Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop rusesc C1-91 defect


Guest misu1lica

Recommended Posts

Guest misu1lica

Osciloscopul C1-91 s-a defectat. Am avut un defect pe tranzistorul de la sursa in comutatie si un condensator de 1uF.Toate tensiunile de pe alimentare sunt OK, dar are urmatoarea problema:il pornesc si nu apare nimic pe ecran, daca apas butonul de "Cautare spot" imi apare doar pozitia pentru tensiuni si pentru baza de timp (ne-inteligibil).Cum pot sa-l pun pe picioare? :cry: Va multumesc anticipat.

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Aici am gasit manualul lui, ce contine si schemele... asta e osciloscopul?

 

http://sziget.mine.nu/~tAB/muszer/Oscil ... c1-91.djvu

 

De obicei cand nu apare spotul, se verifica amplificatoarele finale de deflexie pe verticala si orizontala... adica alea care comanda placile. Apoi le poti testa aplicand o tensiune mica la intrare, verficand daca se muta spotul in ritmul acestei tensiuni, pe H respectiv pe V, in functie de care amplificator il testezi.

Link to comment
Guest misu1lica

Da acesta este.Ma gandeam ca problema ar fi si la partea de inalta.Osciloscopul afiseaza nivelul de tensiune si frecventa in coltul stanga sus si stanga jos, doar acestea apar la apasarea "cautare spot".Cand iau mana de pe buton aceste 2 elemnte se duc mai sus/jos fata de zona de afisare a tubului.Spotul nu apare la apasarea acestui buton.

Link to comment

Cautati foaia de catalog a tubului 17LO1i, vedeti aranjarea pinilor si marimea tensiunilor posibile pe acei pini, apoi masurati la osciloscopul dvs. Atentie ca sunt si valori foarte mari si prezinta risc de electrocutare!!. M-am uitat in fisierul din linkul de mai sus, cu schema, si la pagina 66 unde e schema cu tubul nu sunt date tensiunile de pe electrozii acestuia. De obicei in manualele osciloscoapelor rusesti erau niste tabele cu tensiunile pe trafo alimentare, tub si alte puncte de masura insemnate pe cablaje.Modelul asta c1-91 nu are o temporizare la pornire? astfel ca ii permite filamentului sa se incalzeasca si apoi activeaza modulele de HV ?M-am jucat cu un c1-91, cel putin asa mi s-a parut, dupa 1-2minute de la pornire se activa HV-ul.Mai cautati pe internet, poate gasiti un manual de service mai detaliat, pe forumurile rusesti.

Link to comment
Guest misu1lica

Da are o temporizare la pornire. Dupa trecerea timpului de incalzire a filamentului, apas pe butonul de cautare spot, doar atunci imi afiseaza pozitiile pe care sunt cu baza de timp si cu tensiunea. Spotul nu il arata in niciun caz. Nu imi dau seama ce face osciloscopul la apasarea butonului ca cautare spot, ca as face o comparatie intre cele doua cazuri (apasat sau nu butonul cautare spot)

Link to comment

Pai butonul de beamfinder probabil modifica PSF-urile finalilor X respectiv Y astfel incat sa aduca spotul "in ecran", asta desigur daca etajele cu pricina functioneaza corect, asemeni si sursa de HV.In concluzie la pagina 58-59 in fisier sunt schemele etajelor finale x si y, masurati cu butonul "poisk liusha" apasat si normal tensiunile in colectoarele lor.Poate un user care stie rusa va ajuta cu traducerea primei parti.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines