Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sony Bravia KDL-40S4000, sasiu EG1L-L, Panel Det error


Recommended Posts

Buna dimineata tuturor,Asa cum scrie si in titlu, este vorba de un TV LCD, Sony Bravia KDL-40S4000, cu sasiu EG1L-L care la pornire sta cam 1 secunda aprins, timp in care apare ceva scris pe la colturile ecranului, gen versiuni de software sau similar, dupa care se stinge, intrand in stand-by, cu ledul de stand-by semnalizand de 6 ori. Am gasit un manual de service pe net, dar care este de la KDL-40U4000. Sasiul si interiorul insa sunt identice cu 40S4000.Conform manualului, eroarea inseamna "Panel Det error". Rog daca este cineva, care poate sa ma indrume, spre o localizare cat mai precisa a defectului.Pana acum am primit o parere, precum ca ar fi display-ul defect si ca trebuie inlocuit. Dar inlocuirea costa cam mult si nu stiu daca se mai merita. De aceea incerc, cu ajutorul dvs, sa obtin o a doua parere, pt a fi sigur de natura defectului. Astept orice parere sau sfat avizat.Multumesc anticipatRadu

Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Am reusit sa fac cateva masuratori pe placa de sursa, care au iesit bine, dar nu am continuat deoarece timpul in care el sta aprins si in care se poate masura,este atat de scurt ca este foarte dificil de efectuat masuratori in multe puncte. Tocmai de aceea am si postat acest apel, poate imi spune cineva exact unde sa masor intai. Sau eventual daca stie cineva, cum se poate anula informatia de eroare care merge spre procesor, pt ca el sa ramana aprins si sa pot efectua masurtori mai multe. Nu stiu insa in ce masura este sanatos pt TV sa-l tii aprins in conditia asta. El are o mufa de pe placa de sursa (care contine si invertorul pt display) care se duce catre placa de procesor cu urmaoarele semnale:-dimmer-back-light-on/off-inv-err-gnd-balancer-err Banuiesc ca unul din aceste semnale contine eroarea si este si cel care ii spune procesorului ca trebuie sa treaca in stand-by. Probabil dandu-i procesorului un L sau un H, il pacalim, dar nu stiu cat de sanatoasa e manevra. Incerc sa atasez si manualul, dar s-ar putea sa nu mearga, avand in vedere ca are 5M.Nu merge, este prea mare. Dar cred ca se poate gasii pe net. Se numeste:sony_kdl-40u4000-chassis-eg1l-l_[ET].pdf

Link to comment

Poate fi un neon defect, invertorul,panglicile de la panel oxidate la mufe sau chiar intrerupte,placa lvds defecta!!!Ar trebui sa faceti cumva sa puneti o sarcina artificiala in locul invertorului,ceva gen bec de 24v-auto sa vedeti totusi daca apare tensiunea necesara invertorului,dar trebuie cumva sa mentineti ''startul''dat de procesor,adica ON-ul pt a putea masura cei 24v,de exemplu!!!Din pacate aparatele astea sant ''blindate'' cu tot felul de protectii la : lipsa sarcina,scurt circuit,lucruri sesizate de procesor care apoi blocheaza functionarea sursei!!!Masuratori la ''rece'' ohmetric atat in invertor cat si in sursa!!

Link to comment
  • 10 months later...

Si ca sa nu ramana subiectul in coada de peste, postez si finalizarea lui.E adevarat ca finalizarea vine dupa un an de la deschiderea subiectului, dar acum am avut timp si ma cam saturasem sa-l vad stand de pomana prin casa. Ma incurca si vroiam sa stiu daca il arunc sau daca mai scot ceva din el.Dupa un studiu al internetului si al schemelor din manualul de service, am ajuns la concluzia ca procesorul primea doar o singura informatie care il baga in 'stand-by', cu continutul 'panel detection'. Eroarea se produce in cazul in care procesorul are 0V pe intrarea de 'panel detection'. In functionare normala, acesta tensiune trebuie sa fie in jur de 3V. Aceasta informatie era rezultatul a doua informatii cumulate si anume 'balancer error' si 'inverter error'. Tensiunile pe cei doi pini de eroare trebuie sa fie 0V, in functionare normala. Am reusit sa masor in scurtul timp cat statea pornit si sa vad ca tensiunea de 'balancer error' nu ramanea 0V, ci de ducea in 12V. Informatia (comanda) care facea ca acesta tensiune sa fie 12V venea din placa "balancer" pe pinul "LD". Am intrerupt calea semnalului 'LD' catre circuitele sumatoare de erori si am pornit TV-ul. Acesta nu a mai intrat in stand-by. L-am tinut pornit cateva minute, verificand continuu, temperaturile pe toate trafo din invertor ca si de pe placa balancer, dar si de pe radiatoarele din invertor. Dupa cateva minute de functionare, totul era OK. A urmat vizualizarea ecranului cu imagine pe el, dar nu am observat nimic in neregula. Am scos schema modulului 'balancer' deoarece nu este data in manual, ea facand parte din panel, care in caz de defectiune se inlocuieste cu totul, conform celor de la SONY. Fiecare lampa are (pe placa balancer) un mic trafo a carui primar este inseriat in circuitul de alimentare al lampii, iar cele doua secundare dau ceva informatii, daca totul este in regula cu lampa respectiva. Am inceput sa masor tensiunile de pe secundarele acestor trafo si am observat ca unul dintre ele avea cam 8V pe iesire, pe unul dintre secundare, fata de cei 3V cat gasisem pe celelalte. Deci era clar ca lampa respectiva nu functiona corect, sau poate chiar deloc. Dar totusi pe imagine nu se observa nimic. Atunci mi-a veni ideea sa pun televizorul in functia 'meniu', care este pe un ecran albastru uniform. Deabea acum am observat ca pe toata lungimea ecranului (acolo unde se afla si trafo depistat) era o dunga f slaba mai intunecata. Si asa am ajuns in situatia (care speram sa o evit) de a desface tot panelul si a porni tv-ul fara ecranul LCD, pentru a vedea daca ard toate lampile. Concluzia: o lampa nu se aprindea deloc. Am facut rost de lampa, am inlocuit-o, si tv-ul merge perfect. Firma Sony, neavand autorizare de a executa reparatii la nivelul inlocuirii lampilor, inlocuiesc (in acest caz) tot panelul, care costa in jur de 500 Euro. Bravo lor........"S-am încalecat pe-o sa, s-am spus povestea asa"

Link to comment

La defectul ce iti dadea in service manual ,era de inteles ca trebuia desfacut panelul ,in cazul cand nu aveati de un osciloscop ptr a putea vizualiza impulsurile de pe fiecare traf de pe invertor.Nu mai pierdeati atata timp ,faza cu eliminarea pinului de eroare nu este o metoda de elecronist (am vazut situatii cand au eliminat eroarea de pe invertor din lenea de a desface display-ul ,lucru ce poate duce la incendii datorataambalarii termice si a efectului Corona la zona afectata lampii cu defect sau a invertorului -trafo invertor

Link to comment
  • 4 weeks later...

Buna seara stimati colegi. Am primit si eu un TV LCD Sony - Bravia cu un defect care eu unul as crede ca-i vorba de panel. Detalii:

 

-model = KDL-32L4000

-placa de baza = FLX00017358 - 104 ver.4.06 2008.5.11

-sursa = DPS-205CP

-T-con = Y320AB01C2LV0.1

-panel = LTY320AB01 ( LTY320AB01005 )

 

Deci repet, face un simptom specific de T-con ( putin probabil ), mai degraba eu unul as crede ca este din panel. Mai jos, pun in attach doua poze si pe youtube pun un filmulet. Daca observati in acel filmulet de pe youtube, o asazisa " desincronizare pe cadre " aceasta fiind numai in zona panelului afectat. In partea de sus, imaginea este OK. Din cele spuse de mine si vazute in poze, astept parerile dumneavoastra. Eu unul, as crede ca-i vorba de panel defect. Ce parere aveti?

 

Specific: am pus ESR-metrul pe toti conzii atat in sursa cat si pe placa de baza. Toti conzii dau bine la ESR. Doar de inainte de a masura conzii am zis ca pierd timpul aiurea cu masuratul conzilor, dar elimin ca n-am de ales.

 

Mai jos in attach aveti doua arhive cu doua poze si acesta este linkul cu filmuletul pe youtube:

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines