Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Primul meu CNC - Buget Redus


Guest grig_v4li

Recommended Posts

Guest grig_v4li

Salut tuturor!

 

De cel putin 3 ani incoace vreau sa-mi construiesc un CNC (Router) dar abia acum am reusit sa pun un ban de o parte.

Apelez la cunostintele voastre sa ma ajutati sa ma decid in privinta pieselor necesare si eventual a metodei de constructie.

 

BUGET - Maxim 4000 lei

Mi-am calculat un necesar de doar cateva din piese la aproximativ 3300 de lei :-( pe http://www.hi-end.ro unde sper sa obtin si reducerea de student de 10% (electronica- Constanta)

In banii astia sunt incluse: kit de 3 motoare 3nm + drivere, sursa tensiune, axe de precizie de 25mm(axa X), 20mm(axa y), 16mm(axa X), suporti de capat, rulmenti si bineinteles suruburi trapezoidale de 12mm pt toate axele + piulite + cuplaje rigide. Curse utile aproximative 1000x700x250mm. Pentru axa x rulmenti liniari iar pt celelalte, bucse de bronz/teflon.

Lipseste de aici inca un motor + driver, motor frezare, freze si profile aluminiu(daca nu sunt scumpe).

 

Ce vreau sa fac cu CNC-ul?

Tatal meu are un atelier (la tara) cu cateva utilaje pt prelucrarea lemnului si a metalelor. (abric si banzic facut de el, strung vechi romanesc mostenit, freza idem + ceva imbunatatiri, + diverse necesare intr-un atelier de acest gen)

In vremurile astea am ajuns cu atelierul asta sa ne facem doar treburile din gospodarie.

Vreau sa salvez cumva situatia cu ajutorul acestui CNC si in plus ar fi pacat sa nu valorific cunostintele combinate de de mecanica si electronica.

Daca nu o sa mearga "afacerea" voi fi impacat cu gandul ca macar am incercat sau voi face puzzeluri 3d din placaj :rade:

Deci: ma gandesc ca la bugetul asta pot obtine o cursa utila de 1000x700x250mm si sa prelucrez materiale pana la densitatea aluminiului (incluziv aluminiu daca nu cer prea mult) :freaza:

 

Nelamuri tehnice.

Nu sunt convins ca am ales bine axele de precizie pt ghidaje, sun oare prea subtiri pt cursele 1000x700x250mm?

Bucsele de teflon sunt o solutie buna pt mine? (doar y si z, si pt x-rulmenti liniari)

Suruburile trapezoidale sunt prea subtiri? (Nu vreau sa aud de suruburi cu bile, sunt MULT PREA SCUMPE pt mine) :cry:

Ce tip de piulita imi trebuie? bronz, Ertalyte, etc...

Motorul pt frezare ar trebuie sa aiba posibilitatea de reglare a turatiei?. Daca da, care ar fi acestea?

Cum si din ce sa fac sasiul/cadrul CNC-ului?

-o mica intrebare legata de Software (sa ma ierte moderatorii) In ce program sa proiectez cnc-ul si eventual sa si lucrez in el mai apoi. Am inceput sa invat Rhino 4.0.

+ multe alte intrebari pe care le voi pune pe parcurs

 

Va rog sa umpleti golurile si sa ma corectati :da

Daca abordarea mea nu este buna, astept o sugestie.

 

Va Multumes!

Link to comment
  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Rhino este un program excelent de proiectare . Eu cu asa ceva lucrez , si merge foarte corect . In combinatie cu ArtCam si Mach3 , este o solutie beton pentru lucrul cu o masina CNC .Prelucrare aluminiu cu suruburi trapez ? Mai bine nu ... strici si materialul , si nici nu obtii o precizie de prelucrare decenta ... Mai incolo , cand vei face upgrade la " bile " , poate ... Daca folosesti ghidaje cilindrice ( bare rectificate ) , pai atunci nu te mai gandi la teflon sau alte fleacuri ... rulmentii liniari corespondenti sunt suficient de ieftini , ca sa nu faci compromisuri ... Structura , daca nu ai buget s-o faci din profile extrudate . poate fi facuta din profile de otel . E mai greu nitel ( la alinieri , unghiuri , planeitati ) , dar mai ieftin . Daca faci proiectarea inteligent , n-o sa ai nevoie de prea mult aluminiu ... doar cateva blocuri pentru piulite , rulmenti ... Termina mecanica mai intai , fara controale si motor de frezare ( doar stepper-ele ) , si dup-aia vezi ce-ti ramane pentru drivere si motor de frezare . Succes.

Link to comment
Guest grig_v4li

Multumesc "katran", ai dreptate in privinta rulmentilors si nu numai.Voi proiecta/construi cnc-ul din aproape in aproape; cred ca o sa mai reduc din cursa utila pe x si y cu cativa zeci de cm.Voi posta cat de curand un model revizuit al cnc-ului. :da

Link to comment
  • 1 month later...
Guest gtdaniel

Buna ziua!Avem cumva in tara o sursa de suporti pentru ghidajele liniare sau ghidaje +suporti gata facute,asa cum apar pe E-bay pe relatia China, asa-numitele ?

Link to comment
Guest gtdaniel

Am citit, chiar de mai multe ori...Dar nu se specifica nimic de suporti, inclusiv in fotografii sunt prezentate doar ghidajele...Sa inteleg ca daca comand un set de ghidaje, primesc si suportii pentru ei?Cred ca am fost inteles gresit, desi am specificat ca e vorba de SBR-uri...Atasez si o fotografie pentru a se vedea exact despre ce-i vorba.

post-36190-139829355344_thumb.jpg

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines