Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

PSU pt PC ,fara ventilator / fanless


Guest tyc

Recommended Posts

Cu vremea urata mi-a venit o idee... o sursa la 0dB nivel sonor.

Am doua posibilitati sa fac asta: o imersez in ulei sau redimensionez radiatoarele+ heatpipe si devine cu racire prin convectie.

Varianta cu uleiul e scarboasa si nu e tocmai 0dB plus ca raman rapid fara ventiltoare,HDD am sa-l izolez cu ulei( probabil).

Pt a face sursa silentioasa (0dB) am ales o carcasa adevata https://picasaweb.google.com/1128270182 ... 1901679570

pe care o voi inchide cu tabla de Al groasa.

Electronica e de la o sursa normala,eu doar o transplantez.

Link to comment
  • Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Fara a folosi nici un ventilator,radiatorul trebuie sa fie foarte mare.Un mic curent de aer (insesizabil ca zgomot,ca exista ventilatoare foarte silentioase) ar reduce semnificativ suprafata radiatoarelorDar nu numai semoconductoarele se incazesc,ci si traful de forta,bobinele de pe iesire,diverse rezistente etc,a caror racire e bazata pe fluxul de aerTocmai de aceea exista foarte putine surse facute de producatori fanless,ca nu au o viata prea mare (se umfla condensatorii in ele mai repede ca-n chinezarii)Ca sursa ar trebui sa folosesti oricum una foarte buna! Cu >80% randament,iar puterea reala sa fie dublul necesarului calculatorului tau (randamentul maxim se atinge pe la 50% din sarcina)

Link to comment

Ca sursa ar trebui sa folosesti oricum una foarte buna! Cu >80% randament,iar puterea reala sa fie dublul necesarului calculatorului tau (randamentul maxim se atinge pe la 50% din sarcina)

Radiatorul este f mare,insasi carcasa sursei ;condensatorii am sa-i izolez termic cu clingherit .Ideea e preluata de la tubulatura de procesor,care-i permite ventilatorului acestuia sa capteze aer rece ,din exteriorul carcasei.

Traful principal am sa-l cuplez termic cu carcasa,dasi am intalnit trafuri care lucrau fierbinti de nu puteai pune mana pe ele.Si functionau asa de ani de zile.

Electronica e asta : http://www.nexustek.nl/NXS-nx3000realsi ... 00watt.htm

Link to comment

Fanless pe naiba http://www.hardwareheaven.com/reviews/N ... 20fanless/

70mm Backup FanThis fan only turns on when the temperature reaches the limit temperature for fanless operation at 60C and will spin until the temperature is below threshold again and turn off.Activate Temperature: 60CFAN Size: 70 * 70 * 10mmRated Voltage: 12 VBearing Type: Sleeve bearingSpeed: 3000RPMAirflow: 31,5CFMNoise: 25dB(A)

Link to comment

Normal functioneaza fara fan,dar cand trece Gitulescu la aparat si trage 400W din 400,porneste si ventilatorul...e sistemul de back-up,cum era la masini manivela de pornire.Ideea era sa arate ca se poate si fara ventilator.

Link to comment

Sa zicem ca ai un pc care consuma 200W. Sursa are randamentul de 80%. Va trebui sa disipi 50W. Fara nici un fel de curent de aer,radiatorul ala nu are cum sa faca fataCu orice ai izola componentele,dupa un timp (1-2h) toate vor avea aceeasi temperatura,daca nu circula aerul.Si la sursa aia de mai sus,nici ea nu poate sa disipe 50W,ventilatorul ala va porni de cateva ori pe ora

Link to comment

Dar ce rol are ventilarea sursei inafara racirii? Si s-au mai facut ,eu numai fac asta in regim manufacturier. http://www.hardwareheaven.com/reviews/N ... 20fanless/

Racirea fortata se face din considerente de gabarit si economie de materiale.

Ventilatorul sursei pe langa racirea radiatoarelor mai are si rolul de a asigura ventilatia in interiorul carcasei... Fara nici un ventilator(fanless) nu stiu cum depasesti aceasta problema.

 

Ventilatorul sursei mai asigura si evacuarea aerului cald din interiorul carcasei calculatorului. Daca faci o sursa fanless cine mai scoate aerul din carcasa calculatorului? Pui un alt ventilator sa faca treaba asta?

Link to comment

Aerul rece e mai greu decat cel cald si se formeaza un curent de aer,in timp. Totul consta in atententia detaliilor - asa cum grecii faceau teatre la care auzeai si din ultimul rand ce se vb pe scena , acum de ce sa nu fie posibil utilizarea diferentelor de temperatura;o aplicatie a acesteia sant motoarele Stirling ,deja ma gandesc la o pompa de caldura.Carcasa de la ce se incalzeste de are nevoie de ventilatie? De la CPU, nordbridge,GPU,RAM-ul si HDD .Si aici vb de un spatiu mare si de 150W. Placa video are racire pasiva desi GPU duce 50W,e drept ca beneficiaza si de 2 heatpipe-uri;la CPU/NB vreu sa le cuplez strans cu carcasa,dar dupa ce termin cu sursa.Intr-o vreme nu existau decat motociclete racite pe aer,si aveau limitari serioase din cauza asta. Sti de ce au disparut unele modele? Nu respectau normele de poluare fonica (mantaua de apa care asigura racirea izoleaza fonic ). Am cautat soluti de transformare a motoarelor cu racire pe aer pe racire cu apa...e o placere imensa sa te trezesti la spital ca ti s-a blocat motorul la 130km/h . La o sursa sant de scos 200W nu 23 kW.PS. Oricum carcasa are ventilatoare .

Link to comment

Multe placi video merg la 70-80 de grade,unele chiar cu racire activaCauta pe net,mai sunt proiecte de genul.Eu tin minte unul,in care toata carcasa era facuta din radiatoare de aluminiu (cu aripioare),conectate prin heatpipeuri la componentele calde (inclusiv la sursa)Daca carcasa are ventilatoare,atunci se poate asigura fluxul necesar racirii sursei. Dar nu mai este o solutie complet fanless

Link to comment

Intentia e sa fac tot PC-ul fanless ,deocamdata ma axez pe sursa...placa video a mers pana la 87C si mai are pina intra pe rosu[attachment=0]Catalyst™ Control Center 10.10.2011 191122.jpg[/attachment] .Deci,etapa nr 1 -PSU fanless.

Link to comment

Sincer sa fiu aveam si eu ceva vise umede cu ceva raciri neconventionale dar la mine asta implica un sistem centralizat de racire cu apa.Ceva de genul sistemului centralizat de incalzire, dar mi-am dat seama ce monstruozitate imensa ar iesi, si ce distractie ar fi cand as schimba componentele.Pai de test ai putea pur si simplu sa muti semicond pe acel radiator, apoi incarci sursa sa vezi daca e viabil sau nu.Eu sunt de parere ca nu vei scapa de ventilatoare. vei folosi ventilatoare subturate dar le vei folos

Link to comment

ca tot vine iarna, ar trebui sa imbinati utilul cu placutul, un sistem de racire cu lichid, insa lichidul sa treaca prin caloriferul din camera :da eu unul am o carcasa antec 300 , cu....5 ventilatoare pe ea+ 1 vent la sursa+ 1 la cooler proc+1 la placa video + 2 pe rami si nu ma deranjeaza deloc (de fapt nu le aud din cauza muzicii :ras: ). ca sa fiu ontopic, ventilatorul de la sursa (o cooler master 700m) e cel care face cel mai putin zgomot (aproape nu-l aud). totodata, nu ar fi o idee rea sa-ti captusesti carcasa cu fonoabsorbant (gasesti special pt carcase de PC)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines