Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Centrala termica Orlan


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Am scris asa:"am inlocuit blocul electronic cu altul sigur bun si e ok"adica am luat un bloc electronic de la o alta centrala identica si care functioneaza si l-am pus in centrala cu defectul de care am vorbit si e ok adica functineaza.Deci trag concluzia ca centrala mea ,inclusiv ventilatorul si condensatorul sunt ok.Defectul este evident in blocul electronic.Am facut si verificarea inversa:am pus blocul meu electronic (considerat defect)in centrala martor si defectul s-a manifestat acolo.Am vazut ca ventilatorul se alimenteaza prin triac comandat de procesor.Astept o parere de la meseriasii care au lucrat cu aceste centrale :care ar fi piesa defecta?Multumesc.

Link spre comentariu

Incercati sa verificati triacul intai. Daca ventilatorul e bun, e de suspectat un scurtcircuit prin cablaj (sarme, pana la motor); condensatorul e PE motor, incat nu cred ca are vreo problema.Triacul poate fi vizibil crapat sau defect mai discret; nu detaliez acum ce trebuie sa gasiti cu ohm-metrul pentru a-l considera bun. Pana la urma triacul e relativ ieftin; problema reala e daca acesta s-a strapuns si a ars controlerul (unele placi au un tranzistor intre iesirea controlerului si grila triacului, care mai protejeaza controlerul; atentie ca se pot arde si rezistoare din grila triacului; insa unele controlere comanda direct grila...) Daca s-a defectat controlerul (nu functioneaza nici dupa inlocuirea triacului) e mai incurcata treaba: adesea controlerul, care contine o memorie in care este scris programul e "custom design" si nu e disponibil ca piesa separata. Va trebui sa cumparati tot modulul (care e sensibil mai scump) si asta fiind uneori mai greoi de gasit (la comanda, uneori dureaza).Fiind un forum de electronisti, ma intreb daca logica de comanda a acelui ventilator e chiar asa de complexa (masurarea temperaturii si compararea ei cu valoarea reglata pe termostat in format numeric complica destul de mult lucrurile desi precizia practica e de vreo 5 grade...) Fiind insa un element de siguranta nimeni nu va va recomanda sa o inlocuiti cu ceva artizanal.Spor!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Incercati sa urmariti pe placa de baza, traseul de la ventilator pana la controler.

In principiu, controlerul trimite semnal catre ventilator printr-un optocuplor (pentru a nu praji controlerul in caz de scurtcircuit), apoi un triac sau tiristor ce controleaza ventilatorul.

Masurati tensiunea pe pinul controlerului atunci cand porneste ventilatorul, atat pe placa buna cat si pe cea defecta. Daca controlerul e in regula, atunci ar trebui ca tensiunea intre acel pin si, atentie, masa controlerului sa fie de circa 5 V.

Daca controlerul da semnal, atunci e o componenta de pe placa intrerupta; va trebui identificata prin urmarirea traseului.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Multumesc tuturor pentru sfaturi.Varianta mea este cu optocuplor in poarta triacului.Circuitul si componentele pina la iesirea din procesor sunt ok si trag concluzia ca defectul e din procesor.Am imprumutat un bloc de comanda pana gasesc unul nou.Aveti idee in afara de romstal unde as mai putea gasi ?Toate cele bune!

Inainte de a cumpara, masurati tensiunea pe placa buna pe pinul procesorului care da comanda catre ventilator. Apoi comparati cu placa defecta. Pe placa defecta lasati pinul procesorului in aer (adica sa deconectati de pe circuitul acestuia orice alte piese care ar putea fi in scurt catre masa, caz in care tensiunea ar fi 0 V). Daca nu gresesc, intre optocuplor si procesor e un rezistor. Indepartati rezistorul (sau chiar optocuplorul si orice alta componenta) si faceti masuratorile.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Acum am citit postul de mai sus si ma intereseaza pentru viitor:acest Euroster este compatibil direct cu Ecoster sau trebuie ceva modificari?

Eurosterul 1100w are o sonda de temperatura ce vine pe teaca de pe cazan unde vine si sonda de temperatura originala (la inlocuirea automatizarii aceasta se elimina din teaca), un fir cu stecher ce se conecteaza la o priza, un cablu ce alimenteaza pompa de circulatie si un cablu de alimentare ce duce la ventilator ce se leaga la firele ce intrau in Ecoster. Modelul 1100w nu stiu daca se mai fabrica dar a aparut modelul 11w care are aceleasi functii.
Link spre comentariu
  • 8 ani mai târziu...

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări