adica se pune si calitatea lantului in care este integrat amplificatorul."Foarte clar" fiind superlativul lui "clar", inseamna ca vorbim de o adevarata afacere...prin urmare fidelitatea amplificatoarelor care se aud "foarte clar" depinde de cati bani esti dispus sa cheltuiesti."Mai putin clar" ar fi un termen omenesc.

Link to comment

Un amplificator are fidelitate ridicata daca modifica insesizabil forma de unda aplicata la intrare in domeniul de interes dar avand in considerare ce vede amplificatorul la iesire .

Astfel ca multi se chinuie sa obtina rezultate in simulatoare dar fara sa ia in calcul elementul de la capatul amplificatorului : incinta acustica ! ,care este mai mult decat un circuit R-L-C

Deci de aici el trebuie sa aiba:

- thd la frecvente mari (daca vorbim de audio,15-20khz ) care sa fie insesizabile de urechea umana < 0.01 %

- sa nu introduca defazaje intre semnalul de intrare si cel de iesire; deci sa nu existe decalaj de faza la frecvente diferite .

- sa aibe un slew rate mare astfel incat sa nu incetineasca tranzitiile semnalului de intrare vazute in iesire ;ex 100V/uS

- sa fie foarte stabil , deci sa aibe rezerva de faza dar si rezerva de castig .

- dinamica mare

- etajele cat se poate de liniare ,ex: degenerari ,etc

- sa aibe un castig destul de mare in bucla deschisa la frecvente mari :ex 10-20khz(peste 60 dB) .

- sa se evite condensatoarele cat se poate de mult (de ex millerul sa fie de valori mici si eliminarea celui din intrare,reactie);ele introduc distorsiuni neliniare care nu pot fi simulate in programe .

- Sa aibe macar 2 randuri de tranzistoare finale pe canal pentru a scadea rezistenta de iesire in regim dinamic .

- sa aiba zgmot mic introdus adica sa se ia in considerare si zgomotul produs de componente si de impedantele mari din circuit

-toate astea trebuie proiectate avand in vedere scopul final :reproducerea exacta a semnalului din intrare pe sarcini reactive (R-L-C) .

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines