Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
bentanioan

Megohmetru electronic

Recommended Posts

Pentru cei care au un cleste ampermetric M266C (eu l-am cumparat de la Mivarom) si nu gasesc adaptorul ,,261" ,am gasit schema acestuia si l-am realizat,sunt multumit de el si poate ca mai intereseaza pe cineva sa-l construiasca. Intai l-am facut (pt.proba) ca adaptor pentru M266 ,dupa care l-am facut ca aparat separat (e mult mai comod). Postez schemele desenate in Proteus si convertite in PDF.Daca intereseaza pe cineva o sa postez si fisierul in Proteus. Masoara pana la 2000 Mohm in doua scale (20 si 2000) la 500V,suficient pentru un electrician,electronist care lucreaza cu utilaje de joasa tensiune. Postez si schemele gasite pe net,poate cineva mai are idei. SUCCES !

261.PDF

post-14586-139829322535_thumb.jpg

266C.pdf

AFISAJ.PDF

Link to comment
Share on other sites

Revin cu o corectie la ,,afisaj".Am uitat sa desenez rezistenta de 1M care merge la DP2.De asemeni eu am avut un buton cu trei etaje (destul de mic) si are si contacti NI ,asa ca am pus si rezistenta de descarcare (cei care masoara cabluri mai lungi,stiu de ce!!!).Nu mi-am batut prea tare capul sa inteleg cum functioneaza partea de masura,a mers din prima si am trecut la cutie.

AFISAJ.PDF

Link to comment
Share on other sites

Guest iosif.haraszti

buna ziua  eu am un aparat de masura KYORITSU  un clamp meter KEW SNAP 2046R as putea oare adapta la el un un montaj electronic pentru a masura ohmetric priza de pamint prin cleste ???

Link to comment
Share on other sites

Nu prea cred ca se poate face asa ceva la nivel de amator.Pentru a masura prize de pamant prin cleste trebuie inca un ,,cleste emitator'' care induce un curent in priza de pamant iar ,,clestele receptor'' trebuie sa citeasca acest curent si sensul lui (daca circuitul se inchide spre pamant sau prin alta priza cu care este legata impreuna priza masurata.Aceste aparate sunt cam scumpe!

Link to comment
Share on other sites

Multumesc pentru scheme, pe net nu le-am mai gasit (poate exista printr-un colt obscur) si pe forum nu ma asteptam sa le gasesc. Intotdeauna surprizele placute apar de unde nu te astepti.

Ma interesa schema pentru ca vreau sa vad cum o pot adapta la montajul unei lampi de emergenta cu tub fluorescent de 4W (urasc sa bobinez) si mai ales cum se adapteaza la dm266 (l-am achizitionat "la cumparare din impuls" si acolo nu avea si acest adaptor).

Cam cati mA scoate montajul ridicator pe 500V ca sa am o referinta.

PS: e o ciudatenie clampmetrul acesta pentu ca trebuie sa aduni la valoarea citita cate 3,4,5 sau 10 in functie de gama de masura :)

Link to comment
Share on other sites

Multumesc pentru informatie. Intre timp am pus mana pe un 1mtm romanesc pe care l-am reconditionat partial (sa zicem ca un "nene" a umblat pana si la reglajul lagarelor). Momentan pe acesta (1mtm) il readuc la viata si apoi voi incerca montajul electronic pentru ca permite miniaturizarea plus ca jumatate din aparatul digital il am deja.

PS: cum ati realizat calibrarea acestuia? eu am cumparat niste rezistente de 10M si de 100K pe care le voi folosi inseriate (10 bucati) ca sa verific si liniaritatea scalei la cel analogic. Voi realiza un zenner de 500V din mai multe zennere uzuale (cred ca la fel se face calibrarea la cele analogice sau digitale) si corectia fina pana la 500V o fac cu diode redresoare inseriate.

Edited by The Stressmaker
Link to comment
Share on other sites

Eu am avut o rezistenta de 100Mohm!!! si cu ea am calibrat.In final nu conteaza f. mult precizia , important e sa mearga binisor pana pe la 5Mohm si sa asigure 500V ca nu masuram motoare de sute de KW ca sa ne intereseze coeficient de absortie , etc. Este un aparat de uz casnic si mici interventii la utilaje cu motoare mici cu tensiunea de alimentare pana la 0.4 KV.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines