Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

LINIE MINI COMPONENT (MINITURN) ELECTRONICA 3220


alex_n2011
 Share

Recommended Posts

As vrea daca imi este permis de moderatori sa deschid acest "nou" topic pentru a grupa toate discutiile despre mini linia Electronica 3220 intr-un singur loc, pe care cred ca il merita si anume la sectiunea vintage tranzistorizat. Am un astfel de sistem complet, care a fost al meu pe vremuri si din "neglijenta" abandonat undeva pe la tara asa ca acum a ajuns in starea de restaurare (am pierdut documentatia de la cumparare). As incepe prin a grupa schemele tuturor componentelor: tuner, deck, amplificator. Pe forum este schema de amplificator, dar pentru tuner si deck nu am gasit nimic. Putem grupa aici detalii constructive si solutii de inlocuire a componentelor. Am lucrat pe electronica lui de mult dar as vrea sa va rog cu scheme de deck si tuner. Am sa va stau la dispozitie cu detalii foto pe masura ce il pun la punct. Va multumesc tuturor. Foto atasat nu e grozav dar pentru viitor avem cu ce. :da

post-58711-139829326786_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Guest coric66

Găsesc bună ideea centralizării schemelor pentru această linie . Pe moment fac doar trimiteri la locul unde găsiţi schema casetofonului viewtopic.php?f=59&t=87899 ,postată de dl cristiand02 (e un topic de vânzări dar dl. cristian ataşează şi documentaţia plăcii de bază a casetofonului care-i la vânzare) sau a tunerului viewtopic.php?f=216&t=69863&start=660 . Faceţi şi dvs. o trimitere la locul unde e schema amplificatorului şi propun să aşteptăm o săptămână , poate cineva postează aici caietul service sau măcar scheme mai lizibile , iar daca nu , să le urcăm aici pe astea pe care le avem momentan. Personal am tunerul si casetofonul , funcţionale , dacă vă pot fi de folos cu detalii şi amănunte culese pe viu şi în modul practic din aceste aparate , vă stau la dispoziţie. Mult succes.

Link to comment
Share on other sites

OK multumesc. Mai jos am grupat schemele asa cum se gasesc ele acum (sint aceleasi dar sa nu sa se supere nimeni daca au fost redenumite, dimensiunile au fost ajustate pentru a putea fi uploadate direct aici). De ajutor este si pagina:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Electronica_3220

Sper sa intru si eu in curind in posesia schemelor originale si sa le scanez la dimensiunea normala.

Dintre problemele avute cu el pot spune si eu:

- rezistentele din tuner (facute de Electroarges) au fost montate fortat si au crapat terminalele la imbinarea cu ceramica

- condensatori electrolitici (tot de Electroarges) in carcase de plastic

- potentiometrii multitura de acord din tuner: contact si stabilitate ("fugeau" posturile) - o solutie de inlocuire gasim?

- mecanica firava a casetofonului (a cazut curea a doua zi dupa ce l-am cumparat de nou)

- butoanele comutatoarelor rotative de pe toate cele trei componente (s-a spart priderea pe comutator)

- potentiometrul de volum/balans blocat

- cu amplificatorul nu prea am avut probleme: robust si puternic, sper sa-l repar cel mai repede

cit de curind si restul de scheme

post-58711-139829327599_thumb.jpg

post-58711-139829327604_thumb.jpg

post-58711-139829327608_thumb.jpg

post-58711-139829327612_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Am avut si eu ampliful si tunerul pana acum cativa ani.Iar mecanica o cunosc bine de pe Spatial-uri si Tehnoton RC2770 (e acceasi mecanica ungureasca)Rezistentele si condensatorii sunt problemele tipice are aparatelor romanesti...Potentiometrul de la statie se "rezolva" cu ulei de mecanisme fine, dupa degriparea cu WD-40Mecanica nu e rea deloc - puncte slabe sunt clapele - se rupeau in draci tumburusii de actionare - rezolvabil cu ceva indemnareAmplificatorul are o schema faina, dar este extrem de inghesuit si are mari probleme de racire

Link to comment
Share on other sites

Va multumesc tutor. Am facut o inspectie sumara a celor trei piese si in interior toate par ok (mai putin casetofonul care are comutatorul de tip de banda si butonul play rupt si mecanica nu mai merge de loc). M-au ingrozit insa cind le-am revazut celebrele rezistoare "verzi" si electrolitici de plastic cenusii (care erau prosti de noi). Cred ca am sa le inlocuiesc pe toate desi acum mi se pare o munca de sisisf. Am sa revin cit de curind cu niste foto de interior.

Link to comment
Share on other sites

Pentru cine este interesat sa restaureze un sistem ca acesta va prezint citeva foto cu amplificatorul (ca sa stiti la ce va asteptati), in conditii de utilizare si vechime eu zic "normale". Avem led rosu de power on nu stim inca daca mai functioneaza. Orice sugestie e bine venita. Un impediment de test este existenta conectorilor pentru "boxe old fashion" si lipsa conectorilor de intrare RCA. O solutie ar fi un panou spate nou pe care sa fie instalati noi conectori.

post-58711-139829331071_thumb.jpg

post-58711-139829331096_thumb.jpg

post-58711-13982933112_thumb.jpg

post-58711-139829331144_thumb.jpg

post-58711-139829331168_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Guest coric66

Spor la treabă cu ele. Pentru deck , în ultimă instanţă , am o mecanică , necesită doar înlocuirea rolei presoare , eu am încercat sa-i tensionez arcul dar tot fluctua viteza. Îmi daţi o adresă dacă n-o porniţi pe aceia şi v-o trimit.

Link to comment
Share on other sites

Vezi ca nu ai butonul original de la comutare surse. Daca vrei sa folosesti statia, ar fi bine sa te gandesti la o racire activa - cel putin a finalilor.Mecanica, din ce imi aduc aminte capata joc in cabestan - imi aduc aminte ca facusem niste saibe, pentru a remedia treaba asta. Si la un rc2770 si la un rc radiotehnika stereo, care paradoxal, avea aceeasi mecanica.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Salut,Prin 1987 am cumparat acest miniturn. Deck-ul foarte slab insa radioul si mai ales amplificatorul au un sunet deosebit.Mai am si acum ampliful si tunerul perfect functionale !!! Daca pot sa va ajut cu sfaturi privind restaurarea dati-mi de stire.O mare problema a amplifului sunt potentiometrii bass,inalte si mai ales cel de volum care este mai special in sensul ca are si balansul si priza mediana care este pentru corectia "fiziologic" sau loudnes .Pentru o restaurare de calitate a acestora simgura solutie corecta este dezlipirea lor de pe cablaj ( aveti nevoie de pompa de fludor ) , dezmembrarea lor cu mare grija si curatarea de acea vaselina care in timp s-a facut ca un clei.De dragul vremurilor de altadata si pentru omararea timpului merita restaurarea acestor aparate.Spor la reaba !!!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines