Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
tzepii

Amplificator chinezesc "busit"...

Recommended Posts

Va salut cu deosebit respect...Sunt incepator si as avea nevoie de ajutor din partea unui profesionist...Am un "amplificator" chinezesc AV7760...caruia i-a picat un canal...De groaza trimiterii la garantie (costuri cu transport dus-intors, explicatii ciudate ,etc...) am hotarat sa "intru" in el...Ca solutie am ales inlocuirea intregului montaj chinezesc cu un montaj 2xTDA2030 cu pastrarea preamplificarii, corectorului de ton, egalizatorului si a modulului USB/Card Reader + Radio.Alimentarea montajului chinezesc se facea cu un toroidal 2x22V.As avea nevoie de o schema a montajului chinezesc, sau de indrumarea unui profesionist...nu ma descurc cu alimentarea pre-ului, corectorului si a egalizatorului...Finalii sunt D1047S.Modulul USB/Card reader + Radio se alimenta printr-un 7905...acest modul + montajul 2XTDA2030 este functional...Atasez o poza a PCB-ului...Multe multumiri anticipate !Gabi

post-29062-139829322571_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Daca transformatorul are 2x22Vac atunci dupa filtrare vor fi +/-30V, in niciun caz nu merge TDA2030 acolo.Reparati canalul defect, este facut cu componente discrete deci e usor de reparat, chiar mai usor decat va fi sa faceti modificarile necesare sa puneti cu totul alta amplificare. Cel mai adesea defectul este la etajul final si prefinal (mai ales ca are prefinali slabi amplificatorul asta) deci sa verificati si prefinalii.Daca nu puteti sa-l reparati mergeti la un electronist, sigur o sa-l repare imediat.Bafta!

Link to comment
Share on other sites

De acord cu dvs...despre electronistii din orasul meu nu am pareri foarte bune... doar 2 centre cunosc si am fost cu mai multe echipamente la reparat...dupa ce m'au taxat "diagnosticarea" m'au trimis la reprezentanta...diagnosticare pe care o stabilisem si eu...La alimentarea acestui PCB am observat un fuior de fum...ca atare m'am decis sa il scot din calcul...Montajul cu 2xTDA2030 nu este alimentat la toroidalul de 22V.De fapt toroidalul este inlocuit cu un 2x12V+filtrare...Credeti ca ma puteti indruma pentru a putea repara montajul initial ?Numai bine...Gabi

Link to comment
Share on other sites

Daca folositi TDA2030 aliemtate puterea o sa fie mult mai mica, plus ca mi se pare deja prea mult sa schimbati si transformatorul.

 

Cu ceva cunostinte de electronia de baza si cateva scule (cele mai importante fiind pistolul de lipit si multimetrul) puteti repara chiar dumneavoastra statia.

 

Prima data incepeti cu masurarea finalilor, daca un tranzistor final este in scurt atunci ar trebui sa va dati seama cu multimetrul fara sa trebuiasca sa-l scoateti din circuit, oricum sa nu uitati sa verificati si prefinalii. Stiti sa masurati tranzistori ?

 

Toti finalii sunt D1047? (adica 2SD1047)

http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 1047.shtml

 

PS: ca topicul sa nu fie sters rugati moderatorul de aici sa-l mute la Depanari sau chiar la incepatori.

Link to comment
Share on other sites

Recomand si eu depanarea amplifului, se poate face totusi, asa ca nu merita atatea modificari pentru tda-urile alea, cat despre inlocuirea finalului cu 2sc5200 este chiar indicat deoarece acesta din urma este mai bun, insa originali din aceasta serie greu se mai gasesc, totusi practic orice bipolar NPN la specificatiile minime cel putin egale cu cel ars este potrivit, recomandabil ar fi ca sa se inlocuiasca toti finalii si prefinalii ( pocnitorile alea numai prefinali nu pot sa se numeasca ), este vorba despre tranzistorii mici chiar de langa finali, ia la verificat pe cat posibil toti tranzistorii din etajul de amplificare, eventual verifica partea cu traseele sa nu fie vreunul intrerupt, si spune-ne apoi ce ai gasit.

Link to comment
Share on other sites

Nu ar fi problema daca pui 2SC5200, este mai bun (asa cum a zis si colegul) doar ca ma ingrijoreaza faptul ca nu are superdioda compensata termic... Deci probabil are reglat la un nivel mic curentul de mers in gol ca sa nu se ambaleze termic, asadar sa urmariti daca nu se incing mai tare finalii pe canalul reparat dupa ce puneti noul final.De asemenea nu ar fi rau sa schimbi ambii finali, ca sa fie la fel. Neaparat sa verificati prefinalii, ca sunt sanse mari sa fie unul dus. Tranzistorii care sunt cate doi langa finali nu sunt cumva pusi in paralel (banuiesc ca sunt prefinali pusi cate doi in paralel ca sa tina curentul, specific amplificatoarelor chinezesti).De asemenea sa verificati rezistorii de 0.5ohmi din emitorii finalilor, adica aia mari de langa finali.

Link to comment
Share on other sites

nu cred ca 2SD1047 sunt originali, nici macar copi nu se pot numi. Au alta capsula fata de cea din datasheet.Cauta componente originale... si vei folosi amplificatorul mult si bine. Eventual.. daca ti-ar putea sugera un coleg sa folosesti alti tranzistori ca prefinali.... mai buni, nu ezita sa-i inlocuiesti si pe aia.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines