Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce face optoizolatorul?


Recommended Posts

  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Ii spune optocuplor, nu am auzit pana acum termenul de optoizolator. Unde l-ai intalnit cu denumirea asta?

 

Intr-adevar, functia lui este sa izoleze galvanic, adica sa nu existe sarme comune intre cele 2 parti ale montajului. Ca sa transmita semnalul dintr-o parte in alta foloseste lumina in loc de curent electric. II spune optocuplor in ideea ca el cupleaza optic cele 2 parti fara sa le cupleze si electric.

 

Izolarea galvanica se foloseste atunci cand vrem sa inlaturam, chiar si in cazuri de avarie, posibilitatea patrunderii unor curenti sau tensiuni periculoase ori nedorite.

 

O alta metoda de a cupla 2 parti ale unui montaj, si totusi sa se mentina separarea galvanica intre ele, este cu ajutorul campurilor electromagnetice, adica folosind un transformator.

 

Optocuplorul transfera doar semnalul (informatia) dintr-o parte in alta, nu poate face si transfer de putere. Spre deosebire de optocuplor, transformatorul poate separa galvanic si in acelasi timp poate transfera, la nevoie, si putere electrica.

 

In surse optocuplorul separa electric zona de tensiune mica si stabilizata (adica tensiunile de iesire din sursa) de zona cu tensiune mare si nestabilizata (adica zona cu tensiunea de retea).

 

Rolul optocuplorului in surse este sa-i "spuna" etajului oscilator de pe intrare cat de mare sau de mica e tensiunea stabilizata de la iesire. In functie de ce-i "spune" optocuplorul oscilatorul pompeaza mai putina sau mai multa energie in transformator si astfel se stabilizeaza valoarea tensiunii de la iesirea sursei.

 

De obicei atunci cand se arde optocuplorul, oscilatorul nu mai "vede" deloc tensiunea de la iesirea sursei si crede ca nu e tensiune destula. Asa ca se apuca si pompeaza ca nebunul in transformatoare. Efectul este ca tensiunea la iesire tinde sa creasca periculos de mult.

 

Urmatorul pas este ca intra in functiune protectia la supratensiune si/sau protectia la supracurent. Daca aceste ultime protectii nu fac fata atunci te poti trezi ca sursa iti arde TOT ce se alimenteaza din ea. De obicei asta se intampla foarte rar pentru ca inainte sa se arda tot, se arde chiar oscilatorul care pompeaza energie in transformatoare si tensiunea la iesire devine zero.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines