Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa pentru Laptop cu aer comprimat


Recommended Posts

MotivatieTransportul energiei e marea problema nu producerea ei " citat din RoGeorgeScurta descrie Intr-o mini butelie se va pastra aer comprimat. Aerul invarte vreo "scula" pneumatica ce pune in miscare un alternatorCerinteVreau oamenei seriosi la discutia asta. Am pretentia ca cei sub 18 ani sa precizeze nivelul de pregatire.Chiar si daca cineva se incumeta la un calcul. Eu am estimat, asa in cel mai grosolan mod si mi-a dat ca:- la aceleasi dimensiuni iese mai ieftin decat un acumulator de laptop;- poati acumula energie comparabila cu capacitatea bateriei- timp de incarcare mult mai mic (incarcari rapide de 5 minute pentru 5 ore autonomie sunt perfect posibile)- nu este foarte periculos - daca explodeaza butelia de aer nu e acelasi "drac" cu butelia pe hidrogen - asa cum au propus pentru laptopuri ( sa ai o mini butelie cu hidrogen si apoi sa un fuel cell)

Link to comment
  • Replies 30
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

O mica modificare a ideii enuntate: Stocarea energiei este marea problema, nu producerea ei. Aplicatia imediata a unui sistem de stocare eficient ar fi acumularea energiei din vara pentru iarna...Generatorul electric pneumatic e posibil in principiu, dar nu este practic.Cea mai mare butelie de gaz comprimat pe care o gasesti (inalta cat omul si grea de 60 kg) are o capacitate de 50 litri. Prin comprimare la 200 atmosfere se baga in ea 50x200=10 000 litri de gaz.O scula pneumatica mica (de exemplu surubelnita) consuma cam 300 litri/minut, deci va functiona aproximativ 10000/300= 33 minute. Sper ca poate genera circa 30W electrici pentru laptop daca e cuplata la un generator potrivit.Iar o varianta "miniatura" cu cea mai mica butelie (4 litri si 6,8 kg) ar functiona undeva spre 2-3 minute.

post-29403-139829328484_thumb.jpg

Link to comment

Iar o varianta "miniatura" cu cea mai mica butelie (4 litri si 6,8 kg) ar functiona undeva spre 2-3 minute.

Multumesc frumos pentru calcul. Eu zis sa o testam..... Daca poseda cineva o astfel de baterie (si vrea test) eu zic sa dea un semn. Ca generator poate fi cuplat de "scula" un electromotor cu magneti pe stator. Putem masura energia electrica obtinuta pusa pe un bec. Referitor la spunei uite cum zic eu:daca exista masini care merg pe aer comprimat, nu om putea alimeta un laptop ? Gresesc ?http://www.gizmag.com/go/7000/La eficienta pe care ai descris-o tu nu inteleg de ce nu ar face acele scule pe curent electric ?E prea mare diferenta intrea a cara 6.8KG pentru a obtine 3 minute de 33 W mecanici, pe cand daca lua un acumulator de 12V 7AH de 1Kg (acumulator de UPS), si cu un randamet de transformare in energie mecanica de 70% ai avea 60Wh. Adica "scula" aia care ar avea cam 30W ar functiona 2 ore.
Link to comment

Sculele pneumatice sunt mai usoare si mai mici decat cele electrice la aceiasi putere. Intr-o fabrica se instaleaza un rezervor mare de aer comprimat, mentinut incarcat de un compresor electric sau diesel si din el se alimenteaza toate atelierele. Turbinele cu aer pot lucra la turatii foarte mari, iar pistoanele au deplasari liniare mari, ceea ce este mai greu de obtinut cu motor electric. Pe de alta parte se folosesc in mediu exploziv, fiindca nu produc scantei si in mediu umed fiindca nu prezinta pericol de electrocutare.Eu am inteles ca propui o solutie portabila de alimentare a laptopului si faceam socoteala ca nu e deloc mai portabila decat acumulatorul electric.Energetic vorbind, nu are rost sa consumi energie electrica pentru comprimarea aerului si apoi sa obtii din nou lucru mecanic si energie electrica, fiindca pierderile sunt mari.

Link to comment

nu merge, butelia este foarte grea iar 200 atmosfere nu poti face acasa in veci ,eu am studiat demult problema ,pt bicicleta ,aveam unde incarca cu aer tubul de oxigen 200 atm pt .citiva lei si totusi nu era rentabil. laptopul meu merge 3 ore la internet din baterie asa ca nu e cazul.daca ii moarta bateria lui ,mai bine legi 2 acumulatori12v 17Ah in serie si un stabilizator la19v si gata. nu-ti urla turbina in cap,

Link to comment

Dupa pareea mea, o butelie de aer comprimat sau de CO2 nu va da aceeasi energie ca si o baterie de aceeasi dimensiune. Ar fi o idee buna si probabil ar putea avea si aplicatii in anumite cazuri, de exemplu pentru functionarea la temperaturi scazute. Am vazut de exemplu "pompe" pentru bicicleta care functioneaza cu niste butelii de CO2, foarte usor de gasit, ca sa nu mai vorbesc de buteliile pentru armele cu aer comprimat, de asemenea foarte raspandite. Din pacate, transformarea energiei din butelie in electricitate nu este foarte silentioasa si credeti-ma, este foarte greu sa certifici un produs potential periculos si sa iti asiguri responsabilitatea unui incident.Laptopul are avantajul ca poate fi reincarcat la priza. O butelie de gas va trebui inlocuita complet, deci vor fi costuri suplimentare. Greutatea bateriei va fi substituita de greutatea generatorului electric.Cred ca daca sistemul ar fi fost valabil, automobilul cu aer (sau gaz) comprimat ar fi fost un proiect in desfasurare astazi. Se pare ca super-condensatorii sunt deocamdata promisiunea viitorului.

Link to comment

"Multumesc frumos pentru calcul. Eu zis sa o testam..... Daca poseda cineva o astfel de baterie (si vrea test) eu zic sa dea un semn." este un indemn interesant, dar cati vor da bani sa testeze aceasta idee care din start nu are cum sa fie profitabila. Cateva mentiuni: 1 Aer comprimat la 200 atmosfere... nici o sansa in regim economic. De altfel nu veti gasi aer comprimat la 200 atmosfere ci gazele separate adica oxigen, azot, co2 etc; 2 In procesul de lichefiere si distilare fractionata a aerului se obtin in mod principal azotul si oxigenul, in care azotul este in general produsul principal si oxigenul deseu; azotul fiind folosit pe scara foarte larga in diferite procese chimice; 3 folosirea oxigenului, care ar fi mai ieftin, este imposibila datorita incompatibilitatii sale cu grasimile de orice fel. Prin urmare ar fi greu de inchipuit o "turbinita" fiabila dar far o ungere cu un lubrifiant; 4 dimensiunile mari si foarte mari pentru a stoca gaze la asemenea presiuni; 5 constructia unui dinam, sau generator de mici dimensiuni, nu este o sarcina usoara. S-a mai dicutat pe aci pe forum despre modificarea bobinajului unui motor de mici dimansiuni si rezultatele au fost slabe... Probabil ca se mai pot gasi inca multe argumente... Cred ca este mai simplu cu un panou solar sau daca chiar doriti o chestie "soc" incercati cu o baterie din lamai. veti avea sigur succes.Oricum asteptam rezultate.

Link to comment

salut, pòate gresesc sau nu , :nu mai bine ar fi sa se studieze un vechi telefon de armata de ala cu manivela , un sistem mic similar se da 5 minute la manivela si se sta 20 la butoane, am vazut destul de multe lanterne cu inacarcare la coarba ,etc...spor la treaba fara creieri stresati...

Link to comment

Comparati lanterna cu un laptop...

sa traiti domn inginer, no compar doar nu au acelasi consum poate de 1la 20 dar merg spre acelasi principiu dai la manivela si te uiti la laptop :dans: :rade:prin anii 99 2000 , eram la scoala undeva iar un colg venise cu un casetofon ceva de genul la electronika rusesc , cu o manivela pe lateral dadea la ea si incarca un condensator baban apoi ascultai ca si 2 minute muzica, , la laptop se poate incarca bateria initial si apoi utiliza laptopul
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines