Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comparatie intre multimetre, eventuale sugestii


suat

Recommended Posts

In urma cu ceva timp, am vazut intr-un EnGross un multimetru.. ce mi s-aparut ceva mai serios. Este vorba de DT9208A. L-am cumparat.... cand am ajuns cu el acasa... stupoare.. nu masura temperatura, nu functiona sonda, iar ca si acuratete..l-am luat drept etalon pana intr-o zi cand i-am ars siguranta de pe mA, de atunci nu a mai masurat corect intensitatea. Am decis sacumpar un alt multimetru similar, dar sa nu mai aibe sonda de temperatura.. am ales DT9205.. si...stupoare.. Valorile rezistentelor [ ohm ] erau diferite... aveam 2 valori diferite pe cele 2 aparate... iar pe scala de mV, diferentele erau mai mari de 50mV. Am banuit ca DT9208A-ul era defect.. asa ca l-am facut bucati, si am mai cumparat un DT9205 ... La fel.. aveam fix 2 aparate de masura DT9205 .. ce afisau valori diferite. [ unul din cele 2 l-am ars intre timp ] M-am hotarat sa achizitionez... [ chipurile ] un multimetru mai serios. si Am achizitionat dintr-un targ.. un multimetru analogic rusesc.. cu carcasa neagra din ebonita.. dar e complet decalibrat [ masoara doar tensiuni continue ], si am in cap sa il repar... acul i se bloca intr-o pozitie fixa...acum am rezolvat problema acului... si sper sa il repar. Si tocmai astazi am achizitionat un alt multimetru, sper ca e mai serios.. e vorba de UNI-T UT53. Arata mai bine ca orice aparat de masuracarcasa aceea din cauciuc.. e mai rigida si mai bine finisata, i-am dat capacul jos.. si am studiat atent placa electronica, si pare-se ca e mai bine realizata, in sensul ca...folosestenumai componente SMD, sondele arata mai bine... par a fi mult mai bine realizate, functioeaza perfect senzorul de temperatura [ am verificat temperatura unui procesor de laptop si temperatura cuptorului unei imprimante laser, iar rezultatele par afi aproximative [ cuptor 154 grade [ el trebuie sa aibe 180 grade ] am pus vina pe ontactul termic nu foarte bun ] iar CPU 45 grade. pe scala de max 200 ohm, cand scurtcircuitez sondele imi afiseaza 0,5 ohm, pe scala de diode, cand tiuie buzzerul imi afiseaza 002 - 003 .E normal.. sau trebuie sa gasesc o modalitate de... [ zero-ing ] ? Am si garantie de 2 ani. ce parere aveti de... UNI-T UT53 ? Ma pot baza pe el... in masurari unde am nevoie de o oarecare acuratete? [ reglat curent de mers in gol pentru amplificatoare, offset ], daca vreau sa construiesc un amplificator pe tuburi si nu am osciloscop.. sa ma pot baza pe el atunci cand... fac reglaje?

Link to comment
  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Ati avut...ghinion. Eu am si DT9205A,DT9208A,DT830B, DT182 si au fost de la inceput impecabile, mult mai precise decat clasa de precizie declarata de producator. In primul rand, procurati-va un circuit integrat etalon de tensiune http://www.analog.com/en/special-linear ... index.html apoi reglati din semireglabilul multimetrelor sa afiseze acea valoare. Peste cateva saptamani, masurati din nou acel etalon, trebuie sa arate aceeasi valoare. Verificati daca nu se modifica la lovituri de intensitate normala, etc. In caz de nevoie, inlocuiti acel semireglabil cu Piher, Rosenthal, orice SR bun cu pelicula de oxid-metal.

M-am hotarat sa achizitionez... [ chipurile ] un multimetru mai serios. si Am achizitionat dintr-un targ.. un multimetru analogic rusesc.. cu carcasa neagra din ebonita.. dar e complet decalibrat [ masoara doar tensiuni continue ], si am in cap sa il repar... acul i se bloca intr-o pozitie fixa...acum am rezolvat problema acului... si sper sa il repar.

Asta e umor englezesc, sau ce?! Daca vorbiti serios, va recomand sa-l donati unui muzeu, sau dus la reciclare.

pe scala de max 200 ohm, cand scurtcircuitez sondele imi afiseaza 0,5 ohm, pe scala de diode, cand tiuie buzzerul imi afiseaza 002 - 003 .E normal.. sau trebuie sa gasesc o modalitate de... [ zero-ing ] ? Am si garantie de 2 ani. ce parere aveti de... UNI-T UT53 ?

Ce clasa de precizie doriti? Aveti de reglat cumva vreun sincrofazotron in domeniul nuclear? Va reamintesc ca vechile aparate analogice, cu ac, aveau in general o clasa de precizie de 3-5%, de ex.daca masurati o tensiune de 100V fix, aparatul era normal sa indice intre 97-103V...asta la un aparat serios, gen MAVO35, dar aparatele pt. amatori(cele mai simple) puteau avea o "precizie" de pana la...15%! :daAcei 0,5 ohmi reprezinta rezistenta celor doua fire de la sonde, daca va pare cam mare, puneti fire mai groase.Daca veti cumpara doua multimetre aceeasi marca, model, fabricate in aceeasi zi, pot costa si 500$/buc, veti constata ca tot exista diferente, aceea e data pur si simplu de clasa de precizie a aparatului si e absolut satisfacatoare pt. lucrari de depanare/constructii electronice de amator.
Link to comment

Unele mai au si rezistenta interna, ca la Uni-T sondele sunt tzapene de obicei. La 9208A am avut si eu ghinion, nu recomand. Aparatele mele "serioase" sunt Uni-T UT60E si UT70A, vreau sa mai iau unul tot Uni-T. Ambele masoara 0.0 ohmi cu sondele in scurt. :da La UT60E notez ca minusuri autorange'ul lent, capacimetrul slab, si lumina care nu merge decat cand e bateria full. In afara de asta este un aparat foarte bun, masuratoarea de frecventa/factor de umplere care in manual spune pana la 10MHz de fapt merge pana la 50MHz, in aceeasi toleranta de 0.1%. La UT70A exista si variante mai performante, insa interesant e ca este singurul din gama care masoara si inductante, pentru asta l'am luat.Pentru masuratori simple am 2 DT830B (ambele de firma si au vreo 4 ani vechime, cele noname nu m'au tinut). Aveam si un 838 dar noname, a luat'o razna.

Link to comment
  • 5 weeks later...

am facut ce am facut si am castigat produsul din imagine:

http://images5.okr.ro/auctions.v3/700_7 ... 00_700.jpg

 

 

 

De aceea...intreb... As dori sa folosesc osciloscopul doar pentru a invata, a urmari diverse forme ale sinusoidei, a testa puterea de iesire a amplificatoarelor... sa vad distorsionarea sinusoidei...

 

Nu vine din pacate cu sonde... vine exact cum se vede in fotografii. Ce sonde as putea folosi, pot confectiona asa ceva dintr-un cablu de antena? Inca nu sunt sigur daca am facut sau nu bine ce aqm facut achizitionand osciloscopul.

 

Trebuie sa cumpoar sonda? una simpla... e ok? trebuie 10/1? Exista vreun tutorial in care sa citesc cum sa folosesc un osciloscop?

Link to comment

Am primit osciloscopul... si pare a fi partial defect. Am dat capacele jos si am observat ca s-a umblat la niste tranzistori candva... au fost inlocuiti si s-a adaugat ulterior vopsea pe ei, iar toti condensatorii sunt originali made in URSS Transformatorul de retea se incalzeste... e fierbintenu reusesc sa sincronizez sincronizarea orizontala... in loc de sinusoida fac un fel de spirala pe ecranSa incerc sa gasesc condensatori de calitate electrolitici si sa-i inlocuiesc pe toti? Probabil vina condensatorilor de nu reusesc sa aliniez sinusoida.. [ imi tripleaza sinusoida ] Eventual sa ii masor cu capacimetrul unui multimetru? Sa verific circuitul de autocalibrare [ nu functioneaza, probabil tranzistorii respectivi sunt strapunsi]

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines